Vesti
Društvo

Leposavić: u Domu kulture 17 godina, odbijen za direktora zbog sertifikata

Ivan Vučković radi u Centru za kulturu "Sava Dečanac" 17 godina na poslovima referenta za medijsko predstavljanje, a više od 20 godina radi kao novinar za različite medije. Smatra da ga iskustvo, kao i činjenica da je osmislio i organizovao veliki broj kulturnih manifestacija u opštini Leposavić kandidujU za poziciju direktora Doma kulture u ovoj opštini.
Leposavić: u Domu kulture 17 godina, odbijen za direktora zbog sertifikata
Ivan Vučković (Foto N1)

Njegova prijava je ipak odbačena.

"Sa prigovorom da nisam predao sertifikat o poznavanju računara i poznavanju jezika, iako sam ih ja žalbom demantovao da diplomom Filološkog fakulteta i te kako poznajem jezike koje sam imao u četvorogodišnjem trajanju i da moja pozicija, jer ja u ovom ustanovi radim 17 godina, predvidela rad na računaru", kaže Vučković.

On kaže da postoje brojni nedostaci u radu Upravnog odbora, a sumnja i u kompetencije njegovih članova.

"Zakon o kulturi jasno govori da kandidat za direktora mora da ima pet godina rada u kulturi, a upravo onaj kandidat koji je izabran od strane Upravnog odbora nema taj uslov, odnosno, osnovano sumnjam da je do takvog uslova došao krivotvorenjem službenog spisa i bojim se da ceo ovaj proces može otići daleko", ističe on.

Kaže da će svoja prava tražiti pred nadležnim sudovima i dodaje:

"Ne želim više da budem deo nečega što mi svrstavamo u taj folklor nameštanja nekakvih veza, partokratije".

Vučković objašnjava da se prvi put u poslednjih 20 godina dešava da uopšte ima protivkandidata na konkursu za izbor direktora Doma kulture "Sava Dečanac" u Leposaviću.

"I bojim se da je to negde napravilo mali lom, jer smo navikli da nam dovedu nekog i mi aminujemo to što je neko došao ne ulazeći u kompetencije, ne ulazeći u rad. Prvi put kada sam sada ja, svojom borbom, ušao da zagrebem tu površinu koja se zove neznanje, neiskustvo, ja sam već naišao na veliki otpor. Jednu vrstu diskreditacije od strane upravnog odbora, a u mojoj daljoj borbi ću se baviti i time, jer i tu Zakon o kulturi jasno kaže ko se može naći Upravnom odboru", zaključio je Vučković.

Aktuelni vršilac dužnosti direktora Doma kulture, koji je i bio jedan od kandidata na konkursu, Branko Kovačević nije hteo da komentariše Vučkovićeve navode. Komentar nije imala ni predsednica Upravnog odbora. N1 nije uspeo da sazna koji je status konkursa i da li je formalno završen izbor direktora Centra za kulturu "Sava Dečanac".Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022