Vesti
Društvo

Lekovi “Hemofarma”, “Galenike” i “Zdravlja” ne mogu na Kosovo

Lekovi sprskih proizvođača Hemofarm, Galenika i Zdravlje Leskovac ne mogu za sada da se uvoze iz centralne Srbije na Kosovo, saznaje portal Kossev.
Lekovi “Hemofarma”, “Galenike” i “Zdravlja” ne mogu na Kosovo
Apoteka u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Iz centralne Srbije na Kosovo mogu da se uvoze samo oni lekovi koji su na listi registrovanih u kosovskoj Agenciji za lekove, među kojima je 2.700 lekova, ali ne i lekovi pomenutih srpskih proizvođača, saopštio je farmaceut apoteke "Moć prirode", magistar farmacije Miodrag Trajić, samo dan nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila da je prvi put omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj teritoriji KiM-a i to po statusno-neutralnom srtifikatu.

"Juče smo bili na prelazu Jarinje, gde su nas kosovski carinici obavestili da su četiri firme na Severu Kosova ’Farmalogist Conect’ iz Zvečana, ’PM-Pharma Plus’ iz Zvečana, veledrogerija ’Panta Rei’ iz Mitrovice i ’NG Pharma International 2014’ iz Leposavića, među kojima je i naša, jedine koje mogu da uvoze lekove na sever. S tim što one mogu da uvoze samo one lekove koji su u registru na Kosovu. To je 2.700 lekova među kojima su proizvođači poput Bajerna, Krke, Novartisa i sličnih, ali što je najznačajnije od lekova za naše pacijente kao što su Galenika, Hemofarm i Zdravlje Leskovac - ti lekovi nisu registrovani. To znači da mi nećemo moći da uvozimo te naše najznačajnije, najfrekventnije i najneophodnije lekove," objasnio je u razgovoru za KoSSev Miodrag Trajić.

On dodaje da su ovu informaciju potvrdili i carinici na carinskom terminalu u Južnoj Mitrovici.

"Da bi bili sigurni da je to tako, mi smo danas otišli na carinski terminal u južnom delu, gde su nam prisutni kosovski carinici to i potvrdili. Zvanično, za sada, prema informaciji koju oni imaju - sa srpskim lekovima ne možemo da uđemo na Kosovo i objasnili su nam da uopšte ne poručujemo te lekove, jer, za sada, može da se uveze samo ovih 2.700 lekova koji su registrovani," objašnjava Trajić.

On, međutim, ističe da će nemogućnost uvoza srpskih lekova izazvati nestašice tih.Ostale vesti

Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023