Vesti
Društvo

Mali odziv biciklista na obeležavanju Svetskog dana bez automobila

Obeležavanje Svetskog dana bez automobila u Gračanici pod sloganom “Biciklom do zdravlja“ nije privuklo pažnju meštana, ali ni biciklista. Samo četvorica predstavnika NVO „Mlada aktivna Gračanica“ provozala su se svojim dvotočkašima u nadi da će uticati na građane da manje koriste automobile.
Mali odziv biciklista na obeležavanju Svetskog dana bez automobila
Detalj sa obeležavanja Svetskog dana bez automobila (Foto Kim)

Kratkoj vožnji predstavnika "Mlade aktivne Gračanice" koja je organizovana od opštine do manastira pridružila su se i dva pripadnika Kosovske policije.

Iako današnja akcija nije naišla na veliki odziv meštana Gračanice, organizator događaja i predsednik NVO "Mlada aktivna Gračanica" Petar Đorđević ne gubi nadu i ističe da će svoju kampanju i zalaganje da vožnja bicikla pređe u dobru naviku nastaviti u budućnosti.

"Svesni smo da se neke navike teško menjaju, ali mi ćemo se i dalje truditi. Vremenom se to desi i mi smo uporni u tome. Možda danas i nije najbolje stanje, ali se nadam da ćemo za par godina umesto asfalta videti i biciklističke staze", rekao je on.

Đorđević je istakao da je glavni cilj akcije da se podigne svest građana o mogućnosti korišćenja alternativnih prevoznih sredstava, poput bicikala koji su mnogo održiviji, ali i manje štetni po životnu okolinu.

Direktor Odeljenja za omladinu i sport Opštine Gračanica Dušan Cvejić je istakao da  je raspisan konkurs za subvencije sportskim društvima i nevladinim organizacijama na teritoriji ove lokalne samouprave i da postoji  spremnost  da se podrže sportske aktivnosti kojima se šalju važne poruke.

"Moramo da čuvamo našu životnu sredinu i da se bavimo sportom kako bismo bili zdraviji. Na ovaj način dajemo primer našoj deci kako treba da se živi i da se čuva životna sredina. Želim da ukažem meštanima da bar danas ne treba da voze svoje automobile, nego da voze bicikle, pešače", kazao je on.

Ivan Krstić iz "Mlade aktivne Gračanice" je dodao da je se ovoj akciji pridružio zbog ljubavi prema biciklizmu, ali i želje da motiviše i druge.

"Godinama unazad podržavam ovakve akcije što se tiče biciklizma, ali i zbog produktivnog i zdravog života. Na ovaj način promovišemo zdrav život, sport i kulturu, a ujedno motivišemo pojedince da budu aktivniji“, naveo je on.

Njegova poruka je da se što manje koriste zagađivači, pošto u maloj sredini svako domaćinstvo u proseku ima dva automobila.

"Iznenađen sam malim odzivom učesnika današnje akcije. Mada, iz godine u godinu ostajemo bez omladine, sve je manje ljudi sportski aktivno. Sport generalno nije ni podržan u našoj okolini. Bavim se odbojkom i zbog nedostatka sredstava ne možemo da učestvujemo u superligaškim utakmicama u Srbiji", istakao je Krstić.

Obeležavanje Svetskog dana bez automobila ima za cilj podizanje svesti građanstva o zagađenju životne okoline, ukazivanje na sve ozbiljnije klimatske probleme i sve veću štetu koju pravimo ozonskom omotaču, kao i promovisanje ekološkog i zdravog načina života.

Dan bez automobila u Evropi, zamišljen je tako da se svakog 22. septembra određeni delovi grada zatvore za automobile.

Ideja je ustanovljena tokom naftne krize 1973, ali je inicijativa za obeležavanje ovog dana pokrenuta tek 1994. godine.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022