Vesti
Društvo

Martovski pogrom nije incident

U okviru programa obeležavanja sedamnaeste godišnjice martovskog pogroma, Dom kulture “Gračanica” organizovao je tribinu na kojoj je mr Stefan Radojković, istoričar iz Beograda, predstavio svoja istraživanja o ovom zločinu. Darko Dimitrijević, novinar iz Goraždevca, govorio je o posledicama 17. marta u Metohiji.
Martovski pogrom nije incident
Sa tribine u Gračanici (Foto Kim)

Stefan Radojković, stručni saradnik u Muzeju žrtava genocida u Beogradu, sproveo je istraživanje o martovskom pogromu sa ciljem da se javnost, pre svega u Srbiji, a onda i regionu, upozna sa ovim događajem u kojem su ubijani i proterivani Srbi sa Kosova, spaljivana njihova lična imovina i kulturna baština, a koji se često u javnosti karakterišu kao incident.

“Dakle, nisu u pitanju incidenti. Sad, da li su ti “incidenti” bili koordinisani iz jednog centra ili su oni posledica atmosfere koja je stvorena na Kosovu od 1999. godine pa nadalje, o tome može da se dabatuje, ali oni nisu posledica neke neuračunljive osobe koja u tom trenutku poželela da se, eto, osveti nekome, pa da kažete to je incident, to je iz afekta urađeno. Ne! Ovoliki broj incidenata sugeriše nešto drugo – ako nije postojala direktna komanda koja je koordinisala sve te “incidente” to znači da je zapravo stvorena takva afmosfera strukturnog nasilja i nekažnjivosti da je samo pitanje kada će oni da počine bilo kakvo nasilje. Tako da ova reč incident je vrlo opasna reč, izuzetno otrovna reč i ne smemo da dozvolimo da ona postane deo našeg diskursa”, kaže Radojković.

Mladi istoričar je u svoje istraživanje uvrstio sećanja svedoka martovskog nasilja profesorke Mitre Reljić iz Prištine i tadašnjeg savetnika šefa Unmika Nenada Radosavljevića. Radojković se osvrnio i na reakciju međunarodne zajendice neposredno nakon martovskog pogroma.

“U tom trenutku međunarodna zajednica umesto da kazni direktne počinioce nasilja i vođstvo albanske zajednice na Kosovu i Metohiji i u pozori na neprihvatljivost takvog ponašanja ona je odlučila da ih nagradi pregovorima o statusu”, kaže Radojković.

“Srbi u Metohiji imaju osećaj da 17. mart nikada nije prošao”, kaže glavni urednik Radija Goraždevac Darko Dimitrijević.

“Taj period još uvek traje. Traje i kada jedna starica u Petriču bude opljačkana, traje i kada kuće budu spaljene. Spaljeno ih je u Klini 12 nakon tog perioda 17. i 18. marta i to je zaista jedan veliki broj. U Peći danas imamo samo jednu staricu, baku Rumenu Ljubić koja je simbol našeg vremena u kojem smo svi zajendo živeli srećni i u zajedništvu. Međutim, danas osim nje i sveštenika u crkvi Usekovanje glave Svetog Jovana u centru grada više nema Srba".

Posledica martovskog pogroma, prema mišljenju novinara je obeshrabrivanje Srba da se vrate na Kosovo.

“Kada su se vraćali ljudi u selo Belo Polje kod Peći koje je izuzetno stradalo u tom 17. i 18. martu mi smo imali situaciju u kojoj pored ogromne materijalne štete koja je naneta imali smo situaciju da su ti povratnici bili direktne žrtve mase koja je na njih nasrtala”.

Učesnici tribine o martovskom pogromu pozvali su javnost da čuva kulturu sećanja na zločine počinjene nad Srbima, ukazavši pritom da “kasnimo mnogo sa upoznavanjem sveta za onim što se dešavalo našem narodu”.Ostale vesti

Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021