Vesti
Društvo

Mala matura protiče bez problema

Maturski ispit iz maternjeg jezika danas je polagalo oko 400 učenika, budućih srednjoškolaca, sa centralnog Kosova.
Mala matura protiče bez problema
Osnovna škola Kralj Milutin u Gračanici (Foto arhiva Kim)

Prema rečima samostalnog savetnika Ministarstva prosvete Republike Srbije Duška Maksimovića današnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, polagali su svi učenici sa centralnog Kosova koji su završili osmi razred.

„Svi učenici koji su završili osmi razred odazvali su se ispitu i bili u svojim školama. Pokazali su po meni dosta dobro znanje jer su rano završili test i na pitanje da li su zadaci bili teški odgovorili su da nisu i da su zadovoljni time kao su uradili ispit“, kazao je Maksimović za RTV Kim.

On je dodao da mala matura protiče u najboljem redu, da je obezbeđen prevoz za sve učenike i da je u svim školama prisutno medicinsko osoblje zbog napete situacije oko polaganja testova.

Maksimović je međutim rekao da za sve učenike koji završavaju osmogodišnje školovanje ima mesta u srednjim školama, navodeći da je konkursom određeno i više mesta nego što ima đaka.

Maturanti će sutra polagati ispit iz matematike, dok će u sredu imati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Novina ove godine je to što završni ispit nosi ukupno 30 bodova, dok se uspeh tokom školovanja boduje sa maksimalnih 70.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19, a konačni 25. juna. Upis đak u prvi razred srednje škole obaviće se 6. i 7. jula.Ostale vesti

Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022