Vesti
Društvo

Manje smeća, više cveća

Najveći zagađivač u Gračanici i okolini je „Jalovište“ , odnosno otpad iz rudnika u Kišnici koji u sebi sadrži štetne materije. Zagađene su i reke, a zelene površine zagađuju sami građani stvarajući divlje deponije. Akcijom čišćenja i sadnjom cveća, Odeljenje za zaštitu životne sredine obeležilo je Dan planete zemlje.
Manje smeća, više cveća
Akcija čišćenja (Foto Kim)

Gotovo da nema sela u opštini Gračanica da nema po jednu ili više deponija. Iako svako domaćinstvo ima kantu za smeće, đubre se baca i po zelenim površinama, na njivama i na drugim mestima koja nisu predviđena za njegovo odlaganje.

„Najveći zagađivač na teritoriji opštine jeste „Jalovište“, to je rudnički otpad koji se nalazi u neposrednoj blizini samog mesta Gračanica. Pored toga veliki problem predstavljaju otpadne vode iz razloga što se otpadne vode ne tretiraju i tako netretirane se dalje odlivaju u rečna korita. Sva rečna korita, ne samo u opštini Gračanica, već i u regionu su zagađena“, kaže Dejan Jovanović direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine.

On napominje da je za čišćenje korita potrebno mnogo novca koji opština nema. Jovanović očekuje od Ministarstva za životnu sredinu u kosovskoj vladi da krene sa „pokrivanjem“ jalovine.

„Ta jalovina ne zagađuje samo opštinu Gračanica, već je to regionalni zagađivač životne sredine“.

Veliki problem u selima opštine Gračanica su i divlje deponije čiji broj svakodnevno raste. Gotovo da nema sela bez takvih deponija.

„Potrebno je da svi mi meštani zajedno rešimo taj problem. Mi kao opština pokušavamo da očistimo te divlje deponije i kroz obeležavanje ovakvih datuma pokušavamo da podignemo svest kod meštana“, kaže Jovanović.

Za prekršioce zakona koji ugrožavaju životnu sredinu predviđene su i kaznene mere koje izdaje Odeljenje inspekcije. Poručuju da neće tolerisati nesavesno bacanje smeća.

„Postoje kaznene mere. Ja kao inspektor u Odeljenju za zaštitu životne sredine izričem ih na osnovu administrativnog uputstva. Do sto evra je kazna. Nije nam cilj da mi kažnjavamo naše građane već da se smanji broj divljih deponija“, kaže inspektorka Aleksandra Blanuša.

Akcija čišćenja u selima

Odeljenje za zaštitu životne sredine i urbanizam i opštinska inspekcija sproveli su akciju čišćenja u nekoliko sela na teritoriji ove opštine. Osim sakupljanja smeća, radnici opštine su doneli cveće koje će posaditi. Na taj način su obeležili Međunarodni dan planete zemlje.

„Mnogo je bitna savest građana, bitno je da se podigne svest kod građana i mi ovaj dan koristimo baš u tom cilju. To je jedna simbolična akcija čišćenja i ozelenjavanja naših sela, naše životne sredine“, kaže inspektorka Blanuša.

„Tako što ćemo početi da čistimo mi pokušavamo da podignemo ekološku svest kod građana da se i oni sami uključe i da smanjimo to zagađenje životne sredine, jer je to jako bitno za sve nas“, kaže Maja Petković iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Tokom akcije u Gornjoj Gušterici, radnicima opštine su se pridružili i meštani.

„Što se tiče deponija Gornja Gušterica može da se pohvali da nema deponije, relativno je čisto osim reke, ali to nije do nas to dolazi iz susednog albanskog sela. Reka donosi otpad i on se tu zadržava kod crkve, ali imamo obećanje iz Opštine da će to biti očišćeno“, kaže Slađan Mitić, predstavnik sela.

Akcija čišćenja sprovodena je u Sušici, Gornjoj i Donjoj Gušterici i Lapljem Selu.

 Ostale vesti

Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020