Vesti
Društvo

Leposavić: u Domu kulture 17 godina, odbijen za direktora zbog sertifikata

Ivan Vučković radi u Centru za kulturu "Sava Dečanac" 17 godina na poslovima referenta za medijsko predstavljanje, a više od 20 godina radi kao novinar za različite medije. Smatra da ga iskustvo, kao i činjenica da je osmislio i organizovao veliki broj kulturnih manifestacija u opštini Leposavić kandidujU za poziciju direktora Doma kulture u ovoj opštini.
Leposavić: u Domu kulture 17 godina, odbijen za direktora zbog sertifikata
Ivan Vučković (Foto N1)

Njegova prijava je ipak odbačena.

"Sa prigovorom da nisam predao sertifikat o poznavanju računara i poznavanju jezika, iako sam ih ja žalbom demantovao da diplomom Filološkog fakulteta i te kako poznajem jezike koje sam imao u četvorogodišnjem trajanju i da moja pozicija, jer ja u ovom ustanovi radim 17 godina, predvidela rad na računaru", kaže Vučković.

On kaže da postoje brojni nedostaci u radu Upravnog odbora, a sumnja i u kompetencije njegovih članova.

"Zakon o kulturi jasno govori da kandidat za direktora mora da ima pet godina rada u kulturi, a upravo onaj kandidat koji je izabran od strane Upravnog odbora nema taj uslov, odnosno, osnovano sumnjam da je do takvog uslova došao krivotvorenjem službenog spisa i bojim se da ceo ovaj proces može otići daleko", ističe on.

Kaže da će svoja prava tražiti pred nadležnim sudovima i dodaje:

"Ne želim više da budem deo nečega što mi svrstavamo u taj folklor nameštanja nekakvih veza, partokratije".

Vučković objašnjava da se prvi put u poslednjih 20 godina dešava da uopšte ima protivkandidata na konkursu za izbor direktora Doma kulture "Sava Dečanac" u Leposaviću.

"I bojim se da je to negde napravilo mali lom, jer smo navikli da nam dovedu nekog i mi aminujemo to što je neko došao ne ulazeći u kompetencije, ne ulazeći u rad. Prvi put kada sam sada ja, svojom borbom, ušao da zagrebem tu površinu koja se zove neznanje, neiskustvo, ja sam već naišao na veliki otpor. Jednu vrstu diskreditacije od strane upravnog odbora, a u mojoj daljoj borbi ću se baviti i time, jer i tu Zakon o kulturi jasno kaže ko se može naći Upravnom odboru", zaključio je Vučković.

Aktuelni vršilac dužnosti direktora Doma kulture, koji je i bio jedan od kandidata na konkursu, Branko Kovačević nije hteo da komentariše Vučkovićeve navode. Komentar nije imala ni predsednica Upravnog odbora. N1 nije uspeo da sazna koji je status konkursa i da li je formalno završen izbor direktora Centra za kulturu "Sava Dečanac".Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022