Vesti
Društvo

Mališanima u Lipljanu dodeljen časopis "Slavko Pravoslavko"

Više od 70 učenika OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu obradovali su članovi udruženja "Samo sloga Srbina spasava" iz Lebana podelom časopisa "Slavko Pravoslavko".

Mališanima u Lipljanu dodeljen časopis
Podela časopisa (Foto Kim)

Časopis u svojoj tematici čuva srpsku istoriju, tradiciju, kulturu i srpski identitet. U njemu se mogu naći priče o porodici, Vaskrsu, Mojkovačkoj i Kosovskoj bici, Gračanici i Kralju Milutinu.

"Četrnaestog januara ove godine donirali smo novogodišnje paketiće i tom prilikom smo im obećali da ćemo im doneti čuveni naš časopis "Slavko Pravoslavko". Danas smo došli da ispunimo svoje obećanje i obradujemo najmlađe. Namenjen je deci uzrasta od prvog do osmog razreda", kazao je predsednik udruženja "Samo sloga Srbina spasava", Radovan Cvetković.

"Slavko Pravoslavko" je drugi broj časopisa izdat u 4000 primeraka, dok je prvi bio urađen u 2000 primeraka.

"Časopise smo delili i na humanitarnim bazarima gde smo skupljali novac za srpsku decu sa Kosova i Metohije, a takođe planiramo da podelimo i na teritoriji tri opštine, Lebane, Medveđe i Bojnik kao što smo delili i prvi broj časopisa", dodao je Cvetković.

Udruženje "Samo sloga Srbina spasava" podeliće 800 primeraka časopisa "Slavka Pravoslavka", u isturenom odeljenju OŠ "Vuk Karadžić" u Batusu, Lepini, u OŠ "Braća Aksić" u Lipljanu, u OŠ "Dositej Obradović" u Prekovcu a sutra planiraju posetu Kosovskoj Kamenici gde će preko 300 mališana dobiti časopis.

"’Slavko Pravoslavko’ je nastavak tradicionalnih predmeta koji bi trebalo da se uvedu u osnovnom obrazovanju. Časopis sadrži i dosta biblijskih priča koje nas uče pravoslavlju. Borimo se protiv nekih nakardnih praznika koji nam stižu sa Zapada, zapravo treba više da čuvamo svoje praznike, da se bavimo našom istorijom, tradicijom kako bi imali zdravu budućnost a ne da se priklonimo drugim praznicima i narodima" zaključuje predsednik udruženja Radovan Cvetković.

Olivera Radaković, učiteljica trećeg razreda u OŠ "Braća Aksić" smatra da će ovaj časopis jako značiti deci jer će iz njega naučiti o svojoj tradiciji i kulturi.

"Posebno što je naše podneblje bogato kulturnim znamenitostima koje trebamo da sačuvamo i negujemo. Nadam se da će im časopis koristiti u svakodnevnom školovanju zato što uvek nosi neko novo iskustvo i novo znanje kojim deca mogu da upotpune ono što uče u školi. Znači nam svaki vid podrške naročito iz razloga što je ovde život otežan. Deca se slabije kreću i svaki dolazak novog prijatelja njima mnogo znači i čini ih srećnim", rekla je Radakovićeva.

Izradu časopisa "Slavko Pravoslavko" finansira opština Lebane, kroz realizaciju projekta "Sloga nek’ staru podigne slavu" koji sprovodi pravoslavno udruženje "Samo sloga Srbina spasava".Ostale vesti

Dođite na Kosovo i Metohiju i naučite vašu decu šta je čovek

U pohode Kosovu i Metohiji na Vidovdan ove 2022. godine, među više stotina poklonika sa raznih strana Srbije i sveta, bio je i sveštenik Predrag Popović iz Velike Plane. Velika Plana je mesto gde je, po blagoslovu nadležnog episkopa, otac Predrag na parohiji od 2018. godine.

  • 01.07.2022
Objavljeni preliminarni rezultati male mature, moguća provera elektronskim putem
Preliminarni rezultati male mature objavljeni su na portalu Moja srednja škola, kao i sva tri testa koje su osmaci rešavali. Za đake koji nemaju mogućnost da rezultatima i testovima pristupi elektronski, rezultati su dostupni u matičnim osnovnim školama.
  • 01.07.2022
Mališani iz Metohije u Bijeljini
U zgradi Gadske uprave Grada Bijeljina, gradonačelnik Ljubiša Petrović primio je  mališane sa Kosova i Metohije, koji borave u Bijeljini u okviru projekta „Spojimo decu Kosova i Metohije sa decom Republike Srpske“.
  • 01.07.2022
Omladinski centar u Orahovcu, mesto koje spaja zajednice

Omladinski centar u Orahovcu osnovan je 2000-te godine. Njegova funkcija je da okuplja mlade generacije kroz razne kurseve i aktivnosti.

  • 30.06.2022
OG: Pojačane kontrole saobraćaja na  putevima
Rukovodstvo opštine Gračanica održalo je jutros radni vanredni sastanak sa upravom stanice Policije u Gračanici na kojem je od Policije zatražena pojačana kontrola saobraćaja na lokalnom putu Laplje Selo Gračanica ali i na svim ostalim lokalnim i regionalnim putevima u opštini Gračanica posebno na  tzv. kritičnim tačkama gde su poslednjih meseci učestale saobraćajne nesreće.
  • 30.06.2022
Patrijarh sa Abazovićem: Postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora

Patrijarh srpski Porfirije rekao je nakon sastanka sa crnogorskim premijerom da je u principu postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora. Pitanje Temeljnog ugovora će biti rešeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crne Gore koja je sekularna, rekao je Dritan Abazović.

  • 30.06.2022