Vesti
Društvo

Master fizičar preti odlaskom iz Sevca jer "za njega i njegove nema posla"

Lazar Milenković, diplomirani master fizičar, najavio je da će sa svojom porodicom da napusti rodno Sevce u opštini Štrpce jer, kako kaže, za njega i njegove ukućane tamo nema posla. Za sve krivi gradonačelnika Dalibora Jevtića koji "jedini odlučuje koga će zaposliti, a koga otpustiti". Iz Opštine demantuju ove tvrdnje, uz obrazloženje da je u pitanju radno mesto " po sistemu Republike Srbije" za koji oni nisu nadležni.
Master fizičar preti odlaskom iz Sevca jer
Sevce (Foto Fejsbuk)

Dvadesetdevetogodišnji Lazar Milenković iz Sevca radio je u tri škole u Sirinićkoj župi: OŠ "Staja Marković", OŠ "Šarski odred" i OŠ "Jovan Cvijić" gde je držao dva časa nedeljno. U dve škole je predavao fiziku, a u jednoj matematiku. Zaposlen je 1. septembra 2021. godine i svi njegovi ugovori su bili na po 60 dana.

"Nakon toga su bili produženi, sve do naredbe Dalibora Jevtića (gradonačelnika Štrpca) da mi konačno daju otkazno rešenje. Na mom mestu su zaposlili koleginicu koja je takođe u istom rangu kao i ja. Zbog čega su meni skinuli časove a njoj dali - moraćete da pitate Dalibora Jevtića", kazao je Milenković za Kim.

On je istakao da je i od direktora OŠ "Šarski odred" u Sevcu i od direktora OŠ "Staja Marković" u Štrpcu dobio isto obrazloženje, a ono glasi:

"’Lazo moramo te skinuti, došlo je naređenje, moramo primiti drugog’. Naravno, nisu imali zamerke na moj rad u školi. Što se tiče direktora svih škola, imamo samo jedno da kažem - svaka im čast, nije ni njima lako jer su pod velikim pritiskom. Ne smeju ni da pitaju zašto su meni skinuli časove, a zašto su ih drugom dali", objasnio je Milenković.

Međutim, direktor OŠ "Staja Marković" je za Radio Kim kazao da je Milenković radio kao zamena.

"On je bio zamena zameni. Na trudničko, odnosno porodiljsko odsustvo, otišla je devojka. Bio je sa ugovorom do 60 dana i to je bio razlog kod mene. To jedino mogu da vam kažem kao direktor", kratko nam je rekao Čedomir Nikolić.

Željan Stojčetović, direktor OŠ "Šarski odred" u Sevcu i Srđan Ivanović iz Srednje škole "Jovan Cvijić" našoj redakciji nisu bili dostupni za komentar.

Na optužbe Lazara Milenkovića da je gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić odgovoran za sve, iz Info službe Opštine Štrpce su nam odgovorili sledeće:

"Hvala Vam na upitu. Inače, činjenica je da govorimo o dva različita sistema i da se ovaj upit odnosi na obrazovanje koje funkcioniše u sistemu koju finansira Republika Srbija. Žao nam je što se medijska pažnja pojedinaca dobija tako što će se za sve okriviti Dalibor Jevtić, očigledno da im je tako najlakše. Opština Štrpce stoji uvek na raspolaganju za sve ono što dolazi iz delokruga rada ove lokalne samouprave", odgovoreno je kratko na pitanje Kim radija.

Međutim, Milenković se ne slaže sa ovim navodima.

"Gradonačelnik je jedini koji odlučuje koga će zaposliti, a takođe i koga će otpustiti sa posla. Opštini Štrpce i gradonačelniku Daliboru Jevtiću obraćao sam se bezbroj puta. Uvek su bili "na službenom putu" i za mene su vrata bila zatvorena. Poslao sam i pismo gde sam naveo da ukoliko nam niko ne pomogne, da smo primorani da napustimo rodni kraj", istakao je Milenković, dodajući da niko u njegovoj porodici nije zaposlen.

Osim Lazara, bez posla su i njegova dva brata, roditelji i stric, a u istom domaćinstvu živi i njegova baka.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023