Vesti
Društvo

Likovni konkurs: ’’Ajpedi’’ za najbolje mlade umetnike

Autori 12 najboljih likovnih radova na temu "Korupcija u tvojim očima: kako vidiš korupciju i njene posledice" biće nagrađeni na takmičenju koje se organizuje u okviru Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.
Likovni konkurs: ’’Ajpedi’’ za najbolje mlade umetnike
Ilustracija

Međunarodni dan borbe protiv korupcije obeležava se od 2003. godine kada je generalna skupština UN posebnom rezolucijom ukazala na problem korupcije i potrebu svakodnevne borbe protiv nje.

Ovaj dan na Kosovu obeležava Agencija za borbu protiv korupcije (AKK), uz podršku UNDP projekta za borbu protiv korupcije i finansijsku pomoć Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) i Ministarstva spoljnih poslova Danske (DANIDA).

Inicijatori takmičenja podsećaju da mladi danas imaju dovoljno pristupa informacijama, koje im pomažu da kreiraju sopstveno mišljenje o sredini u kojoj žive, te da umeju da razlikuju dobro od lošeg. Učenje o integritetu još u ranoj mladosti, dovodi do razvoja odrasle osobe sa integritetom.

Takmičenje za najbolji likovni rad na temu korupcije ima za cilj da ohrabri učenike od VI razreda osnovne do IV godine srednjih škola da kroz likovne radove izraze svoj doživljaj korupcije, da iskažu šta je korupcija i/ili kakve su njene posledice.

Likovne radove će ocenjivati odbor, koji će biti sastavljen od zvaničnika Agencije za borbu protiv korupcije, predstavnika kancelarije UNDP-a za Kosovo i profesionalaca iz oblasti umetnosti.

Nakon isteka roka za predaju radova, komisija će proceniti dostavljene, i odabrati 12 najboljih. Ceremonija dodele nagrada održaće se 9. decembra u prostorijama Agencije za borbu protiv korupcije.

Uslovi za učešće na takmičenju

Učenici treba da dostave originalne likovne radove A4 formata u bilo kojoj tehnici - olovka, pastelne boje, tempere, vodene boje... Radovi nastali softverskim programima neće biti uzeti u razmatranje prilikom ocenjivanja.

Radove valja poslati na sledeću adresu: Zagrebačka ulica, broj 58, 10000 Priština, Kosovo. Osim likovnih radova, pošiljalac treba da dostavi i sledeće informacije: ime i prezime autora likovnog rada, ime opštine u kojoj živi, broj godina autora, razred i ime škole, kao i kontakt broj telefona.

Organizatori takmičenja podsećaju da učesnici moraju imati u vidu da je potrebno nekoliko dana da bi pošta pristigla na odredište. Napominju da je odgovornost pošiljaoca da likovni rad stigne na gore navedenu adresu do 25. novembra. Likovni radovi koji budu pristigli nakon ovog datuma neće biti ocenjivani.Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021