Vesti
Društvo

Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg

Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
OŠ ''Kralj Milutin'' (Foto Kim)

Završni ispit iz maternjeg jezika počeo je u 9 časova. Učenici su odgovarali na 20 pitanja i za popunjavanje testa imali su dva sata.

Maturanti sa kojima je ekipa RTV Kim razgovarala nakon izlaska iz učionice kazali su da test nije bio previše težak.

"Prijemni nije bio težak, pitanja su bila laka. Zadovoljna sam kako sam uradila, ali uvek mogu bolje. Tremu nisam imala, za probni rad je bila veća, sada je skroz lagano. Planiram da upišem Medicinsku školu," kazala je Sara Petković.

"Nije bilo teško uopšte, tremu nisam imao. Planiram da upišem Medicinsku školu," rekao je Stefan Grbić.

"Bila su i lakša pitanja, a bila su i teža. Dosta sam uradila, samo jedno pitanje nisam. Zadovoljna sam. Planiram da upišem Gimnaziju, a za smer se još nisam odlučila," kazala je Sara Zlatanović.

"Zadovoljan sam kako sam uradio prijemni, nije bilo teško. Tremu nisam imao zato što sam dosta vežbao kući. Planiram da upisujem Medicinsku školu," naveo je Petar Dimitrijević.

"Relativno sam zadovoljan, uradio sam sve. Tremu sam imao malo na početku, posle je bilo sve u redu. Prijemni nije bio toliko težak, planiram da upisujem Medicinsku školu," rekao je Matija Dimitrijević.

Osim Medicinske, svršeni osmaci sa centralnog Kosova na raspolaganju imaju više stručnih škola i Gimnaziju. Poslednjih godina mnogi se odlučuju da obrazovanje nastave i u nekoj od škola u centralnoj Srbiji.

Maturanti sutra polažu prijemni iz matematike, a u sredu kombinovani test. Ostale vesti

Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022