Vesti
Društvo

Manastir Gračanica počinje preradu voća

Fabrika za preradu voća otvorena je na ekonomiji manastira Gračanica. Izgradnja ovog pogona finansirana je sredstvima humanitarnih organizacija "Solidarnost za Kosovo" i "Srbi za Srbe".
Manastir Gračanica počinje preradu voća
Ekonomija manastira Gračanica (Foto Fejsbuk@Arno Gujon)

"Nova sokara će od sada činiti deo velikog manastirskog proizvodnog kompleksa u Gračanici, pokrenutog pre nekoliko godina od strane episkopa raško-prizrenskog Teodosija. Ponosan sam što je ‘Solidarnost za Kosovo’ od početka bila uz njega i što godinama unazad učestvujemo u izgradnji jednog uspešnog ekonomskog poduhvata" - naveo je osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” Arno Gujon.

Izgradnja pogona koštala je 70.000 evra a osveštao ga je vladika raško-prizrenski Teodosije.

Ekonomija manastira Gračanica prostire se na više od 55 hektara. Izgrađeni su objekti za smeštaj krava, teladi, svinja i živine.Ostale vesti

Preko Metohije do Gazimestana
Retki su mladi iz centralne Srbije, a naročito iz Beograda koji imaju želju da samoinicijativno organizuju putovanje do srpskih sredina u Metohiji. Oni koji žele da dođu, teško da će naći informacije gde mogu da odsednu, naprimer, u Goraždevcu.
  • 27.06.2022
Program Vidovdanskih svečanosti nastavljen je održavanjem Vidovdanske svečane sednice Skupštine grada Priština. Obeležili su je tradicionalna igra i pesma, ali i dodela priznanja najzaslužnijim pojedincima i ustanovama.
  • 27.06.2022
Svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar u Mitrovici
U Kosovskoj Mitrovici je svečano otvoren Multimedijalni interaktivni centar koji se nalazi u blizini hrama Svetog Dimitrija.
  • 27.06.2022
Pošta Srbije počinje izdavanje vaučera za godišnji odmor
Pošta Srbije počela je sa izdavanjem 200.000 vaučera za putovanja u Srbiji nakon što je Vlada Srbije danas usvojila Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapredjenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije za 2022. godinu.
  • 27.06.2022
Heroji u doba koronavirusa: Gračanicu najviše posećuju strani turisti
Institucije u Prištini nisu zainteresovane za saradnju sa srpskim umetnicima i kulturnim stvaraocima, rekao je u emisiji Heroji u doba koronavirusa direktor “Galerije umetnosti Priština”, sa sedištem u Gračanici Nebojša Jevtić. Ova ustanova koja na Kosovu funkcioniše u sistemu Republike Srbije, godišnje, prema rečima Jevtića, organizuje oko deset raznih izložbi.
  • 27.06.2022
Maturanti u Gračanici polagali test iz maternjeg
Maturski ispit iz Srpskog jezika kojim se obeležava završetak osnovnog obrazovanja i čiji su rezltati preduslov za upis u srednje škole, polagali su danas osmaci u Gračanici. Većina učenika sa kojima smo razgovarali planira da upiše srednju Medicinsku školu.
  • 27.06.2022