Vesti
Društvo

Manifestacija „Gračanica otvorenog srca“

Na Trgu oslobodiocima u centru Gračanice danas je organizovana humanitarna manifestacija „Gračanica otvorenog srca“.
Manifestacija „Gračanica otvorenog srca“
Sa manifestacije (Foto Kim)

Cilj manifestacije je prikupljanje novčanih sredstava za lečenje devojčice Nevene Miljković iz Lipljana koja je obolela od leukemije.

Za decu je priređena žurka, i tom prilikom su deca mogla da se fotografišu sa Deda Mrazom.

Meštani Gračanice i okolnih sela će večeras moći da uz kuvano vino i pečenog vola na ražnju uživaju u koncertu Tropiko benda.

A da je sve spremno za doček Pravoslavne Nove godine potvrdio je i jedan od organizatora ispred Opštine Gračanica.

“Večeras smo pripremili tradicionalno bika na ražnju, 10 prasića, kuvano vino, rakiju. Nadamo se da će doći puno ljudi, vreme nas je poslužilo”, kazao je za RTV Kim organizator dočeka Pravoslavne Nove godine, Bogić Đurović.

Manifestaciju „Gračanica otvorenog srca“, kao i doček Pravoslavne Nove godine na Trgu oslobodiocima u centru Gračanice su podržali Opština Gračanica i „Doktori klovnovi“.

“Ulica otvorenog srca” u Kosovskoj Mitrovici

Manifestacija “Ulica otvorenog srca” otvorena je danas u Kosovskoj Mitrovici. Decu zabavlja animatorska trupa “Happy” iz Beograda. Na štandovima u pešačkoj zoni, naši sugrađani izlažu proizvode domaće radinosti, a u humanitarne svrhe prodaju se i različiti proizvodi ručne izrade.

“Ulicu otvorenog srca”, svečano je otvorio predsednik privremenog organa Opštine Aleksandar Spirić, poručivši da današnja slika koja se šalje iz Kosovske Mitrovice, u prvom redu odslikava ljubav.

“Ono što je najneophodnije našoj deci jesu radost, osmesi i mir. Vodeći se time, danas se okupljamo da pokažemo svetu da smo istrajni, veseli i odlučni da trajemo na prostoru Kosova i Metohije. Naša odlučnost i naš put istrajnosti, jasno su definisani, neraskidivom i trajnom vezom sa državom Srbijom” - rekao je Spirić.

On je dodao, da je jako bitno da budemo solidarniji, otvorenog srca, da pomažemo jedni drugima, jer, istakao je, bez uzajamne podrške i sloge, nama nema napretka.

“Verujemo u vas i u naš grad, i Kosovska Mitrovica jeste grad ponosa. Od 2000. godine je u Kosovskoj Mitrovici više od 4.500 građana našlo svoje utočište i ostalo da deli sudbinu sa ovdašnjim narodom. Kosovska Mitrovica ima svoj sjaj i dušu, i tako će biti i u narednom periodu” - poručio je Spirić.

U okviru kulturno-umetničkog programa, nastupili su najmlađi članovi KUD “Kosovski božur”, predškolske ustanove “Danica Jaramaz”, osnovnih škola “Sveti Sava” i “Branko Radičević”, David Marković, Mina Jakšić, Filipa i Lenka, plesna grupa Street dance.

Za građane su obezbeđeni čaj i kuvano vino.

Prodavci na štandovima, kažu da prodaja dobro ide - u ponudi su slani i slatki proizvodi, različiti ukrasi i ručno rađeni predmeti.

Nenad Branković iz “Happy” trupe, čestitao je svima pravoslavnu Novu godinu.

“Sve najbolje želim srpskom narodu ovde, bili smo prošle, došli smo i ove godine, da ulepšamo ovaj trenutak i doček srpske Nove godine” - rekao je Branković.

Manifestacija se održava petu godinu zaredom, a organizator je Privremeni organ opštine Kososvka Mitrovica.

U okviru obeležavanja pravoslavne Nove godine, večeras će na centralnom gradskom trgu u Kosovskoj Mitrovici biti održan koncert Biljane Sečivanović i Marka Gačića, uz pratnju orkestra Dejana Grujića.

Tačno u ponoć, građani će uživati u vatrometu, koji će označiti ulazak u Novu 2019. godinu po julijanskom kalendaru.Ostale vesti

Obuka za konobare, prilika za posao

Turistička organizacija Gračanice, po drugi put, organizuje obuku za konobare. Priliku da nauče kako da ugoste mušterije u gračaničkim restoranima imaju nezaposleni mladi ljudi, ali i oni koji su se već oprobali u ovom poslu.

  • 30.09.2020
KM: Obustava rušenja lokala do daljeg
Rušenje ilegalno izgrađenih objekata u Kosovskoj Mitrovici obustavlja se do daljeg, obavestila je danas na javnoj raspravi vlasnike i korisnike lokala glavna izvršna službenica opštine Severna Mitrovica Adrijana Hodžić. Ukoliko danas ne bude održana sednica i na njoj doneta odluka o stopiranju rušenja lokala na dve godine, građani, vlasnici i korisnici istih, za sutra najavljuju nove poteze, bez preciziranja o kakvim se tačno koracima radi.
  • 30.09.2020
Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020