Vesti
Društvo

Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu

Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Prema podacima matičnih službi u opštinama Gračanica i Lipljan, broj venčanja od 1. marta do 1. jula ove godine je drastično manji od broja u odnosu na prošlu godinu.

„U periodu od 1. marta do 1. jula 2019. godine imali smo 18 venčanja, što je znantno više nego ove godine u istom periodu. Od marta do jula ove godine imali smo samo 8 venčanja. Stanje je takvo zbog epidemije koja nas je zadesila. U martu i aprilu nismo imali nijedno venčanje, dok smo u maju i junu imali po četiri venčanja, a na to je uticalo popuštanje mera i vraćanje u normalu“, kazala je Aleksandra Arsić Vučić iz Odeljenja matične službe pri Opštini Gračanica.

“Privremeni organ Opštine Lipljan ima tri kancelarije koje pružaju usluge građanima: u Lepini, Donjoj Gušterici i Lipljanu. Svaka kancelarija ima posebnu matičnu knjigu koja se vodi za matično područje i broj venčanja je znatno opao u ovoj vanrednoj situaciji. Prošle godine, od marta do jula, bilo je tridesetak venčanja. Ove godine venčanja nisu bila dozvoljena, ali smo imali par improvizovanih venčanja koja su već bila zakazana, uz poštovanje epidemioloških mera. Bilo je samo sedam takvih venčanja, od marta meseca do danas”, kazao je Aleksandar Rašić, matičar ispred Privremenog organa Opštine Lipljan, koji radi pri mesnoj kancelariji u Lepini.

Venčanje je mnogima najsrećniji dan u životu, pa se mladenci mesecima unapred pripremaju za taj dan. Katarina Marinković je sa svojim izabranikom Nikolom Ristićem svadbu zakazala za 12. septembar ove godine. Međutim, situacija sa pandemijom koronavirusa je „usporila“ njihove pripreme.

“Mi smo svadbu zakazali za septembar, rezervisali salu, muziku. Zbog ove situacije sa koronavirusom stvarno smo u neizvesnosti da li će svadbe uopšte biti do kraja godine. Zakazali smo venčanje još u martu, ali se situacija pogoršavala. Imali smo neku nadu početkom juna kada je došlo do ublažavanja mera, pa smo i počeli da pripremamo pozivnice, odabrali smo torte i sve ono što ide uz to. Međutim, opet se desio porast broja zaraženih i sada smo ponovo u neizvesnosti”, kazala je Marinkovićeva.

Neizvesnost muči i vlasnike restorana koji se bave organizacijom svadbenih ručkova i drugih svečanosti.

Jovica Dešić, jedan od vlasnika svečane sale “Insmonia” u Gračanici, ističe da su suočeni sa ogromnim gubicima.

“Epidemija je uticala na taj način da mi od Nove godine nismo imali nijedno venčanje, veselje ili neku proslavu. Mi smo samo u maju mesecu imali zakazno deset svadbi i šest malih veselja. Veliki su gubici, moramo sve dažbine da regulišemo redovno, kao što su kirija, struja, sve ostalo. Radnike, takođe, moramo da platimo kako bismo ih zadržali”, kazao je Dešić.

Kako je poslednjih nedelja zabeležen nagli porast obolelih na Kosovu, ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je 1. jula Vladi Kosova paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Jedna od njih je i zabrana okupljanja za više od 50 ljudi u zatvorenim i otvorenim prostorima, a uz to i obavezno nošenje maski.

Da svadbe i proslave nisu dozvoljene na Kosovu nedavno je potvrdio i premijer Kosova Avdulah Hoti, koji je kazao da će to zavisiti "od procene uslova za takve aktivnosti".Ostale vesti

Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020