Vesti
Društvo

Ledeni dani od sredine januara

Profesor meteorologije na Univerzitetu u Prištini Sulj Tahirsuljaj kazao je za RTV Kim da nas sneg očekuje krajem decembra, a ledeni dani od sredine januara i temperatura do -20 stepеni.
Ledeni dani od sredine januara
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Meteorolog Sulj Tahirsuljaj ističe da su ovo odgovarajuće vremenske prilike, da kiša pogoduje za floru i faunu, a da nas već od sledeće nedelje očekuje razvedravanje.

„Region se nalazi pod uticajem ciklona i meteorološka situacija je normalna. Danas i sutra se očekuju padavine, a u planinskim predelima i sneg. Minimalna temperatura kretaće se od -1 do 3, maksimalna od 9 do 12 stepeni. Duvaće vetar sa juga i jugozapada, brizine od 1 do 5 metara u sekundi. Ovako vreme trajaće do nedelje“, kaže meteorolog Tahirsuljaj.

Što se tiče snežnih padavnina meteorolog napominje da snega na planinama ima, ali da nas prava zima očekuje tek od druge polovine januara.

„U planinskim predelima snega ima, padaće danas i sutra. Obilnije snežne padavine očekujemo posle nove godine i taj će sneg imati dosta uticaja, počevši od temperature koja će biti najniža u drugoj polovini januara do - 20 stepeni. To je opet normalna situacija, jer na osnovu baze podataka hidrometerološkog instituta, odnosno zavoda Beograda imamo zabeleženu temperaturu u Gnjilanu -32,4 stepeni 1963. godine. Dve godine kasnije u Prizrenu je zabeležena temperatura pod senkom profesionalnog merenja -39 stepeni“, kaže meteorolog.

Sledeće nedelje se ne očekuju padavine, kaže Tahirsuljaj.

„Ovo su odgovarajući vremenski uslovi. Padavine koje su bile tokom nedelje su dobro došle za zemljišta koja su bila suva i sada imaju odgovarajuću vlagu, a i u jezerima doći će do povećanja nivoa vode. Ovakvo vreme odgovara i za floru i faunu“.

Meštani Opštine Gračanica očekuju sneg pre januara.

„Velika suša nije pogodovala za setvu i voćnjake, bilo je manje ploda, ali sada očekujemo sneg“, kaže Jovica Blagić.

„Očekujem blagu zimu. Ovo vreme do sada nije bilo mnogo hladno. Najveći problem imali su poljoprivrednici tokom setve jer su kasnili, ali kiša je pala i sada zemljište ima dovoljno vlage“, ističe Predrag Arsić.

„Biće snega i mraza. Trenutno je toplo za ovo doba godine, očekujemo sneg do kraja decembra“, napominje Zoran Ivić.

U Prizrenu je 1965. godine zabeležena temperatura od -39 stepeni. Meteorolog ističe da se ovakva situacija nije ponavljala, tako da temperature koje se očekuje sredinom januara od -20 stepeni neće dovesti do vanredne situacije.Ostale vesti

Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020
Posle više protesta, meštani Gračanice biće priključeni na novu kanalizacionu mrežu
Meštani Gračanice koji su skoro deset meseci imali problema sa kanalizacijom biće priključeni na novu mrežu koja se postavlja za albansko naselje u Ajvaliji, potvrđeno je za RTV Kim iz Opštine Gračanica.
  • 25.09.2020