Laplje Selo: Srednji vek za decu

U Lapljem Selu danas je održana manifestacija “Srednji vek za decu“ koja je imala za cilj promovisanje srednjovekovnih veština i zanata.

Podeli ovaj članak sa:
 • Školsko dvorište u Lapljem Selu (Foto Kim)

Dvorište osnovne škole Miladin Mitić u Lapljem Selu danas je ličilo na srednjovekovno selo. Članovi organizacija za očuvanje srednjovekovnih veština i zanata “Red Zmaja“ obučeni u vitezove, seljake, ali članove kraljevske porodice pokušali da posetiocima, uglavnom školarcima, približe život u srednjem veku, običaje i zanate.

“Danas ćemo se predstaviti deci mačevanjem, predstavićemo pletenje vezirnih košulja, crtanje. Deca će imati priliku da crtaju po štitiovima i da svako iskaže svoju kreativnost. Imaćemo i takmičenje u povlačenju konopca i bacanju kamena sa ramena“, kazala je članica Udruženja “Red zmaja“, Milica Simonović.

“U okviru srednjeg veka, ja sa decom radim malu školu mačevanja. Imaće mačeve koje su napravljenje od sunđera i moći će da spoznaju prve oblike mačevanja“, kazao je Miloš Radaković iz Turističke organizacije Gračanica.

Ista manifestacija je prethodno organizovana u osnovnim školama u Ranilugu, Novom Brdu i Klokotu, kazala je Teodora Đokić iz TOG.

“Kao što vidite veliko je interesovanje dece i nama je bio cilj da deca upoznaju taj deo istorije koji je najbogatiji u našoj zemlji i da cenimo i poštujemo to što imamo i da naravno oživi taj srednji vek u našoj opštini“, kazala je Teodora Đokić iz TOG.

Mališani koji su u pratnji svojih roditelja posetili i na neki način učestvovali u ovoj manifestaciji, bili su oduševljeni nošnjama, mačevima i različitim srednjovekovnim predmetima koji su im predstavljeni.

“Ova manifestacija mi se dopada. Crtamo, igramo se. Ja sam nacrtala štit onako kako sam ga ja zamislila. Veoma sam srećna zbog toga“, kazala je učenica petog razreda,Kristina Filić.

“Mačevao sam se, gađao sam strelom i bas mi je zabavno“, kazao je učenik trećeg razreda Andrej Stević.

“Najviše su se prvaci obradovali verovatno. Ja sam crtala. Nactala sam štit. Na ovaj način čuvamo tradiciju“, kazala je učenica petog razreda Isidora Stojanović.

Pomoć u organizovanju ove manifestacije pružila je Turistička organizacija Gračanice. Projekat finansira USAID, kroz program „Unapredimo Kosovo zajedno - Lokalno rešenje“ a implementira Fond za razvoj društva. 

Ostale vesti

 • Sport umesto nasilja

  Sport umesto nasilja

  Škola, pored porodice, ima glavno mesto u prevenciji društveno opasnog ponašanja, u situaciji kada nasilje uzima sve više maha. Da bi skrenuli pažnju na pojavu vršnjačkog nasilja i u Kosovskom Pomoravlju, zaposleni u Gimnaziji u Šilovu i ove godine su organizovali sportske susrete.

 • Do januara 2019. rok za primenu koda +383 na Kosovu

  Do januara 2019. rok za primenu koda +383 na Kosovu

  Predsednik Odbora kosovskog Regulatornog tela elektronskih komunikacija i pošte Krešnik Gaši, rekao je da u toj organizaciji nije prihvaćen zahtev za produženje roka za korišćenje drugih telefonskih kodova, već će da će od sledeće godine funkcionisati samo prefiks 383.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane