Vesti
Društvo

“Male plate i loši uslovi rada razlog nedostatka radne snage na Kosovu”

Pored visoke stope nezaposlenosti na Kosovu, brojne kompanije imaju problem sa nedostatkom radnika. Razlog za to je, prema rečima Gordane Đorić i Riada Durgutija u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”, niske plate i loši uslovi za rad.

“Male plate i loši uslovi rada razlog nedostatka radne snage na Kosovu”
Detalj sa snimanja emisije (Foto Medija centar)

Kompanija „Dekoriti“, koja se bavi drvno prerađivačkom industrijom na Kosovu je prema rečima menadžera Riada Durgutija zbog pandemije koronavirusa petrpela velike finansijske gubitke. Promet ove kompanije je u 2019. godini dostigao preko 1.000.000 evra, a u 2020. godini se taj iznos, kako kaže Durguti, prepolovlio. Jedan od najvećih problema sa kojim se su u svom radu suočavali tokom pandemije je nabavka repromaterijala.

„Imali smo veliko kašnjenje što se tiče vremena kad su produkti trebali da dođu, više od 80 odsto od materijala koji mi koristimo da bismo proizvodili nameštaj, pošto su već navedeni za Evropsku uniju, to je zakonski regulisano, treba da bude najmanje 80 odsto repromaterijala iz tih zemalja. To je bilo jako teško. Lepak, obrađeno drvo, ukrasi i različiti mehanizmi koji idu u naše proizvode. Istovremeno i cene su tokom tog vremena porasle za 30 do 40 odsto na to gde mi kupujemo i to je već više problema“, kazao je Durguti.

Nekoliko dana nakon pojave koronavirusa na Kosovu, kada u apotekama gotovo da nije bilo zaštitnih maski, članice Udruženja poslovnih žena „Avenija“ organizovale su se i šile maske najpre za svoje porodice i bliske prijatelje, a kasnije i za institucije kojima su bile neophodne i na taj način, kako kaže, predsednica ovog Udruženja Gordana Đorić dale svoj doprinos u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Maski nije bilo u apotekama i to malo što je bilo to se rasprodalo tako da građani nius mogli da se zaštite bez maski. Onda su naše žene, s obzirom da je bilo ograničeno kretanje po svojim kućama šile maske. Nažalost “Avenija” nije imala veliki broj mašina, ali ono što smo imali dali smo našim članicama. Na primer u rezervi smo imali dosta materijala pa smo svim ženama koje su želele da u kući šiju to poklanjali. Moram da istaknem da su sve te žene šile maske besplatno za građane”, rekla je Gordana Đorić.

Komentarišući to što i pored visoke stope nezaposlenosti na Kosovu, brojne kompanije imaju problem sa nedostatkom radnika Gordana Đorić i Riad Durguti saglasni su da su niske plate i loši uslovi rada razlog nedostatka radne snage na Kosovu.

„Na prvom mestu treba adekvatno da budu plaćeni za to što rade, ako su to stručni neki poslovi vi onda treba da ga platite onako kako zavređuje to njegovo radno mesto, ako su radnici u magacinu ili u prodavnicama adekvatno prometu vi trebate i da ga stimulišete. Znači ako se poveća promet on mora da ima veću platu, ne možete vi da koristite radnike radi svog nekog ličnog boaćenja“, rekla je Đorićeva.

„Plata treba da bude plata, radno vreme treba da bude radno vreme, odmor treba da bude odmor i sve to. Ja razumem situaciju da biznisi imaju poteškoće i to je uvek bilo tako. Mislim da ko god da odluči da se bavi biznisom prva stvar koja ti kažu je - nije lako. Tako da treba da se nađe sredina koja će da bude prihvatljiva za sve strane“, dodaje Riad Durguti.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Švajcarske ambasade na Kosovu. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021