Vesti
Društvo

Loše vreme za prvomajske izlete

Masovnijih okupljanja u prirodi povodom prvomajskog uranka ove godine na centralnom Kosovu, zbog loših vremenskih uslova, nije bilo. Za zaposlene u institucijama i đake danas je neradan dan.
Loše vreme za prvomajske izlete
Foto KIM

Iako se Srbi na centralnom Kosovu za prvomajski uranak tradicionalno okupljaju na izletištima gde kampuju i roštiljaju, ove godine, zbog kiše i oblačnog vremena, organizovanih piknika nije bilo u uobičajenom broju.

Ima i onih kojima atmosferske prilike ne predstavljaju problem. Niske temperature i povremena kiša nisu sprečili grupu od petnaestak momaka da porani i dođe kod česme pored puta između Gračanice i Lapljeg Sela, da se zabavi i počasti.

“Došli smo jutros oko 4 sata, poranili smo. Evo družimo se, pričamo, malo uživamo u hrani… Nije nas ni kiša sprečila da dođemo”, kaže glavni roštiljdžija Filip Marković iz Gračanice.

Šator i improvizovana nadstrešnica poslužili su im da se zaštite od kiše.

“Postavili smo i šator da se sklonimo, u slučaju da pada malo jača kiša. Imamo i neku tendu, ako ne bude bilo mesta u šatoru. Veselo je ovde kod nas, kao i svake godine”, kroz smeh objašnjava Nikola Vanić iz Lapljeg Sela.

Za hlađenje pića iskoristili su prirodno izvorište vode.

“Hladimo pivo i sokove za drugare na prirodan način, pošto ovde stalno teče hladna i bistra voda”, kaže najmlađi među kamperima Damnjan Marković.

Prvi maj je neradni dan za zaposlene u srpskim i kosovskim institucijama i za školske ustanove, pa su ulice u Gračanici tokom prepodneva bile praznično puste.
 
Iako nema puno kupaca, trgovinske radnje u Gračanici uobičajno rade.

“Za nekoga je ovaj dan neradan. Za nas je, kao i običan, radni dan. Radimo 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji”, kaže radnik prodavnice “Jovan”, Dejan Nedeljković.

Širom sveta obeležava se Međunarodni praznik rada u znak sećanja na radnike u Čikagu koji su 1886. godine stupili u štrajk zahtevajući bolje uslove rada. Iako se na ovaj dan oglašavaju sindikati, a radnici okupljaju s namerom da ukažu na loš položaj zaposlenih, u Gračanici nije bilo organizovanih protesta.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023