Lešak: Podignut spomenik heroju sa Košara

Veliki broj meštana Leška, Leposavića i okoline okupio se  na trgu u Lešku gde je otkrivena spomen bista Zoranu Mijatoviću, momku koji je sa samo 20 godina položio život braneći svoju otadžbinu na Karauli Košare. 

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto Profimedia)

Pomen žrtvi održali su sveštenici crkvene opštine Leposavić koji su istakli značaj otkrivanja spomenika kao simbola hrabrosti jednog mladog čoveka.

"Kao borac sa Košara došao sam na ideju da podignem spomenik mom zemljaku i saborcu,da mu se na neki način odužim i da ne dam da njegovo ime ode u zaborav. Čast mi je što sam uspeo u svojoj zamisli,ispred opštine dobio dozvolu i ovu inicijativu oko podizanja spomenika sproveo u delo", kaže Darko Anđelković, koji je pored Srđana Vulovića, najzaslužniji za organizovanje ovog događaja.

Članovi porodice palog borca osim zahvalnosti ništa drugo nisu imali da dodaju. Oni su se zahvalili inicijatorima Darku Anđelkoviću i Srđanu Vuloviću koji su učinili da se ime njihovog sina i brata nikada ne zaboravi.

Profesor Milan Mića Nikolić u svojoj knjizi "Junaci i žrtve nerazumlja", između ostalih ,opisao je i Zoranov život i na taj način mu odao počast i zahvalnost.

Okupljenima su se obratili i predsednik mesne zajednice Lešak Budimir Veljović, ispred opštine Leposavić Radoš Mihajlović, Bratislav Milovanović ali i gost iz Hercegovine Božidar Glogovac.

Ovaj svečani ali istovremeno i tužan događaj, svojim recitalima i pesmama sa Kosova i Metohije, obeležili su učenici osnovne škole u Lešku i srednje poljoprivredne škole.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane