Vesti
Društvo

Laplje Selo: Stanovi za socijalno ugrožene do kraja godine

Ministar administracije i lokalne samouprave Ivan Todosijević i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović položili su u Lapljem Selu kamen tameljac za izgradnju zgrada za socijalno ugrožene. Korisnici stanova biće izabrani kroz socijalnu kartu stanovanja.
Laplje Selo: Stanovi za socijalno ugrožene do kraja godine
Polaganje kamena temeljca (Foto Kim)

U Lapljem Selu biće izgrađeno šest zgrada sa ukupno 24 stambene jedinice za socijalno ugrožene.

Njihova ukupna površina iznosi 1.600 kvadratnih metara, a gradiće se stanovi površine 50 i 60 metara kvadratnih, kazao je direktor Odeljanja za urbanizam Dejan Jovanović.

"Pristupili smo novom planiranju stambenih zgrada i svaka stambena jedinica imaće svoj plac od tri ara, što je važno jer je opština Gračanica pretežno ruralna sredina. Oko projekta pomogli su nam studenti i profesori arhitektonskog fakuklteta iz Mitrovice", kazao je Jovanović.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da na teritoriji opštine kojom on rukovodi ima “dosta socijalno ugroženih slučajeva”, ali i porodica sa nerešenim stambenim pitanjem.

"Ovom prilikom Opština je uspela da izdvoji novac za četiri zgrade sa po četiri stana, uz dobru saradnju sa Ministarstvom za lokalnu samoupravu, uspeli smo da naiđemo na razumevanje i dobijemo sredstva za još dve stambene zgrade. Nadamo se da će ove godine sve proteći kako treba i da ćemo pri kraju godine uspeti da podelimo ove stanove", kazao je Popović.

Izgradnja zgrada u Lapljem Selu nije jedini projekat koji pomažemo, kazao je ministar administracije lokalne samouprave Ivan Todosijević.

"Želim da napomenem da ćemo raditi i na uređenju rečnog korita u Gračanici. Takođe, želim da izrazim zahvlanost gradonačelniku što je prepoznao važnost projekta za građane Gračanice", kazao je Todosijević.

Opština Gračanica izdvojila je 300.000 evra, dok je Ministarstvo administracije i lokalne samouprave izdvojilo 150.000 evra za izgradnju zgrada. Rok za završetak radova je tri meseca.Ostale vesti

Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020
Fotografijom protiv vršnjačkog nasilja
U saradnji sa tri osnovne škole na teritoriji Opštine Gračanica, NVO „Putevima sunca“ organizuje kreativnu radionicu fotografije. Tema programa su vršnjačko nasilje i uticaj društvenih mreža na mlade.
  • 03.06.2020