Vesti
Društvo

Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča

Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Izrada satnih osnova (Foto Kim)

Voštane ploče (satne osnove) se u pčelarstvu koriste kao osnove na kojima pčele grade saće. Zahvaljujući donaciji "Helvetasa" u vidu mašine vredne oko 15 hiljada evra, centralno-kosovski pčelari će biti u prilici da višestruko unaprede svoju proizvodnju, objašnjava predsednik Udruženja pčelara “Nukleus” Mladen Đokić.

“Mašina koju smo dobili služi za sterilizaciju i pravljenje satnih osnova. Napokon smo uspeli da je instaliramo. Mašina se sastoji iz velikog duplikatora u koji se stavlja sirovi vosak, vrši se sterilizacija na preko 120 stepeni, a sam proces traje od 8 do 10 sati. Nakon toga, vosak prelazi u vrlo dugu traku, preko koje prolaze gravirajući valjci. Mašina ima i sečice, pa na kraju dobijamo finalni proizvod ili satnu osnovu koja se koristi za košnice”, rekao je Đokić.

On je dodao da mašina nije namenjena samo članovima “Nukleusa”, već je za opšte dobro svih pčelara u opštini Gračanica i šire.

“Potrudićemo se da sa Upravnim odborom registrujemo jednu prodavnicu za otkup i preradu voska. Mi, kao Udruženje, nemamo pravo da ostvarujemo profit. Naše proizvode punudićemo pčelarima u Sirinićkoj župi, Kosovskom Pomoravlju, na severu Kosova, ali i u centralnoj Srbiji. Pokušaćemo da predstavimo naš vosak, da opravdamo očekivanja, i da ljudima pokažemo da možemo i mi da proizvedemo kvalitetan vosak”, poručio je Đokić.

Pčelari sa centralnog Kosova su do nedavno bili sprečeni da svojim pčelama obezbede kvalitetan vosak.

“Kupovali smo sve i svašta. Čak su se i kineske satne osnove prodavale po ceni od 5 evra, dok je kvalitetniji vosak u Srbiji koštao oko 12 evra. Ovom mašinom smo umnogome olakšali posao svim pčelarima. Ono što budu doneli kao sirovinu, to će i dobiti kao gotov proizvod. Očekujem da za godinu ili dve istrebimo parafin koji se našao u našim košinicama”, kazao je potpredsednik “Nukleusa” Siniša Đorđević i podsetio da se čist vosak može lako prepoznati jer “se uvija bez pucanja i kidanja, specifično miriše”, dok je satna osnova sa primesama parafina kruta i puca na dodir.

Mogućnost lokalne proizvodnje sterilnih i kvalitetnih satnih osnova obradovala je lokalne pčelare.

“Vosak smo ranije nabavljali u Prištini ili u centralnoj Srbiji. Mašina koju smo dobili vrlo je bitna, biće mnogo zdraviji vosak, imaćemo mnogo kvalitetnije osnove. To će svakako značiti za pčele i njihovo razmnožavanje”, kazao je Bojan Rajković iz Lapljeg Sela koji gaji pčele u više od 100 košnica.

Na teritoriji opštine Gračanica ima preko 100 pčelara i više od 3.000 košnica. Udruženje pčelara "Nukleus" trenutno broji 40 članova. Iako su zahvaljujući novoj mašini rešili probleme satnih osnova, i dalje ih muče nekvalitene košnice napravljene od sirovog drveta, kao i nedostatak zdravih mesta za pašu pčela. Njih je iz godine u godinu sve manje, usled masovne upotrebe pesticida i drugih hemikalija za tretmane biljaka i tla.Ostale vesti

Dan zastave Albanije
Danas se navršava 108 godina od proglašenja nezavisnosti Albanije. Crveno crne zastave istaknute širom Kosova.
  • 28.11.2020
Od ponedeljka nastava na daljinu za srednjoškolce i osnovce od 5. do 8. razreda
U srpskim sredinama na Kosovu od ponedeljka 30. novembra, za osnovce od 5. do 8. razreda i učenike svih srednjih škola, biće organizovana nastava na daljinu. Ovu informaciju je za Kontakt Plus potvrdila Jasmina Dedić, načelnica školske uprave na Kosovu.
  • 27.11.2020
U PU „Đurđevak“ nema zaražene dece
Predškolska ustanova „Đurđevak“ sa osam odeljenja i preko 500 mališana funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica. Nema zaražene dece, a koronavirusom je inficiran jedan radnik ove ustanove, potvrdila je za RTV Kim direktorica "Đurđevka" Radica Parlić. U objektu koji se nalazi u blizini OŠ "Kralj Milutin" nastava se odvija u izmenjenim uslovima.
  • 27.11.2020
Smene u opštini Gračanica, Bratislav Lazić novi zamenik predsednika?
Saša Danić, potredsednik Opštine Gračanica smenjen je danas, saznaje RTV Kim u opštinskim krugovima. Na njegovo mesto biće imenovan direktor Kliničko bolničkog centra "Priština" u Gračanici, Bratislav Lazić. Predsednik opštine Srđan Popović prethodno je smenio dvojicu direktora opštinskih odeljenja.
  • 26.11.2020
Podrška NVO projektima “da se novac ne bi vratio u budžet”
Odbornici Skupštine opštine Gračanica usvojili su juče predlog o dodeli finansijskih sredstava za 14 nevladinih organizacija koje će u narednom periodu realizovati projekte čiji je cilj “sprečavanje širenja virusa kovid-19 i ublažavanje njegovih posledica”. Odbornici su, iako pojedini nisu bili zadovoljni načinom odobravanja projekata, podržali predlog “da se  novac ne bi vratio u budžet”.
  • 26.11.2020
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
  • 26.11.2020