Vesti
Društvo

Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju

Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Novi zubni rendgen za stomatologiju (Foto Kim)

„Našim pacijentima sada pružamo mogućnost da, pored običnog digitalnog panoramskog 3D snimka, snime kompletno sve strukture u usnoj šupljini. Prednost ortopana je što se na njemu vide gornje i donje vilice, kao i koreni svih zuba, delimično nosna šupljina. Dijagnostika svih promena u usnoj duplji će nam biti značajno olakšana“, rekla je Dimitrijevićeva i dodala da je aparat koji je do sada korišćen u Lapljem Selu i dalje u funkciji, te da će biti doniran nekoj od zdravstvenih ustanova na teritoriji opštine Gračanica.

Direktor KBC-a Priština sa sedištem u Gračanici dr Bratislav Lazić takođe smatra da će kvalitetnija dijagnostika od sada biti dostupna svima koji imaju stomatološke probleme.

„Ova vrsta najsavremenije dijagnostike će umnogome pomoći u kvalitetnom i adekvatnom lečenju stanja iz oblasti maksilofacijalne hirurgije. Veoma smo zadovoljni što ćemo u širem kapacitetu moći da pružamo zdravstvene usluge našem stanovništvu“, naveo je Lazić.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović ističe da ova lokalna samouprava nastavlja da ulaže u zdravstvo koje je „veoma bitno za opstanak naroda na Kosovu i Metohiji“.

„Za naše meštane je ovaj aprat veoma značajan. Neće imati potrebe da idu u Prištinu kako bi obavili snimanje zuba. Ovde će moći da dođu svakoga dana i to urade besplatno“, rekao je Popović.

Profesorka na Medicinskom fakultetu dr Ljiljana Šubarić smatra da će od novog ortopana koristi imati i pacijenti i lekari.

„Rad stomatologa biće komforniji, a pacijenti će biti zadovoljniji. Nadam se da će ubuduće sve donacije biti usmerene u ovom pravcu i da će pratiti zahteve struke, ali i samih pacijenata, odnosno lokalnog stanovištva“, navela je Šubarićeva.

Opremanje rendgen kabineta u okviru službe za stomatologiju Doma zdravlja Gračanica koštalo je oko 68.000 evra.

 

 Ostale vesti

Mladi u borbi za spas pčela od izumiranja

Osnivanje „Tematskog parka o pčelarstvu“, aktiviranje mladih da se bave ovom plemetinom delatnošću, očuvanje životne sredine i zaštita pčela od izumiranja neki su od ciljeva članova Mlade aktivne Gračanice predstavljeni na takmičenju „Startap poduhvat“ koji je organizovao Inovacioni centar Kosova, a na kojem su osvojili drugu nagradu.

  • 27.10.2020
Na severu Kosova nema fiskalnih računa
Prema podacima Poreske uprave Kosova, u četri opštine na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom, Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, registrovano je 981 preduzeće sa ukupno 1.316 aktivnih jedinica.
  • 27.10.2020
Grenel na liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel prisustvovao je liturgiji u hramu Svetog Save u Milvokiju, koju je služio starešina hrama, protojerej stavrofor Dragan Veleušić.
  • 25.10.2020
Vodenica stara tri veka još uvek melje
Uz crkvu i školu, vodenica je nekada smatrana najznačajnijim objektom u naselju jer se u njoj mlelo žito i dobijalo brašno za hleb. Potočara od kamena napravljena pre 300 godina u Grnčaru, srpskom selu sa oko 500 stanovnika u blizini Vitine, još uvek melje. Vodenice, generalno, spadaju među retke stvari koje su ljudi stvorili da im služe, a da pritom ne ugrožavaju životnu okolinu.
  • 24.10.2020
Hoti potpisao memorandum o saradnji sa SAD za stvaranje 5G mreže na Kosovu
Premijer Kosova Avdulah Hoti i član američkog Stejt departmenta za ekonomski razvoj, energetiku i životnu sredinu Keit Krač potpisali su memorandum o saradnji za stvaranje bezbednih mreža pete generacije komunikacija (5G), prenosi Koha.
  • 24.10.2020
"Na Kosovu postoji kolektivna svest svih naroda o očuvanju kulturne baštine i spomenika, a politika pokušava da podeli tu baštinu po nacionalnosti, na srpsko i albansko", poruka je debate "Kosovo – Nasleđe sećanja", koja se održava tokom drugog dana festivala "Mirdita, dobar dan" u Beogradu, saopštili su organizatori.
  • 23.10.2020