Vesti
Društvo

„Mali privatni mediji u teškoj situaciji, Srpska lista ne sarađuje“

U Gračanici je danas održana godišnja skupština Udruženja novinara Srbije na Kosovu (UNS na Kosovu) na kojoj su razmatrani problemi sa kojima se novinari suočavaju. Jedan od njih, kako navode je i nesaradnja Srpske liste sa pojedinim medijima na Kosovu.
„Mali privatni mediji u teškoj situaciji, Srpska lista ne sarađuje“
Skupština Udruženja novinara Srbije na Kosovu (Foto UNS)

Teme o kojima su članovi Udruženja novinara Srbije na Kosovu razgovarali bile su godišnji izveštaj o radu i smernice za budući period. Predlloženi su i kandidati za Beli i Crni Božur.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić kazao je, predstavljajući Godišnji izveštaj o radu, da su u njemu sažete sve aktivnosti koje su obeležile period od godinu dana, zaključno sa 1. avgustom 2017. godine.

„Više od 30 saopšenja za javnost, okruli stolovi o kršenju medijskih zakona, tribine i seminari o novinarstvu samo za proteklih godinu dana jasan su pokazatelj da smo se aktivno trudili da opravdamo osnovni i najvažniji cilj Udruženja, a to je zaštita novinarske profesije“, kazao je Ničić.

On je ukazao na potrebu projektnog finansiranja Udruženja, pre svega u izradi „Novinarske hronike“ koja bi bila svedok jednog vremena o novinarstvu na Kosovu, a na čemu radi dugogodišnji novinar Đorđe Jevtić.

Nino Brajović je u ime UNS-a prisutnim novinarima preneo reči podrške predsednika Vladimira Radomirovića navodeći da je UNS na Kosovu polednjih godina postao prepoznatljiv pre svega svojom efikasnošću i razumevanjem za kolege na Kosovu.

Brajović je rekao za RTV Kim da mali privatni mediji na Kosovu prolaze gore u teškim ekonomskim uslovima od medija koji su u javnom sektoru.

„To je taj generalni problem koji treba da otklonimo. Tu je posebno bili reči o Kosma mreži kao značajnoj mreži za informisanje Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji i zaključili smo da srpski novinari i srpska zajednica treba aktivno da učestvuju u pisanju medijske strategije sa svojim predlozima kojom država Srbija mora da u narednih pet godina planira razvoj medijskog sistema i na Kosovu i Metohiji“, kazao je Brajović.

Govoreći o odnosu Srpske liste prema srpskim medijima na Kosovu, Brajović je rekao da je godinama unazad saradnja sa političarima generalno veliki problem, podsećajući na nagrade Crni i Beli Božur koje se dodeljuju za dobru i lošu saradnju sa novinarima.

„Političari su dužni da javnosti daju izjave o svim bitnim pitanjima i ne smeju da dozvole da javnost bude zbunjena i dezinformisana. To je ono što mora da se menja i ta komunikacija mora da bude bolja. Možda ona može da bude obostrano bolja, ali je suština u tome da se novinari, svi ovde, generalno žale na lošu komunikaciju nosilaca vlasti, ovde posebno Srpske liste, prema srpskim medijima“, kazao je Brajović.

Istakao je da je na današnjem sastanku dogovoreno da jedna delegacija ode i razgovara i sa Srpskom listom i sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju da bi se njihova saradnja sa medijima popravila.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023