Vesti
Društvo

Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča

Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Izrada satnih osnova (Foto Kim)

Voštane ploče (satne osnove) se u pčelarstvu koriste kao osnove na kojima pčele grade saće. Zahvaljujući donaciji "Helvetasa" u vidu mašine vredne oko 15 hiljada evra, centralno-kosovski pčelari će biti u prilici da višestruko unaprede svoju proizvodnju, objašnjava predsednik Udruženja pčelara “Nukleus” Mladen Đokić.

“Mašina koju smo dobili služi za sterilizaciju i pravljenje satnih osnova. Napokon smo uspeli da je instaliramo. Mašina se sastoji iz velikog duplikatora u koji se stavlja sirovi vosak, vrši se sterilizacija na preko 120 stepeni, a sam proces traje od 8 do 10 sati. Nakon toga, vosak prelazi u vrlo dugu traku, preko koje prolaze gravirajući valjci. Mašina ima i sečice, pa na kraju dobijamo finalni proizvod ili satnu osnovu koja se koristi za košnice”, rekao je Đokić.

On je dodao da mašina nije namenjena samo članovima “Nukleusa”, već je za opšte dobro svih pčelara u opštini Gračanica i šire.

“Potrudićemo se da sa Upravnim odborom registrujemo jednu prodavnicu za otkup i preradu voska. Mi, kao Udruženje, nemamo pravo da ostvarujemo profit. Naše proizvode punudićemo pčelarima u Sirinićkoj župi, Kosovskom Pomoravlju, na severu Kosova, ali i u centralnoj Srbiji. Pokušaćemo da predstavimo naš vosak, da opravdamo očekivanja, i da ljudima pokažemo da možemo i mi da proizvedemo kvalitetan vosak”, poručio je Đokić.

Pčelari sa centralnog Kosova su do nedavno bili sprečeni da svojim pčelama obezbede kvalitetan vosak.

“Kupovali smo sve i svašta. Čak su se i kineske satne osnove prodavale po ceni od 5 evra, dok je kvalitetniji vosak u Srbiji koštao oko 12 evra. Ovom mašinom smo umnogome olakšali posao svim pčelarima. Ono što budu doneli kao sirovinu, to će i dobiti kao gotov proizvod. Očekujem da za godinu ili dve istrebimo parafin koji se našao u našim košinicama”, kazao je potpredsednik “Nukleusa” Siniša Đorđević i podsetio da se čist vosak može lako prepoznati jer “se uvija bez pucanja i kidanja, specifično miriše”, dok je satna osnova sa primesama parafina kruta i puca na dodir.

Mogućnost lokalne proizvodnje sterilnih i kvalitetnih satnih osnova obradovala je lokalne pčelare.

“Vosak smo ranije nabavljali u Prištini ili u centralnoj Srbiji. Mašina koju smo dobili vrlo je bitna, biće mnogo zdraviji vosak, imaćemo mnogo kvalitetnije osnove. To će svakako značiti za pčele i njihovo razmnožavanje”, kazao je Bojan Rajković iz Lapljeg Sela koji gaji pčele u više od 100 košnica.

Na teritoriji opštine Gračanica ima preko 100 pčelara i više od 3.000 košnica. Udruženje pčelara "Nukleus" trenutno broji 40 članova. Iako su zahvaljujući novoj mašini rešili probleme satnih osnova, i dalje ih muče nekvalitene košnice napravljene od sirovog drveta, kao i nedostatak zdravih mesta za pašu pčela. Njih je iz godine u godinu sve manje, usled masovne upotrebe pesticida i drugih hemikalija za tretmane biljaka i tla.Ostale vesti

Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021
Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja
Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 
  • 25.10.2021
Kada bi umetnici pokušali da sarađuju kao političari bili bi
Saradnja u oblasti kulture između Srba i Albanaca na Kosovu gotovo da ne postoji, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Prema rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture “Gračanica” razlog za to je jezička barijera, dok Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” smatra  da za to ne postoji politička volja, niti podrška.
  • 25.10.2021
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021