Vesti
Društvo

Manje turista u Gračanici

Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
Manje turista u Gračanici
Gračanica (Foto Helikim)

Više od 110.000 turista je posetilo manastir Gračanicu, a oko 40.000 njih je obišlo arheološki park Ulpijana tokom 2019. godine. Očekivano, ove godine je broj turista smanjen, i to za oko četiri petine.

„Neuporedivo je smanjen broj turista jer nam je Vidovdan glavno dešavanje u toku godine. Tada ih dolazi najveći broj, po samom Vidovdanu se može oceniti kakvo je trenutno stanje. Plašim se da će trebati dosta vremena da se to vrati na nešto što smo imali prošle godine. Pogotovo što, videli ste i sami, izgledalo je da je kraj pandemije, pa ipak nije kraj. Ukoliko se stvari ubrzo ne poprave... Za sada, ne verujem da je više od 20 odsto turista, u odnosu na prošlu godinu, posetilo Gračanicu“, rekao je Igor Vasiljević iz Turističke organizacije Gračanice (TOG).

On je dodao da TOG polako nastavlja sa aktivnostima koje zbog pandemije kovida-19 nije bila u mogućnosti da realizuje.

„Pripremamo nove brošure, svake godine pokušavamo da i na taj način promovišemo ponudu za domaće i strane turiste koji dolaze. Trudimo se da iskoristimo mirnu atmosferu, obično je ovaj mesec kada su „Vidovdanske svečanosti“ baš pretrpan aktivnostima, ali, zahvaljujući svemu što se neplanirano izdešavalo, te aktivnosti su bile dosta usporene. Kapaciteti ugostitelja bili su daleko od popunjenih, a sami ugostitelji su jednako daleko od zadovoljstva. Videćemo šta će dalje biti“, kazao je Vasiljević.

Poseban akcenat na ugostiteljstvo do kraja godine

Uprkos epidemiji koronavirusa, cilj TOG-a ostaje isti - razvoj i promocija turizma u ovoj lokalnoj samoupravi, rekla nam je direktorica ove organizacije Sandra Đokić.

Ona je navela da će se TOG u narednom periodu voditi strategijom za razvoj turizma i akcionim planom koji važi od 2016 do 2021. godine.

„Do sada nam je osnovni cilj bio razvoj i promocija turizma u opštini Gračanica. U planu je neformalna edukacija turističkih radnika, poseban akcenat ove godine ćemo staviti na radnike u ugostiteljstvu. S obzirom na to da su ugostitelji najviše pogođeni ovom trenutnom situacijom, mi ćemo na taj način pokušati da im izađemo u susret“, rekla je Đokićeva.

Turisti koji dođu u Gračanicu najviše su zainteresovani da posete manastir Gračanicu i arheološko nalazište Ulpijana, iako na teritoriji opštine ima i mnogo drugih atraktivnih lokacija koje se mogu posetiti, istakla je Đokićeva, dodajući da će ove sezone više pažnje obratiti i na seoski turizam.

„Turistička organizacija je prošle nedelje zavrišila istraživanje o tome koje je posledice kovid-19 ostavio na turizam i lokalne ugostitelje u ovoj opštini. Ugostitelji tokom pandemije nisu mogli da rade. Sada, kada su krenuli sa radom, ne rade u punom kapacitetu. Mnogi od njih su bili u situaciji da plaćaju izdatke, plate, račune za struju, morali su da smanje broj radnika u svojim objektima“.

TOG će i ove godine pružiti logističku podršku prilikom organizacije „Dana opštine Gračanica“.

Iako smo pokušali da razgovaramo sa lokalnim hotelijerima, svi do jednog su odbili da govore u kameru, navodeći uglavnom da „više nemaju šta da kažu“ i „da su umorni od medija“. Neformalno, mnogi su nam potvrdili da im „posao ne cveta ove godine“.Ostale vesti

Nakon kiše, reka Gračanka crne boje
Reka Gračanka postala je crna, nakon obilnih kišnih padavina na području opštine Gračanica.
  • 19.06.2021
Maske su pale: Zaboravljamo li na koronavirus
Smanjivanjem broja obolelih od koronavirusa, vakcinisanjem i ublažavanjem mera, popušta i strah od opake bolesti. „Maske su pale“ i više nisu neophodne na otvorenom, a sve češće se na njih zaboravlja i u zatvorenom prostoru. Opustili smo se, možda i previše, pa se stiče utisak da polako zaboravljamo na pandemiiju.
  • 19.06.2021
Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedan ozbiljan falsifikat
Ministarstvo kulture i informisanja Srbije odbacilo je danas kao "još jedan ozbiljan falsifikat" zahtev Prištine da im Srbija vrati "artefakte uzete tokom 1998. i 1999. godine".
  • 18.06.2021
Da li planirate letovanje?
Iako možda ne temperaturno, ali leto uskoro počinje a samim tim sezona godišnjih odmora. Prošlu godinu je obeležila pandemija pa su mnogi leto proveli kod kuće. Ove godine zbog bolje epidemiološke situacije i relaksiranijih mera, građani planiraju odmore i to uglavnom u komšiluku – u Crnoj Gori.
  • 18.06.2021
Otvoreni bazeni
Otvoreni bazeni zdravstveno-turističkog centra "Rajska banja" u Banjskoj od danas ponovo rade, prenosi Radio Kontakt Plus. 
  • 18.06.2021
Gračanica: Uspešno završena obuka konobara
Obuka konobara koju je Turistička organizacija Gračanice organizovala treću godinu zaredom uspešno je završena, a sertifikat profesionalnog konobara steklo je 15 mladih ljudi sa područja naše opštine.
  • 18.06.2021