Manje smeća, više cveća

Najveći zagađivač u Gračanici i okolini je „Jalovište“ , odnosno otpad iz rudnika u Kišnici koji u sebi sadrži štetne materije. Zagađene su i reke, a zelene površine zagađuju sami građani stvarajući divlje deponije. Akcijom čišćenja i sadnjom cveća, Odeljenje za zaštitu životne sredine obeležilo je Dan planete zemlje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Akcija čišćenja (Foto Kim)

Gotovo da nema sela u opštini Gračanica da nema po jednu ili više deponija. Iako svako domaćinstvo ima kantu za smeće, đubre se baca i po zelenim površinama, na njivama i na drugim mestima koja nisu predviđena za njegovo odlaganje.

„Najveći zagađivač na teritoriji opštine jeste „Jalovište“, to je rudnički otpad koji se nalazi u neposrednoj blizini samog mesta Gračanica. Pored toga veliki problem predstavljaju otpadne vode iz razloga što se otpadne vode ne tretiraju i tako netretirane se dalje odlivaju u rečna korita. Sva rečna korita, ne samo u opštini Gračanica, već i u regionu su zagađena“, kaže Dejan Jovanović direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine.

On napominje da je za čišćenje korita potrebno mnogo novca koji opština nema. Jovanović očekuje od Ministarstva za životnu sredinu u kosovskoj vladi da krene sa „pokrivanjem“ jalovine.

„Ta jalovina ne zagađuje samo opštinu Gračanica, već je to regionalni zagađivač životne sredine“.

Veliki problem u selima opštine Gračanica su i divlje deponije čiji broj svakodnevno raste. Gotovo da nema sela bez takvih deponija.

„Potrebno je da svi mi meštani zajedno rešimo taj problem. Mi kao opština pokušavamo da očistimo te divlje deponije i kroz obeležavanje ovakvih datuma pokušavamo da podignemo svest kod meštana“, kaže Jovanović.

Za prekršioce zakona koji ugrožavaju životnu sredinu predviđene su i kaznene mere koje izdaje Odeljenje inspekcije. Poručuju da neće tolerisati nesavesno bacanje smeća.

„Postoje kaznene mere. Ja kao inspektor u Odeljenju za zaštitu životne sredine izričem ih na osnovu administrativnog uputstva. Do sto evra je kazna. Nije nam cilj da mi kažnjavamo naše građane već da se smanji broj divljih deponija“, kaže inspektorka Aleksandra Blanuša.

Akcija čišćenja u selima

Odeljenje za zaštitu životne sredine i urbanizam i opštinska inspekcija sproveli su akciju čišćenja u nekoliko sela na teritoriji ove opštine. Osim sakupljanja smeća, radnici opštine su doneli cveće koje će posaditi. Na taj način su obeležili Međunarodni dan planete zemlje.

„Mnogo je bitna savest građana, bitno je da se podigne svest kod građana i mi ovaj dan koristimo baš u tom cilju. To je jedna simbolična akcija čišćenja i ozelenjavanja naših sela, naše životne sredine“, kaže inspektorka Blanuša.

„Tako što ćemo početi da čistimo mi pokušavamo da podignemo ekološku svest kod građana da se i oni sami uključe i da smanjimo to zagađenje životne sredine, jer je to jako bitno za sve nas“, kaže Maja Petković iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

Tokom akcije u Gornjoj Gušterici, radnicima opštine su se pridružili i meštani.

„Što se tiče deponija Gornja Gušterica može da se pohvali da nema deponije, relativno je čisto osim reke, ali to nije do nas to dolazi iz susednog albanskog sela. Reka donosi otpad i on se tu zadržava kod crkve, ali imamo obećanje iz Opštine da će to biti očišćeno“, kaže Slađan Mitić, predstavnik sela.

Akcija čišćenja sprovodena je u Sušici, Gornjoj i Donjoj Gušterici i Lapljem Selu.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane