Vesti
Društvo

Masovno trovanje pasa lutalica u Severnoj Mitrovici

Pet pasa i štene otrovani su tokom noći u severnom delu Kosovske Mitrovice, saopštilo je Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“. Jedan od njih – Beli je pronađen živ, i veterinar se bori za njegov život, ali aktivisti strahuju da broj uginulih pasa nije konačan.
Masovno trovanje pasa lutalica u Severnoj Mitrovici
Ilustracija (Foto KoSSev)

Tela pasa pronađena su na više različitih lokacija, i to u prometnim delovima grada. Otrovani su i ovog puta, kako veruju iz Šape, upotrebom „furadana“.

„Sinoć su oko 23h dežurni trovači imali još jedan krvavi pohod, po ko zna koji put, upotrebivši otrov furadan da okončaju život psima koji žive na ulici. Dva psa smo pokušali da spasimo ali nismo uspeli, uginuli su pred nama u najgorim mukama. Svi su ubijeni na isti način“, naveli su iz Šape.

U naknadnom saopštenju objavili su dodatnu informaciju da je beživotono telo mladog psa pronađeno i ispred Osnovne škole „Branko Radičević“.

Sreća u nesreći je ta, da je posle duže potrage za Belim, mešancem labradora, on pronađen jutros živ, prebačen kod veterinara, koji se sada bori za njegov život. Beli je već drugi put otrovan za pola godine, kada je takođe spašen hitnom intervencijom aktivista Šape i veterinara.

Podelivši informacije da su tri psa poslednji put viđena ispred jedne od apoteka u glavnoj ulici 15 minuta pre trovanja, građane su pozvali da im dostave informacije, ukoliko ih imaju, o tome da li su bilo šta primetili što bi moglo da ukaže na počinioca.

„Molimo sve koji su bilo šta primetili da nam jave u inboks. Već nam se javio veliki broj revoltiranih građana koji traže da se krivci pronađu, kazne, i da se ova praksa rešavanja problema zaustavi. Potrudićemo se da do toga i dođe, ali nam je potrebna vaša pomoć“ – naveli su.

O uličnim psima već godinama brinu u Šapi, uz pomoć većeg broja građana i dece, uključujući i obaveznu sterilizaciju. Hrane ih, leče, doniraju novac za lekove i saniranje povreda. Istovremeno, na drugoj strani, znatan je broj i onih koji pokazuju animozitet, ili strah prema uličnim ljubimcima, ali ne mali broj je i onih koji svoje kućne pse takođe izbace na ulicu.

„Zovu i pišu i ljudi koji su ove pse hranili i o njima brinuli, zovu i plaču deca koja su se s njima igrala. Ne znamo šta da kažemo osim da podsetimo da iza svake ‘džukele’ koju mrzite ostanu suze, bol i tuga onih kojima su značili. A značili su mnogima, samo što vi to ne znate“, poručili su iz Šape.

Ono što su trovač/trovači ipak znali da ostave za sobom, jeste otrov i nepomična tela uginulih životinja.

„Koji sada kiša razliva gradom, ali to im nije bitno, niti ih zanima. Ostavili su mrtva tela da trule na kiši, da ih takve mrtve gledaju deca koja su se do juče s njima igrala. Ni to im nije bitno“, naveli su iz Šape, pojedinačno se oprostivši od svakog psa.

Furadan je izuzetno opasan i ilegalni karbofuran, otrov sa najvećom akutnom dozom toksičnosti za ljude. Ovaj otrov je već više od deset godina zabranjen u većini evropskih zemalja i veoma je otrovan ako se proguta i udiše.

Najnovije trovanje pasa je samo jedno u nizu tokom godina u Kosovskoj Mitrovici. Poslednji slučaj zabeležen je krajem avgusta u Bošnjačkoj mahali, kada je, kako je tada saopštila Šapa, to bio treći slučaj trovanja u ovom kraju.

Iako je više puta prijavljivano trovanje i ubijanje pasa, Kosovska policija u javnost nije izašla sa epilogom rešenih slučajeva do sada. U prošlosti su psi ubijani i vatrenim oružjem.

Maltretiranje životinja je krivično delo. Psi su domaće životinje, žive sa ljudima i oko ljudi. Psi nisu divlje životinje koje iz divljine dolaze u naselja i nastanjuju se na ulicama. Njih na ulice izbacuju ljudi. Napušteni psi su psi koje je neko napustio ili potomci pasa koje su vlasnici izbacili, a nisu sterilisali.Ostale vesti

Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023