Vesti
Društvo

Londan: Zadržava me ljubav prema selu

Danilo Đurić Londan je mladi reper iz Osojana, u Metohiji. U svojim pesmama govori o životu u getu, problemima mladih, kritikuje poličare i vlast. Namerava da živi u Osajanu.
Londan: Zadržava me ljubav prema selu
Danilo Đurić (Foto Uwe Jesiorkowski)

Kada je bio mali morao je sa porodicom da napusti svoje rodno selo. Posle dve godine raseljeničkog života u Kraljevu, Beogradu i Zubinom Potoku, vratio se u Osojane.

Uprkos želji da ostanu u selu, život je, kaže, težak. "Život u Osojanu je trenutno takav da dosta mladih odlazi, sve je manje mladih. Ipak, ja se nadam da će nas biti još tu", kaže Londan za RTV Kim.

Mladi, kao i iz većine drugih srpskih sredinam odlaze u potrazi za boljim životom, a pre svega poslom. Tako je i naš sagovornik Londan sve češće u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku, gde radi kao vodič na Via Ferrati - Berim u okviru turističke organizacije "Out dor" koja se bavi promocijom Ibarskog Kolašina.

Osojane ipak ostaje u srcu. Njega i porodicu zadržava upravo ljubav.

"Pa mene zadržava ljubav prema selu, i to što su moji vekovima živeli tu".

Za Danila, kao i mnoge Srbe u Osojanu, Oliver Ivanović je imao veliki značaj. " Moj otac je bio dobar prijatelj sa Oliverom i svi smo ga u porodici poštovali. Ja licno se nisam slagao sa svime što je on govorio ali sam ga poštovao kao čoveka sa stavom", kaže Londan.Ostale vesti

Uprkos tome što je situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa obećavajuća, o otvaranju administrativnih prelaza odlučivaće se tek posle 1. juna, tj. početka treće faze ublažavanja mera i nakon sprovedene analize o primeni istih, izjavio je za portal KoSSev, portparol kosovske vlade Perparim Krueziu.
  • 26.05.2020
Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020