Vesti
Društvo

Manje turista u Gračanici

Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
Manje turista u Gračanici
Gračanica (Foto Helikim)

Više od 110.000 turista je posetilo manastir Gračanicu, a oko 40.000 njih je obišlo arheološki park Ulpijana tokom 2019. godine. Očekivano, ove godine je broj turista smanjen, i to za oko četiri petine.

„Neuporedivo je smanjen broj turista jer nam je Vidovdan glavno dešavanje u toku godine. Tada ih dolazi najveći broj, po samom Vidovdanu se može oceniti kakvo je trenutno stanje. Plašim se da će trebati dosta vremena da se to vrati na nešto što smo imali prošle godine. Pogotovo što, videli ste i sami, izgledalo je da je kraj pandemije, pa ipak nije kraj. Ukoliko se stvari ubrzo ne poprave... Za sada, ne verujem da je više od 20 odsto turista, u odnosu na prošlu godinu, posetilo Gračanicu“, rekao je Igor Vasiljević iz Turističke organizacije Gračanice (TOG).

On je dodao da TOG polako nastavlja sa aktivnostima koje zbog pandemije kovida-19 nije bila u mogućnosti da realizuje.

„Pripremamo nove brošure, svake godine pokušavamo da i na taj način promovišemo ponudu za domaće i strane turiste koji dolaze. Trudimo se da iskoristimo mirnu atmosferu, obično je ovaj mesec kada su „Vidovdanske svečanosti“ baš pretrpan aktivnostima, ali, zahvaljujući svemu što se neplanirano izdešavalo, te aktivnosti su bile dosta usporene. Kapaciteti ugostitelja bili su daleko od popunjenih, a sami ugostitelji su jednako daleko od zadovoljstva. Videćemo šta će dalje biti“, kazao je Vasiljević.

Poseban akcenat na ugostiteljstvo do kraja godine

Uprkos epidemiji koronavirusa, cilj TOG-a ostaje isti - razvoj i promocija turizma u ovoj lokalnoj samoupravi, rekla nam je direktorica ove organizacije Sandra Đokić.

Ona je navela da će se TOG u narednom periodu voditi strategijom za razvoj turizma i akcionim planom koji važi od 2016 do 2021. godine.

„Do sada nam je osnovni cilj bio razvoj i promocija turizma u opštini Gračanica. U planu je neformalna edukacija turističkih radnika, poseban akcenat ove godine ćemo staviti na radnike u ugostiteljstvu. S obzirom na to da su ugostitelji najviše pogođeni ovom trenutnom situacijom, mi ćemo na taj način pokušati da im izađemo u susret“, rekla je Đokićeva.

Turisti koji dođu u Gračanicu najviše su zainteresovani da posete manastir Gračanicu i arheološko nalazište Ulpijana, iako na teritoriji opštine ima i mnogo drugih atraktivnih lokacija koje se mogu posetiti, istakla je Đokićeva, dodajući da će ove sezone više pažnje obratiti i na seoski turizam.

„Turistička organizacija je prošle nedelje zavrišila istraživanje o tome koje je posledice kovid-19 ostavio na turizam i lokalne ugostitelje u ovoj opštini. Ugostitelji tokom pandemije nisu mogli da rade. Sada, kada su krenuli sa radom, ne rade u punom kapacitetu. Mnogi od njih su bili u situaciji da plaćaju izdatke, plate, račune za struju, morali su da smanje broj radnika u svojim objektima“.

TOG će i ove godine pružiti logističku podršku prilikom organizacije „Dana opštine Gračanica“.

Iako smo pokušali da razgovaramo sa lokalnim hotelijerima, svi do jednog su odbili da govore u kameru, navodeći uglavnom da „više nemaju šta da kažu“ i „da su umorni od medija“. Neformalno, mnogi su nam potvrdili da im „posao ne cveta ove godine“.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020