Vesti
Društvo

Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju

Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Novi zubni rendgen za stomatologiju (Foto Kim)

„Našim pacijentima sada pružamo mogućnost da, pored običnog digitalnog panoramskog 3D snimka, snime kompletno sve strukture u usnoj šupljini. Prednost ortopana je što se na njemu vide gornje i donje vilice, kao i koreni svih zuba, delimično nosna šupljina. Dijagnostika svih promena u usnoj duplji će nam biti značajno olakšana“, rekla je Dimitrijevićeva i dodala da je aparat koji je do sada korišćen u Lapljem Selu i dalje u funkciji, te da će biti doniran nekoj od zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Gračanica.

Direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici dr Bratislav Lazić takođe smatra da će kvalitetnija dijagnostika od sada biti dostupna svima koji imaju stomatološke probleme.

„Ova vrsta najsavremenije dijagnostike će umnogome pomoći u kvalitetnom i adekvatnom lečenju stanja iz oblasti maksilofacijalne hirurgije. Veoma smo zadovoljni što ćemo u širem kapacitetu moći da pružamo zdravstvene usluge našem stanovništvu“, naveo je Lazić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ističe da ova lokalna samouprava nastavlja da ulaže u zdravstvo koje je „veoma bitno za opstanak naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Za naše meštane je ovaj aprat veoma značajan. Neće imati potrebe da idu u Prištinu kako bi obavili snimanje zuba. Ovde će moći da dođu svakoga dana i to urade besplatno“, rekao je Popović.

Profesorka na Medicinskom fakultetu dr Ljiljana Šubarić smatra da će od novog ortopana koristi imati i pacijenti i lekari.

„Rad stomatologa biće komforniji, a pacijenti će biti zadovoljniji. Nadam se da će ubuduće sve donacije biti usmerene u ovom pravcu i da će pratiti zahteve struke, ali i samih pacijenata, odnosno lokalnog stanovištva“, navela je Šubarićeva.

Opremanje rendgen kabineta u okviru službe za stomatologiju Doma zdravlja Gračanica koštalo je oko 68.000 evra.

 

 Ostale vesti

Zemaj: Radno vreme ugostiteljskih objekata do 21h
Tržni centri i ugostiteljski objekti biće zatvoreni od 21 do 5 časova, rekao je ministar zdravlja Armend Zemaj na konferenciji za medije. 
  • 31.10.2020
Hoti: Vlada udvostručuje socijalnu pomoć
Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je da će više od 24.000 porodica dobiti dvostruku socijalnu pomoć za oktobar, novembar i decembar. 
  • 31.10.2020
Gujon: Uskoro farma u Gračanici

Tri osnovne škole u srpskim sredinama na Kosovu nedavno su renovirane iz donacije koju je obezbedila humanitarna organizacija ’’Solidarnost za Kosovo’’, čiji je osnivač francuski humanitarac Arno Gujon, piše Tanjug.

  • 30.10.2020
Više od hiljadu osoba kanžnjeno zbog nepoštovanja epidemioloških mera
Kosovska policija nastavlja da kažnjava osobe koje ne poštuju antikovid mere, pa je tako u poslednja 24 sata kažnjeno 1.072 ljudi koji nisu poštovali Zakon o borbi protiv pandemije, prenosi Ljajmi.
  • 28.10.2020
Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020