Vesti
Društvo

Liturugija, rezanje kolača i narodno kolo za Dan opštine Gračanica

Povodom Dana opštine Gračanica, Male Gospojine, u ovdašnjem manastiru je služena svečana liturgija. Veliki broj vernika, zvaničnika i gostiju je učestvovao u litiji do platoa ispred zgrade opštine, gde je prerezan slavski kolač.
Liturugija, rezanje kolača i narodno kolo za Dan opštine Gračanica
Litije povodom obeležavanja Dana opštine Gračanice (Foto Kim)

Liturgiju je služio vikarni episkop novobrdski Ilarion sa parohijskim sveštenstvom. On je blagoslovio sve prisutne vernike i poručio u besedi da svi treba da budu jedno, jer je to i zapovest Božja.

"Neka je srećna slava i da se sakupljamo da budemo jedno, liturgijski i litijski na mnogaja ljeta. Neka Pokrov presvete Bogorodice bude sa ovim gradom i ovom svetom obitelji", kazao je episkop Ilarion.

Pre samog rezanja slavskog kolača, on čestitao je slavu domaćinima i uputio reči dobrodošlice gostima koji su došli iz drugih mesta i gradova.

"Posebno nam je drago što, pored naših domaćina, imamo i goste iz Novog Sada, Beograda, Subotice, Sremske Mitrovice... Hvala vam što dolazite i pružate nam vašim prisustvom podršku u našoj borbi za opstanak na teritoriji Kosova i Metohije", istakao je episkop Ilarion.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić je čestitala svima krsnu slavu i Dan opštine Gračanica.

"Opština Gračanica slavi dan kada je formirana naša lokalna samouprava, jedan od stubova našeg opstanka. Slave svi naši građani, škole, vrtići, domovi zdravlja, domovi kulture", istakla je ona.

Šubarićeva se takođe obratila mnogobrojnim gostima.

"Želim da pozdravim sve goste koji su došli da budu sa nama i podele radost današnjeg dana. Dragi gosti iz Subotice, Sombora, Sokobanje, Kraljeva, Republike Srpske, Beograda, dobro nam došli. Osećajte se kao kod svoje kuće, uvek ste sa nama, Gračanica nikada nije sama", kazala je ona.

Član Gradskog veća Subotice Milanka Kostić je kazala da delegacija ovog grada nije prvi put u Gračanici, da je stalno prisutna, kao i da postoji dobra saradnja sa ovdašnjim institucijama.

"Saradnja između Gračanice i Subotice traje duži niz godina, odlično sarađujemo sa Opštinom Gračanica i sa Domom kulture. Ovo nije prvi put da naša delegacija prisustvuje Danu opštine Gračanica. Mi dolazimo i kada su Vidovdanske svečanosti", rekla je ona.

Meštanima Gračanice poželela je dobro zdravlje i poručila da je Subotica uvek tu da pruži podršku lokalnom stanovništvu na svaki način.

"Poručila bih ovdašnjim žiteljima da ostanu jedinstveni i složni i da vredno čuvaju sve ono što je važno za sve nas širom Srbije", istakla je Kostićeva za RTV Kim.

Predsednik opštine Berane Vuko Todorović rekao je kako je došao kako bi pružio podršku bratskom srpskom narodu na Kosovu.

"Mi smo ovde na ovaj dan poslednjih pet godina i osećamo se kao svoj na svome, među braćom. Ovom prilikom bih pozdravio sve Srbe sa Kosova i Metohije i želim im da istraju u danima koji dolaze, da smognu snage da budu ovde, sigurno će imati pomoć od nas Srba koji živimo u Beranama i u celoj Crnoj Gori", kazao je on za RTV Kim.

Liturgiji i litijama su prisustvovali, pored predsednice opštine Gračanica Ljiljane Šubarić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, predsednica fondacije Dajana Paunović, predsednik PO opštine Priština Novak Živić i brojni gosti iz centralne Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Republike Srpske.

Prisutnima su se na platou u ispred Opštine predstavili KUD "Slavuj" iz Badovca igrama iz Vladičinog Hana, a KUD "Branko Medenica" iz Ugljara izveo je splet igara iz Sirinićke župe.

Podsetimo, Skupština opštine Gračanica donela je 2015. godine odluku da se 21. septembar (Mala Gospojina) proslavlja kao Dan opštine Gračanica.

 

 Ostale vesti

Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023