Vesti
Društvo

Lepina: Kamen temeljac za novu kuću porodici Simić

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položio je kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Simić u Lepini. „Najbitnije je utemeljenje naših porodica na Kosovu“, poručio je Popović.
Lepina: Kamen temeljac za novu kuću porodici Simić
Polaganje kamena temeljca za izgradnju kuće Simićima (Foto Kim)

Četvoročlana porodica Simić, koja je iz Štimlja izbegla 1999, godinama živi po privatnim kućama i u neadekvatnim uslovima.

„Nama ovo mnogo znači, za trajni opstanak ovde na Kosovu. Dugo smo bili na mestima i po raznim kućama kao raseljena lica. Kuće u kojima smo do sada živeli imale su loše uslove za život, bile su stare i trošne, sa vlagom. Pokušavali smo da te kuće održavamo da bi smo svojoj deci pružili bolje uslove. Zahvalani smo svima koji su nam omogućili sve ovo“, kazao je Milan Simić.

„Živeli smo u lošim uslovima. Bilo nam je teško, bili smo žrtve nedaća i problema. Ipak, vratilo nam se trostruko. Sve muke koje smo imali zajedničkim snagama smo prošli. Zahvaljujem se predsedniku Opštine Gračanica Srđanu Popoviću i ostalima koju su nam pomogli. Srećni smo, jer nismo verovali da će ovo nama da se desi, iako smo zaslužili mnogo ranije“, rekla je Marija Simić.

Komšije iz Lepine i okoline su takođe došle da Simićima čestitaju početak izgradnje kuće.

„Porodica Simić, odnosno moje prve komšije, oni su u ovoj trošnoj kući živeli petnaest godina, u neadekvatnim uslovima za život, sa dvoje dece. Baš su se namučili. Veoma smo srećni, kao komšije, što će dobiti novu kuću. Nadamo se da će biti divna“, kazao je Vladica Slavić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika, zajedno sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Bojanom Mitićem, položio kamen temeljac za izgradju kuće Simićima.

„Poslednju kuću za ovu godinu pravimo porodici Simić koja je stvarno zaslužila da ima svoj dom, znajući šta su sve prošli. Srećan sam što smo uspeli da im pomognemo na adekvatan način. Znamo da su im i deca nezaposlena, to ćemo u nekom drugom periodu da rešimo. Svaki novi temelj je nova budućnost i nećemo stati sa tim“, naveo je Popović i izrazio nadu da se sa izgradnjom kuća neće stati.

„U Opštini sam razgovarao sa svojim timom, da kako znamo i umemo, u sledećoj godini napravimo još kuća i još porodica usrećimo. Nadam se da, po generalnom planu na kojem radimo, za dve godine neće postojati porodice koje neće imati krov nad glavom. Najbitnije je da je izgradnja svake kuće i utemeljenje naših porodica na Kosovu“, poručio je Popović.

Izgradnju kuće porodici Simić finansira Oština Gračanica kroz projekat ukupne vrednosti od 104.000 evra za ukupno šest kuća namenjenih raseljenim licima, socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima.

 Ostale vesti

Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020
Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020