Vesti
Društvo

Lepina: Kamen temeljac za novu kuću porodici Simić

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položio je kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Simić u Lepini. „Najbitnije je utemeljenje naših porodica na Kosovu“, poručio je Popović.
Lepina: Kamen temeljac za novu kuću porodici Simić
Polaganje kamena temeljca za izgradnju kuće Simićima (Foto Kim)

Četvoročlana porodica Simić, koja je iz Štimlja izbegla 1999, godinama živi po privatnim kućama i u neadekvatnim uslovima.

„Nama ovo mnogo znači, za trajni opstanak ovde na Kosovu. Dugo smo bili na mestima i po raznim kućama kao raseljena lica. Kuće u kojima smo do sada živeli imale su loše uslove za život, bile su stare i trošne, sa vlagom. Pokušavali smo da te kuće održavamo da bi smo svojoj deci pružili bolje uslove. Zahvalani smo svima koji su nam omogućili sve ovo“, kazao je Milan Simić.

„Živeli smo u lošim uslovima. Bilo nam je teško, bili smo žrtve nedaća i problema. Ipak, vratilo nam se trostruko. Sve muke koje smo imali zajedničkim snagama smo prošli. Zahvaljujem se predsedniku Opštine Gračanica Srđanu Popoviću i ostalima koju su nam pomogli. Srećni smo, jer nismo verovali da će ovo nama da se desi, iako smo zaslužili mnogo ranije“, rekla je Marija Simić.

Komšije iz Lepine i okoline su takođe došle da Simićima čestitaju početak izgradnje kuće.

„Porodica Simić, odnosno moje prve komšije, oni su u ovoj trošnoj kući živeli petnaest godina, u neadekvatnim uslovima za život, sa dvoje dece. Baš su se namučili. Veoma smo srećni, kao komšije, što će dobiti novu kuću. Nadamo se da će biti divna“, kazao je Vladica Slavić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović je u pratnji svojih saradnika, zajedno sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje Bojanom Mitićem, položio kamen temeljac za izgradju kuće Simićima.

„Poslednju kuću za ovu godinu pravimo porodici Simić koja je stvarno zaslužila da ima svoj dom, znajući šta su sve prošli. Srećan sam što smo uspeli da im pomognemo na adekvatan način. Znamo da su im i deca nezaposlena, to ćemo u nekom drugom periodu da rešimo. Svaki novi temelj je nova budućnost i nećemo stati sa tim“, naveo je Popović i izrazio nadu da se sa izgradnjom kuća neće stati.

„U Opštini sam razgovarao sa svojim timom, da kako znamo i umemo, u sledećoj godini napravimo još kuća i još porodica usrećimo. Nadam se da, po generalnom planu na kojem radimo, za dve godine neće postojati porodice koje neće imati krov nad glavom. Najbitnije je da je izgradnja svake kuće i utemeljenje naših porodica na Kosovu“, poručio je Popović.

Izgradnju kuće porodici Simić finansira Oština Gračanica kroz projekat ukupne vrednosti od 104.000 evra za ukupno šest kuća namenjenih raseljenim licima, socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima.

 Ostale vesti

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
  • 02.04.2020
Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020