Vesti
Društvo

Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

Na Kosovu će ovog leta biti održan kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) namenjen devojkama od 15 do 18 godina sa Kosova, iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Rok za prijavu zainteresovanih ističe 21. aprila, a odabrane polaznice će imati prilike da o novim znanjima i tehnologijama slušaju i predavanja stručnjaka iz Intela.
Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja
Polaznice prethodnih kampova ''Žene u nauci'' (Foto printskrin)

Besplatni letnji kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) je odlična prilika da devojke iz različitih zemalja zajedno prošire svoja znanja iz oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva, umetnosti, dizajna i matematike (STEAM).

„Važnost kampa ’Žene u nauci’ na Kosovu se za devojke ogleda u mogućnosti da uče i proučavaju, u okviru STEMA, matematiku, inženjerstvo, tehnologiju, ali i prilici da se upoznaju sa ženskim ekonomskim osnaživanjem“, rekla je potpredsednica „Milenijum čelendž korporacije“ Karen Sešns.

Kamp će se održati od 18. do 30. avgusta na AB univerzitetu u Kosovu Polju. Poslednji rok za prijavu je 24. april, a na njemu može učestvovati najviše 100 devojaka - 40 sa Kosova, po 20 iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Sva predavanja će biti na engleskom jeziku.

Direktorka „Milenijum korporacije“ na Kosovu Sara Olmstid ističe da je vrlo uzbuđena zbog organizovanja kampa "Žene u nauci" na Kosovu, te da kamp predstavlja priliku da se devojke suoče sa novim izazovima i odluče šta žele da rade u budućnosti.

„Pozivamo sve devojke sa Kosova, iz Srbije i Sevene Makedonije, kao i devojke iz SAD da učestvuju u dvonedeljnim aktivnostima. U pitanju su nauka, tehnologija, inženjerstvo, umetnost, dizajn i matematika (STEAM). Kamp će biti vrlo uzbudljiv, učiće se kodiranje dronova, dizajniranje robota, programiranje aplikacija, i biće divna prilika za devojke da se sretnu sa nečim novim što možda nisu imale prilike da vide u školi“, rekla je Olmstidova, dodajući:

„Sam proces konkurisanja je vrlo jednostavan, samo treba napisati nekoliko rečenica o tome zašto vas kamp interesuje, snimiti i postaviti na internet mali lični video“, navela je direktorka Olmstid.

Sve devojke koje žele da se prijave za učešće na kampu, to mogu učiniti preko portala Milenijum fondacije na Kosovu koji se nalazi na adresi https://millenniumkosovo.org/

„Ovaj letnji kamp je veoma važna inicijativa koja dolazi iz Amerike. Međunarodna korporacija ’Intel’, jedna on navećih tehničkih firmi, zajedno sa drugim važnim institucijama, fondacijom ’Girls up’ i američkom korporacijom ’Milenijum’ organizuju, po prvi put na Balkanu, letnji kamp samo za devojke, starosti od 15 do 18 godina. Polaznice će moći da nauče nešto novo o liderstvu, nauci i tehnologiji od najpoznatijih međunarodnih mentora“, rekao je izvršni direktor kosovske fondacije „Milenijum“ Petrit Seljimi.

On naglašava da je kamp apolitičan.

„Veoma je važno da se fokusiramo na to što je Kosovu i drugima potrebno, da vidimo šta traži ekonomija. Ono što već znamo je da ekonomija traži one koji vladaju naukom, tehnologijom, inženjeringom“, kazao je Seljimi i izrazio nadu da će biti interesovanja i od strane srpske zajednice na Kosovu.

„Nadam se da će nastati nove, privatne veze između devojaka tokom kampa. Ovo je kamp gde ćemo posaditi seme, gde će novi lideri u ekonomiji, nauci, dobiti vrhunsku inspiraciju od strane najboljih mentora“, zaključio je Seljimi.

Ovaj letnji kamp prati ranije utvrđen međunarodni model. „Žene u nauci“ (Wi-Sci STEAM) kampovi su ranije organizovani u Gruziji, Africi i Južnoj Americi. Rezutati kampova su uvek bili odlični, a mentori su dolazili sa vodećih fakulteta inženjerstva, tehnologije i drugih nauka.Ostale vesti

Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020