Vesti
Društvo

Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju

Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Novi zubni rendgen za stomatologiju (Foto Kim)

„Našim pacijentima sada pružamo mogućnost da, pored običnog digitalnog panoramskog 3D snimka, snime kompletno sve strukture u usnoj šupljini. Prednost ortopana je što se na njemu vide gornje i donje vilice, kao i koreni svih zuba, delimično nosna šupljina. Dijagnostika svih promena u usnoj duplji će nam biti značajno olakšana“, rekla je Dimitrijevićeva i dodala da je aparat koji je do sada korišćen u Lapljem Selu i dalje u funkciji, te da će biti doniran nekoj od zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Gračanica.

Direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici dr Bratislav Lazić takođe smatra da će kvalitetnija dijagnostika od sada biti dostupna svima koji imaju stomatološke probleme.

„Ova vrsta najsavremenije dijagnostike će umnogome pomoći u kvalitetnom i adekvatnom lečenju stanja iz oblasti maksilofacijalne hirurgije. Veoma smo zadovoljni što ćemo u širem kapacitetu moći da pružamo zdravstvene usluge našem stanovništvu“, naveo je Lazić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ističe da ova lokalna samouprava nastavlja da ulaže u zdravstvo koje je „veoma bitno za opstanak naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Za naše meštane je ovaj aprat veoma značajan. Neće imati potrebe da idu u Prištinu kako bi obavili snimanje zuba. Ovde će moći da dođu svakoga dana i to urade besplatno“, rekao je Popović.

Profesorka na Medicinskom fakultetu dr Ljiljana Šubarić smatra da će od novog ortopana koristi imati i pacijenti i lekari.

„Rad stomatologa biće komforniji, a pacijenti će biti zadovoljniji. Nadam se da će ubuduće sve donacije biti usmerene u ovom pravcu i da će pratiti zahteve struke, ali i samih pacijenata, odnosno lokalnog stanovištva“, navela je Šubarićeva.

Opremanje rendgen kabineta u okviru službe za stomatologiju Doma zdravlja Gračanica koštalo je oko 68.000 evra.

 

 Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021
Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021