Londan: Zadržava me ljubav prema selu

Danilo Đurić Londan je mladi reper iz Osojana, u Metohiji. U svojim pesmama govori o životu u getu, problemima mladih, kritikuje poličare i vlast. Namerava da živi u Osajanu.

Podeli ovaj članak sa:
 • Danilo Đurić (Foto Uwe Jesiorkowski)
 • Danilo Đurić Londan u emisiji Dogovor (Foto Kim)

Kada je bio mali morao je sa porodicom da napusti svoje rodno selo. Posle dve godine raseljeničkog života u Kraljevu, Beogradu i Zubinom Potoku, vratio se u Osojane.

Uprkos želji da ostanu u selu, život je, kaže, težak. "Život u Osojanu je trenutno takav da dosta mladih odlazi, sve je manje mladih. Ipak, ja se nadam da će nas biti još tu", kaže Londan za RTV Kim.

Mladi, kao i iz većine drugih srpskih sredinam odlaze u potrazi za boljim životom, a pre svega poslom. Tako je i naš sagovornik Londan sve češće u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde radi kao vodič na Via Ferrati - Berim u okviru turističke organizacije "Out dor" koja se bavi promocijom Ibarskog Kolašina.

Osojane ipak ostaje u srcu. Njega i porodicu zadržava upravo ljubav.

"Pa mene zadržava ljubav prema selu, i to što su moji vekovima živeli tu".

Za Danila, kao i mnoge Srbe u Osojanu, Oliver Ivanović je imao veliki značaj. " Moj otac je bio dobar prijatelj sa Oliverom i svi smo ga u porodici poštovali. Ja licno se nisam slagao sa svime što je on govorio ali sam ga poštovao kao čoveka sa stavom", kaže Londan.

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane