Vesti
Društvo

Lekovi “Hemofarma”, “Galenike” i “Zdravlja” ne mogu na Kosovo

Lekovi sprskih proizvođača Hemofarm, Galenika i Zdravlje Leskovac ne mogu za sada da se uvoze iz centralne Srbije na Kosovo, saznaje portal Kossev.
Lekovi “Hemofarma”, “Galenike” i “Zdravlja” ne mogu na Kosovo
Apoteka u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Iz centralne Srbije na Kosovo mogu da se uvoze samo oni lekovi koji su na listi registrovanih u kosovskoj Agenciji za lekove, među kojima je 2.700 lekova, ali ne i lekovi pomenutih srpskih proizvođača, saopštio je farmaceut apoteke "Moć prirode", magistar farmacije Miodrag Trajić, samo dan nakon što je Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila da je prvi put omogućeno da lekovi proizvedeni u centralnoj Srbiji mogu da se prodaju na celoj teritoriji KiM-a i to po statusno-neutralnom srtifikatu.

"Juče smo bili na prelazu Jarinje, gde su nas kosovski carinici obavestili da su četiri firme na Severu Kosova ’Farmalogist Conect’ iz Zvečana, ’PM-Pharma Plus’ iz Zvečana, veledrogerija ’Panta Rei’ iz Mitrovice i ’NG Pharma International 2014’ iz Leposavića, među kojima je i naša, jedine koje mogu da uvoze lekove na sever. S tim što one mogu da uvoze samo one lekove koji su u registru na Kosovu. To je 2.700 lekova među kojima su proizvođači poput Bajerna, Krke, Novartisa i sličnih, ali što je najznačajnije od lekova za naše pacijente kao što su Galenika, Hemofarm i Zdravlje Leskovac - ti lekovi nisu registrovani. To znači da mi nećemo moći da uvozimo te naše najznačajnije, najfrekventnije i najneophodnije lekove," objasnio je u razgovoru za KoSSev Miodrag Trajić.

On dodaje da su ovu informaciju potvrdili i carinici na carinskom terminalu u Južnoj Mitrovici.

"Da bi bili sigurni da je to tako, mi smo danas otišli na carinski terminal u južnom delu, gde su nam prisutni kosovski carinici to i potvrdili. Zvanično, za sada, prema informaciji koju oni imaju - sa srpskim lekovima ne možemo da uđemo na Kosovo i objasnili su nam da uopšte ne poručujemo te lekove, jer, za sada, može da se uveze samo ovih 2.700 lekova koji su registrovani," objašnjava Trajić.

On, međutim, ističe da će nemogućnost uvoza srpskih lekova izazvati nestašice tih.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022