Vesti
Društvo

Laplje Selo: Otvoreno odeljenje Poljoprivrednog fakulteta

Odeljenje Poljoprivrednog fakulteta Prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Lešku otvoreno je u Obrazovnom centru u Lapljem Selu.
Laplje Selo: Otvoreno odeljenje Poljoprivrednog fakulteta
Foto KIM

Otvaranju su prisustvovali dekan Poljoprivrednog fakulteta Božidar Milošević i gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.

Milošević je kazao da je, osim obrazovanja studenata, glavni cilj novootvorenog odeljenja razvoj poljoprivrede na Kosovu.

“Naša želja je da ovo ne bude mesto gde će se samo obrazovati studenti, već mesto gde ćemo ustanoviti program celoživotnog učenja. Mesto gde će se organizovati kursevi i predavanja za poljoprivrednike, gde ćemo svi zajedno uspeti da od poljoprivrede napravimo izvor prihoda i opstanka”, objasnio je Milošević.

Milošević je istakao da će odeljenje Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu raditi po obrazovnom sistemu Republike Srbije.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović naveo je da će u narednom periodu biti obezbeđeni i dodatni tehnički uslovi koji su neophodni za neometan rad studenata i profesora.

“Ovo istureno odeljenje je važno da bi ozbiljnije radili na razvoju poljoprivrede. Profesori ovog fakulteta će itekako biti značajni za dalji razvoj poljoprivrede u ovom kraju”, kazao je Stojanović.

U sklopu isturenog odeljenja Poljoprivrednog fakulteta biće otvorena dva studijska programa, namenjena stočarstvu i biljnoj proizvodnji.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023