Ledeni dani od sredine januara

Profesor meteorologije na Univerzitetu u Prištini Sulj Tahirsuljaj kazao je za RTV Kim da nas sneg očekuje krajem decembra, a ledeni dani od sredine januara i temperatura do -20 stepеni.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Meteorolog Sulj Tahirsuljaj ističe da su ovo odgovarajuće vremenske prilike, da kiša pogoduje za floru i faunu, a da nas već od sledeće nedelje očekuje razvedravanje.

„Region se nalazi pod uticajem ciklona i meteorološka situacija je normalna. Danas i sutra se očekuju padavine, a u planinskim predelima i sneg. Minimalna temperatura kretaće se od -1 do 3, maksimalna od 9 do 12 stepeni. Duvaće vetar sa juga i jugozapada, brizine od 1 do 5 metara u sekundi. Ovako vreme trajaće do nedelje“, kaže meteorolog Tahirsuljaj.

Što se tiče snežnih padavnina meteorolog napominje da snega na planinama ima, ali da nas prava zima očekuje tek od druge polovine januara.

„U planinskim predelima snega ima, padaće danas i sutra. Obilnije snežne padavine očekujemo posle nove godine i taj će sneg imati dosta uticaja, počevši od temperature koja će biti najniža u drugoj polovini januara do - 20 stepeni. To je opet normalna situacija, jer na osnovu baze podataka hidrometerološkog instituta, odnosno zavoda Beograda imamo zabeleženu temperaturu u Gnjilanu -32,4 stepeni 1963. godine. Dve godine kasnije u Prizrenu je zabeležena temperatura pod senkom profesionalnog merenja -39 stepeni“, kaže meteorolog.

Sledeće nedelje se ne očekuju padavine, kaže Tahirsuljaj.

„Ovo su odgovarajući vremenski uslovi. Padavine koje su bile tokom nedelje su dobro došle za zemljišta koja su bila suva i sada imaju odgovarajuću vlagu, a i u jezerima doći će do povećanja nivoa vode. Ovakvo vreme odgovara i za floru i faunu“.

Meštani Opštine Gračanica očekuju sneg pre januara.

„Velika suša nije pogodovala za setvu i voćnjake, bilo je manje ploda, ali sada očekujemo sneg“, kaže Jovica Blagić.

„Očekujem blagu zimu. Ovo vreme do sada nije bilo mnogo hladno. Najveći problem imali su poljoprivrednici tokom setve jer su kasnili, ali kiša je pala i sada zemljište ima dovoljno vlage“, ističe Predrag Arsić.

„Biće snega i mraza. Trenutno je toplo za ovo doba godine, očekujemo sneg do kraja decembra“, napominje Zoran Ivić.

U Prizrenu je 1965. godine zabeležena temperatura od -39 stepeni. Meteorolog ističe da se ovakva situacija nije ponavljala, tako da temperature koje se očekuje sredinom januara od -20 stepeni neće dovesti do vanredne situacije.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane