Laplje Selo: Poljoprivrednici o svojim problemima i potrebama

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Kancelarije za Kosovo i Metohiju razgovarali su u Lapljem Selu sa poljoprivrednicima koji žive i rade na teritoriji opštine Gračanica o problemima sa kojima se suočavaju i na koji način im se može pomoći.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sastanak sa poljoprivrednicima (Foto Kim)

Predstavnici institucija Vlade Srbije poslednja dva dana obilaze opštine južno od Ibra i razgovaraju sa poljoprivrednicima o njihovim potrebama i problemima.

Sastanku koji je održan u Lapljem Selu prisustvovalo je više od 150 poljoprivrednika, a neki od njih su bili u prilici da predstavnicima Ministarstva i Kancelarije za KiM ukažu na probleme sa kojima se suočavaju u radu.

Pojedini učesnici sastanka su iskoristili priliku da ukažu na to da se pomoć institucija koja se dodeljuje poljoprivrednicima na centralnom Kosovu zloupotrebljava, te da vrlo često jedni te isti dobijaju sredstva.

“Molio bih, pošto su funkcioneri lokanih samouprava Lipljan i Gračanica prisutni, da se zainteresuju, oni ipak imaju neka sredstva. Trebali bi da dođu, da obiđu, pitaju da li postoji neko gazdinstvo ili ne postoji. Oni su se bavili jedino socijalnim slučajevima gde su ili preko Kancelarije ili preko donatora kupovali motokultivatore, kazane za rakiju koje su dodeljivali ljudima koji žive na četvrtom ili petom spratu“, kaza je Predrag Slavić iz Lepine.

“Živim u stanu, ali mnoge porodice su socijalno ugroženi slučajevi i nemaju posao. Ja želim da imam plastenik i moj otac bi mi ustupio zemlju, ali mi trebaju sredstva za to. Imamo malu baštu, ali to je sezonski. Kada bi imali plastenik radili bi tokom cele godine, možda bi upošljavali i sezonske radnike“, kazala je Jelena Dejanović iz Lapljeg Sela.

“Mora da se radi, nemojte od nas da pravite invalide. Dajte nam traktore, platićemo, zašto da nam date džabe? Dajte na kredite, otplate, dođite u posetu, mi moramo da živimo ovde“, kazala je Slobodanka Kostić.

Cilj ovog sastanka je da se utvrde prioriteti poljoprivrednih proizvođača sa Kosova i Metohije, a nakon toga da se pronađe način na koji može da im se pomogne, kazao je državni sekrtetar u Ministarstvu poljoprivrede Velimir Stanojević.

“Naš cilj je da promovišemo intenzivnu proizvodnju, da promovišemo projekte koji će dovesti do toga da prinosi po jedinici površine budu veći. Zahtevi su pre svega vezani za mehanizaciju, obnavljanje stočnog fonda, ali ćemo usput rešavati i nešto što je akutni problem, a to je plasman poljoprivrednih proizvoda sa ovog područja“.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev kazao je da je na sastancima i kroz razgovor sa poljoprivrednicima utvrđeno “šta je u kojoj sredini najneophodnije i na šta će se posebno obratiti pažnja u narednom periodu“.

“Ova dva dana koncentrišemo se na opštine južno od Ibra. U naredne dve nedelje kreću stručni timovi na operativno-tehničkom planu da realizuju sve zaključke iz ove posete, da pripremaju materijale, dokumentaciju, obilaze aplikante, jer opravdanost svakog zahteva je nešto na šta ćemo posebno da obratimo pažnju, da svedemo mogućnost bilo kakve zloupotrebe, bilo kakve vrste plasmana sredstava u nešto što nije održivo na pravi način, na minimum“, kazao je Kozarev.

Sastancima sa poljoprivrednicima južno od Ibra prisustvovali su i predstavnici Instituta za voćarstvo Čačak, Instituta za stočarstvo Beograd-Zemun i Instituta za povrtarstvo Smederevska Palanka.

 

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane