Vesti
Društvo

Lavrov i patrijarh Irinej o Kosovu, SPC i Crnoj Gori

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej razgovarao je sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, koji je izrazio podršku ruskog državnog rukovodstva “teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije na Кosovu i Metohiji”.
Lavrov i patrijarh Irinej o Kosovu, SPC i Crnoj Gori
Sergej lavrov i patrijarh Irinej (Foto Tanjug)

U saopštenju Srpske pravoslavne crkve, navodi se da je Lavrov izrazio podršku SPC u “nedaćama u kojima se nalazi u Crnoj Gori” i istakao da se samo “jačajući jedinstvo pravoslavnih naroda može učvrstiti položaj Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini i SPC u Crnoj Gori”.

Patrijarh srpski Irinej je izrazio zadovoljstvo činjenicom da će predsednik Rusije Vladimir Putin i prvojerarh Ruske Pravoslavne Crkve patrijarh moskovski i sve Rusije Кiril, učestvovati u svečanostima velikog osvećenja Spomen hrama Svetog Save na Vračaru krajem 2020. godine.

Tokom sastanka podnet je izveštaj o toku završnih radova na spomen hramu Svetog Save, kao i o finansiranju istih, saopšteno je iz SPC.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020