Vesti
Društvo

Manje turista u Gračanici

Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
Manje turista u Gračanici
Gračanica (Foto Helikim)

Više od 110.000 turista je posetilo manastir Gračanicu, a oko 40.000 njih je obišlo arheološki park Ulpijana tokom 2019. godine. Očekivano, ove godine je broj turista smanjen, i to za oko četiri petine.

„Neuporedivo je smanjen broj turista jer nam je Vidovdan glavno dešavanje u toku godine. Tada ih dolazi najveći broj, po samom Vidovdanu se može oceniti kakvo je trenutno stanje. Plašim se da će trebati dosta vremena da se to vrati na nešto što smo imali prošle godine. Pogotovo što, videli ste i sami, izgledalo je da je kraj pandemije, pa ipak nije kraj. Ukoliko se stvari ubrzo ne poprave... Za sada, ne verujem da je više od 20 odsto turista, u odnosu na prošlu godinu, posetilo Gračanicu“, rekao je Igor Vasiljević iz Turističke organizacije Gračanice (TOG).

On je dodao da TOG polako nastavlja sa aktivnostima koje zbog pandemije kovida-19 nije bila u mogućnosti da realizuje.

„Pripremamo nove brošure, svake godine pokušavamo da i na taj način promovišemo ponudu za domaće i strane turiste koji dolaze. Trudimo se da iskoristimo mirnu atmosferu, obično je ovaj mesec kada su „Vidovdanske svečanosti“ baš pretrpan aktivnostima, ali, zahvaljujući svemu što se neplanirano izdešavalo, te aktivnosti su bile dosta usporene. Kapaciteti ugostitelja bili su daleko od popunjenih, a sami ugostitelji su jednako daleko od zadovoljstva. Videćemo šta će dalje biti“, kazao je Vasiljević.

Poseban akcenat na ugostiteljstvo do kraja godine

Uprkos epidemiji koronavirusa, cilj TOG-a ostaje isti - razvoj i promocija turizma u ovoj lokalnoj samoupravi, rekla nam je direktorica ove organizacije Sandra Đokić.

Ona je navela da će se TOG u narednom periodu voditi strategijom za razvoj turizma i akcionim planom koji važi od 2016 do 2021. godine.

„Do sada nam je osnovni cilj bio razvoj i promocija turizma u opštini Gračanica. U planu je neformalna edukacija turističkih radnika, poseban akcenat ove godine ćemo staviti na radnike u ugostiteljstvu. S obzirom na to da su ugostitelji najviše pogođeni ovom trenutnom situacijom, mi ćemo na taj način pokušati da im izađemo u susret“, rekla je Đokićeva.

Turisti koji dođu u Gračanicu najviše su zainteresovani da posete manastir Gračanicu i arheološko nalazište Ulpijana, iako na teritoriji opštine ima i mnogo drugih atraktivnih lokacija koje se mogu posetiti, istakla je Đokićeva, dodajući da će ove sezone više pažnje obratiti i na seoski turizam.

„Turistička organizacija je prošle nedelje zavrišila istraživanje o tome koje je posledice kovid-19 ostavio na turizam i lokalne ugostitelje u ovoj opštini. Ugostitelji tokom pandemije nisu mogli da rade. Sada, kada su krenuli sa radom, ne rade u punom kapacitetu. Mnogi od njih su bili u situaciji da plaćaju izdatke, plate, račune za struju, morali su da smanje broj radnika u svojim objektima“.

TOG će i ove godine pružiti logističku podršku prilikom organizacije „Dana opštine Gračanica“.

Iako smo pokušali da razgovaramo sa lokalnim hotelijerima, svi do jednog su odbili da govore u kameru, navodeći uglavnom da „više nemaju šta da kažu“ i „da su umorni od medija“. Neformalno, mnogi su nam potvrdili da im „posao ne cveta ove godine“.Ostale vesti

Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020