Vesti
Društvo

“Male plate i loši uslovi rada razlog nedostatka radne snage na Kosovu”

Pored visoke stope nezaposlenosti na Kosovu, brojne kompanije imaju problem sa nedostatkom radnika. Razlog za to je, prema rečima Gordane Đorić i Riada Durgutija u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”, niske plate i loši uslovi za rad.

“Male plate i loši uslovi rada razlog nedostatka radne snage na Kosovu”
Detalj sa snimanja emisije (Foto Medija centar)

Kompanija „Dekoriti“, koja se bavi drvno prerađivačkom industrijom na Kosovu je prema rečima menadžera Riada Durgutija zbog pandemije koronavirusa petrpela velike finansijske gubitke. Promet ove kompanije je u 2019. godini dostigao preko 1.000.000 evra, a u 2020. godini se taj iznos, kako kaže Durguti, prepolovlio. Jedan od najvećih problema sa kojim se su u svom radu suočavali tokom pandemije je nabavka repromaterijala.

„Imali smo veliko kašnjenje što se tiče vremena kad su produkti trebali da dođu, više od 80 odsto od materijala koji mi koristimo da bismo proizvodili nameštaj, pošto su već navedeni za Evropsku uniju, to je zakonski regulisano, treba da bude najmanje 80 odsto repromaterijala iz tih zemalja. To je bilo jako teško. Lepak, obrađeno drvo, ukrasi i različiti mehanizmi koji idu u naše proizvode. Istovremeno i cene su tokom tog vremena porasle za 30 do 40 odsto na to gde mi kupujemo i to je već više problema“, kazao je Durguti.

Nekoliko dana nakon pojave koronavirusa na Kosovu, kada u apotekama gotovo da nije bilo zaštitnih maski, članice Udruženja poslovnih žena „Avenija“ organizovale su se i šile maske najpre za svoje porodice i bliske prijatelje, a kasnije i za institucije kojima su bile neophodne i na taj način, kako kaže, predsednica ovog Udruženja Gordana Đorić dale svoj doprinos u cilju sprečavanja širenja virusa.

„Maski nije bilo u apotekama i to malo što je bilo to se rasprodalo tako da građani nius mogli da se zaštite bez maski. Onda su naše žene, s obzirom da je bilo ograničeno kretanje po svojim kućama šile maske. Nažalost “Avenija” nije imala veliki broj mašina, ali ono što smo imali dali smo našim članicama. Na primer u rezervi smo imali dosta materijala pa smo svim ženama koje su želele da u kući šiju to poklanjali. Moram da istaknem da su sve te žene šile maske besplatno za građane”, rekla je Gordana Đorić.

Komentarišući to što i pored visoke stope nezaposlenosti na Kosovu, brojne kompanije imaju problem sa nedostatkom radnika Gordana Đorić i Riad Durguti saglasni su da su niske plate i loši uslovi rada razlog nedostatka radne snage na Kosovu.

„Na prvom mestu treba adekvatno da budu plaćeni za to što rade, ako su to stručni neki poslovi vi onda treba da ga platite onako kako zavređuje to njegovo radno mesto, ako su radnici u magacinu ili u prodavnicama adekvatno prometu vi trebate i da ga stimulišete. Znači ako se poveća promet on mora da ima veću platu, ne možete vi da koristite radnike radi svog nekog ličnog boaćenja“, rekla je Đorićeva.

„Plata treba da bude plata, radno vreme treba da bude radno vreme, odmor treba da bude odmor i sve to. Ja razumem situaciju da biznisi imaju poteškoće i to je uvek bilo tako. Mislim da ko god da odluči da se bavi biznisom prva stvar koja ti kažu je - nije lako. Tako da treba da se nađe sredina koja će da bude prihvatljiva za sve strane“, dodaje Riad Durguti.

Emisiju „Heroji u doba koronavirusa“ realizuje Medija centar u Čaglavici uz podršku Švajcarske ambasade na Kosovu. Emituje se svakog drugog petka od 21 sat na kanalima TV mreže - TV Herc u Štrpcu, TV Puls u Šilovu, TV Mir u Leposaviću, kao i na RTV KIM u Čaglavici.Ostale vesti

Dečija smotra folklora u Prizrenu: Čuvari kulture i tradicije

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana je dvadeset prva po redu Dečija smotra folklora. U zadužbini cara Dušana okupilo se preko sedam stotina folkoraša iz srpskih sredina na Kosovu.

  • 28.05.2022
Grafijada: Tri nagrade za studente mitrovičkog Fakulteta umetnosti
Studenti Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici osvojili su tri prva mesta na nedavno održanom Međunarodnom susretu studenata grafičke struke "Grafijada 2022", u Trebinju.
  • 28.05.2022
Inicijativa da Gimnazija K. Kamenica nosi  ime Slobodana Kostića
Grupa intelektualaca iz Kosovskog Pomoravlja nedavno je pokrenula inicijativu da gimnazija u Kosovskoj Kamenici dobije ime po čuvenom književniku i profesoru Slobodanu Kostiću, koji je poreklom iz tog kraja.
  • 27.05.2022
Nestankom šuma nestaju i izvori vode
Koliki je značaj očuvanja šuma i planska eksploatacija, promovisano je u studiji analize mehanizma zaštite životne sredine, koju je izradila Ekološka medicinska ekspertska grupa EMEG uz podršku KFOS-a.
  • 27.05.2022
Objavljene nove cene goriva: Skuplji i dizel, i benzin
Nova maksimalna cena evro dizela do kraja maja u Srbiji biće 203,50 dinara, dok će cena benzina evro premijum BMB 95 biti 187 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
  • 27.05.2022
Trava raste, a radnika nema
Meštani Dobrotina su pre nedelju dana podneli zahtev JKP Ekologija i Opštini Gračanica za košenje trave i sređivanje sela. Međutim, to do sada nije urađeno. Dobrotinčani, kako su naveli, strahuju da svoje najmlađe puštaju u parkove zarasle u travu. Iz JKP Ekologije su za RTV Kim rekli da su svakog dana na terenu, ali da nemaju dovoljan broj radnika kako bi sve neophodne poslove završili u roku. 
  • 27.05.2022