Vesti
Društvo

Mazreku: Registracione nalepnice zelene, kazne za neregistrovane 350 evra

Od 15. marta prošle godine na Kosovu su u upotrebi registracione nalepnice, a od 4. januara 2023. godine one su zelene boje. Kazne za upavljanjem neregistrovanim i vozilom bez osiguranja iznose 350 evra, podssetio je direktor Kosovskog biroa za osiguranje Sami Mazreku.
Mazreku: Registracione nalepnice zelene, kazne za neregistrovane 350 evra
Gračanica (Foto arhiva Kim)

Mazreku je naveo da je 2023. godine promenjena boja registracionih nalepnica.

"Od 4. januara je otpočelo postavljanje nalepnica zelene boje, što nije isto kao prošle godine (kada su bile crvene). Ne može se koristiti nijedna druga boja osim zelene. Uticaj (nalepnica) je bio veoma veliki jer danas policija može da razlikuje automobil iz daljine, da li je registrovan ili ne. S druge strane, baza podataka u registracionom centru je očišćena, imamo tačan broj automobila koji su neregistrovani", kazao je on za Ekonomiju onlajn.

Mazreku je naglasio da će vozači onih automobila koji prilikom kontrole ne budu imali postavljene registracione nalepnice, dakle čiji automobli nisu registrovani i osigurani, biti kažnjeni novčanom kaznom do 350 evra.

"Građani treba da znaju da je kazna za upravljanje vozilom bez registracije 150 evra, a bez osiguranja 200 evra. Ukupno je to kazna od 350 evra ako je neko zaustavljen u saobraćaju bez osiguranja i bez registracije. Tako je i danas, ali verujem da će Kosovska policija, kada se jednogodišnji ciklus zatvori, od 16. marta imati veoma veliki fokus na to", dodao je on.

Mazreku je istakao da je zbog upotrebe registracionih nalepnica povećana bezbednost u saobraćaju.

"Skeniranjem ovih bar kodova zna se da je ovaj auto, ova nalepnica, pravi ili ne. Manji je broj oštećenja i to su štete koje plaćamo kroz dodatno finansiranje od strane osiguravajućih kuća. Prema izveštaju koji smo podneli u novembru za period januar - septembar, iako je primena nalepnica počela 15. marta 2022, ukupno smo imali 250 šteta manje", zaključio je direktor Kosovskog biroa za osiguranje.Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023