Vesti
Društvo

Liturugija, rezanje kolača i narodno kolo za Dan opštine Gračanica

Povodom Dana opštine Gračanica, Male Gospojine, u ovdašnjem manastiru je služena svečana liturgija. Veliki broj vernika, zvaničnika i gostiju je učestvovao u litiji do platoa ispred zgrade opštine, gde je prerezan slavski kolač.
Liturugija, rezanje kolača i narodno kolo za Dan opštine Gračanica
Litije povodom obeležavanja Dana opštine Gračanice (Foto Kim)

Liturgiju je služio vikarni episkop novobrdski Ilarion sa parohijskim sveštenstvom. On je blagoslovio sve prisutne vernike i poručio u besedi da svi treba da budu jedno, jer je to i zapovest Božja.

"Neka je srećna slava i da se sakupljamo da budemo jedno, liturgijski i litijski na mnogaja ljeta. Neka Pokrov presvete Bogorodice bude sa ovim gradom i ovom svetom obitelji", kazao je episkop Ilarion.

Pre samog rezanja slavskog kolača, on čestitao je slavu domaćinima i uputio reči dobrodošlice gostima koji su došli iz drugih mesta i gradova.

"Posebno nam je drago što, pored naših domaćina, imamo i goste iz Novog Sada, Beograda, Subotice, Sremske Mitrovice... Hvala vam što dolazite i pružate nam vašim prisustvom podršku u našoj borbi za opstanak na teritoriji Kosova i Metohije", istakao je episkop Ilarion.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić je čestitala svima krsnu slavu i Dan opštine Gračanica.

"Opština Gračanica slavi dan kada je formirana naša lokalna samouprava, jedan od stubova našeg opstanka. Slave svi naši građani, škole, vrtići, domovi zdravlja, domovi kulture", istakla je ona.

Šubarićeva se takođe obratila mnogobrojnim gostima.

"Želim da pozdravim sve goste koji su došli da budu sa nama i podele radost današnjeg dana. Dragi gosti iz Subotice, Sombora, Sokobanje, Kraljeva, Republike Srpske, Beograda, dobro nam došli. Osećajte se kao kod svoje kuće, uvek ste sa nama, Gračanica nikada nije sama", kazala je ona.

Član Gradskog veća Subotice Milanka Kostić je kazala da delegacija ovog grada nije prvi put u Gračanici, da je stalno prisutna, kao i da postoji dobra saradnja sa ovdašnjim institucijama.

"Saradnja između Gračanice i Subotice traje duži niz godina, odlično sarađujemo sa Opštinom Gračanica i sa Domom kulture. Ovo nije prvi put da naša delegacija prisustvuje Danu opštine Gračanica. Mi dolazimo i kada su Vidovdanske svečanosti", rekla je ona.

Meštanima Gračanice poželela je dobro zdravlje i poručila da je Subotica uvek tu da pruži podršku lokalnom stanovništvu na svaki način.

"Poručila bih ovdašnjim žiteljima da ostanu jedinstveni i složni i da vredno čuvaju sve ono što je važno za sve nas širom Srbije", istakla je Kostićeva za RTV Kim.

Predsednik opštine Berane Vuko Todorović rekao je kako je došao kako bi pružio podršku bratskom srpskom narodu na Kosovu.

"Mi smo ovde na ovaj dan poslednjih pet godina i osećamo se kao svoj na svome, među braćom. Ovom prilikom bih pozdravio sve Srbe sa Kosova i Metohije i želim im da istraju u danima koji dolaze, da smognu snage da budu ovde, sigurno će imati pomoć od nas Srba koji živimo u Beranama i u celoj Crnoj Gori", kazao je on za RTV Kim.

Liturgiji i litijama su prisustvovali, pored predsednice opštine Gračanica Ljiljane Šubarić, ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova i predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, predsednica fondacije Dajana Paunović, predsednik PO opštine Priština Novak Živić i brojni gosti iz centralne Srbije, Vojvodine, Crne Gore i Republike Srpske.

Prisutnima su se na platou u ispred Opštine predstavili KUD "Slavuj" iz Badovca igrama iz Vladičinog Hana, a KUD "Branko Medenica" iz Ugljara izveo je splet igara iz Sirinićke župe.

Podsetimo, Skupština opštine Gračanica donela je 2015. godine odluku da se 21. septembar (Mala Gospojina) proslavlja kao Dan opštine Gračanica.

 

 Ostale vesti

Neophodna dopuna zakona, svaka četvrta žena žrtva seksualnog nasilja
Svaka četvrta žena na Kosovu suočava se sa nekom vrstom seksualnog nasilja, pa je neophodno promeniti kaznenu politiku za ova krivična dela, zaključeno je na debati na temu "Ne znači ne - seksualno nasilje i uznemiravanje žena" koja je juče održana u Medija centru u Čaglavici.
  • 27.09.2022
Tribina o srpskom jeziku: Božji dar koji zavisi od ljudi
Srpski jezik je ugrožen zbog upotrebe tuđica, ali i zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane kosovskih institucija, složili su se panelisti na sinoć održanoj tribini "Кako se sporazumevamo - upotreba jezika na Кosovu i Metohiji" u Domu kulture "Gračanica" povodom obeležvanja Evropskog dana jezika. "To je zapravo božji dar, ali od nas zavisi koliko ćemo ga sačuvati", rekla je profesorka srpskog jezika i knjževnosti Ivana Arsić Mišković.
  • 27.09.2022
Hoće li evro dobiti digitalnu verziju?
Digitalni evro može da smanji rizike i zavisnost u međunarodnom platnom prometu, ukazuje nemačka centralna banka. Šef Bundesbanke Joahim Nagel ocenio je da sistem zasnovan na evropskoj infrastrukturi može da pomogne Evropi da se oslobodi zavisnosti od drugih ponuđača.
  • 27.09.2022
Srbija na prvom mestu među zemljama CEFTA po izvozu na Kosovo
Prema podacima Kosovske agencije za statistiku (KAS), uvoz srpskih proizvoda na Kosovo nastavlja da raste svakog meseca, a Srbija je od zemalja CEFTA sporazuma o slobodnoj trgovini najveći izvoznik na Kosovo.
  • 26.09.2022
Neophodna zaštita identiteta žrtve seksualnog nasilja

Slučajevi seksualnog napastvovanja i nasilja i važnost rodno osetljivog izveštavanja na Kosovu bili su tema informativne radionice održane u Institutu za sudsku medicinu u Prištini. Poštovanje kodeksa ponašanja medijskog izveštavanja je na visokom nivou, naveo je zamenik glavnog izvršnog direktora Nezavisne komisije za medije na Kosovu Faruk Redžaj.

  • 26.09.2022
Mali: Od 1. januara veće plate i penzije
Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će od 1. januara sledeće godine penzioneri dobiti povećanje penzija od još 12 odsto, a zaposleni u javnom sektoru povećanje plata od 12,5 odsto.
  • 26.09.2022