Vesti
Društvo

Letnji raspust u Metohiji: Dosada se pobeđuje druženjem

Za vreme letnjeg raspusta roditelji se nalaze u nezgodnoj situaciji jer su njihova deca školskog uzrasta prepuštena sama sebi. Bez osmišljenog slobodnog vremena, školarci znaju da provode sate na ulici ili na dečijem igralištu. Deca iz Goraždevca imaju na raspolaganju bazen i školsko igralište ali, kako kažu, imaju i jedni druge.
Letnji raspust u Metohiji: Dosada se pobeđuje druženjem
Bazen u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

"Preko leta se ovde napuni bazen pa tu dolazimo, igramo se pored crkve, na igralištu se ljuljamo, vozimo bicikle", rekli su mališani iz Goraždevca.

Srednjoškolci koji su svoje formalno obrazovanje nastavili negde u centralnoj Srbiji letnji raspust provode u zavičaju.

"Tokom školske godine sam u Kragujevcu, a preko leta dođem ovde, da budem sa mojima. Sa drugaricama idem na bazen, uveče idemo u šetnju. Jednostavno, trudimo se da ovaj život u getu sebi olakšamo kako umemo. Druženjem hoćemo da pobedimo uskraćenu slobodu i ne dozvoljavamo da nam to stane na put", rekla je Tea Todorović iz Goraždevca.

Deca u povratničkim sredinama imaju još manje mogućnosti da svoje slobodno vreme provedu sadržajno. Jedan od primera je povratničko selo Brestovik.

"Ovde nema dovoljno dece, dovoljno ljudi. Voleo bih da u selu postoji naša škola, posebna. Voleo bih da imamo bazen, da se družimo svaki dan, da ima prodavnice i da imamo društvo", kaže Miljan Dašić iz ovog sela.

Za razliku od Brestovika, u Osojanu, najvećem povratničkom selu na Kosovu, dostupni sadržaji nalikuju onima u Goraždevcu.

"Svi volimo da se družimo, nemamo svađa ili problema, uglavnom se družimo u parku", kažu najmlađi stanovnici Osojana.

Deca koja žive u Metohiji imaju jednu zajedničku želju: više kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja.

"Voleli bi da ovde postoji igraonica, bioskop, pozorište, fudbalski klub u kome bi mogli da treniramo", kažu mališani iz Goraždevca i Osojana.

Odgovor na pitanje da li je odgovornost roditelja veća ako se deca odgajaju u povratničkoj sredini je teško pronaći. Slađana Miletić iz Brestovika kaže da to ima svoje prednosti i mane.

"Odgajati decu u ovakvoj sredini je velika odgovornost. Nije lako, ali je velika privilegija. Tako da, srećna sam što imam četvoro dece i srećna sam što sam ih baš na ovakvom mestu odgajala", kazala je ona.

Miletićeva navodi da će odluku o budućnosti svoje dece ću prepustiti upravo njima, da sami odaberu životni put. Ona želi da ostanu u Brestoviku, ali da je to vrlo neizvesno.

"Rizik je ovde već godinama prisutan, znamo da su generacije mladih već otišle. To je nezaposlenost, nemogućnost bavljenja onim čime bi oni hteli da se bave. Plašim se da će ta budućnost stići i moju decu”, zaključila je Slađana.

Direktor OŠ "Janko Jovićević" u Goraždevcu Milen Anđelković je mišljenja da pored svih problema sa kojima se suočava srpska zajednica u Metohiji, deca koja tu žive imaju neke prednosti u odnosu na velike gradove.

"Mislim da imaju kvalitetnije detinjstvo, da deca ovde mogu više da uživaju u prirodi. Jači kontakt i bolji kontakt, pogotovo naša deca u Metohiji, imaju sa verom i sa crkvom", rekao je Anđelković.

Stručnjaci kažu da decu tokom raspusta ne treba opterećivati dnevnim obvezama, uslovljavati ih ranim buđenjem i drugim obavezama, ali je dobro dati im neke male zadatke: spremanje ormara, radnog stola, čitanje dečjih knjiga, kako bi se dan upotpunio korisnim sadržajem. Boravak na bazenima i kupalištima je odlična zabava za čitavu porodicu i ujedno prilika za boravak na suncu i plivanje. Vožnja bicikla ili rolera takođe mogu biti pravo uživanje.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022