Vesti
Društvo

Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara

Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Gašenje požara na krovu zgrade u Lapljem Selu (Foto Kim)

Jedan broj stanara se najpre okupio oko zgrade čiji je krov bio u plamenu. Za RTV Kim su kazali da ih je prošle večeri uznemirio gusti dim koji se širio po zgradi.

“Sinoć izmedju devet i pola deset uveče, komšinica je primetila gust dim na trećem spratu koji se proširio po celoj vertikali zgrade, deca su vrištala od straha. Odmah su došli vatrogasci i kola hitne pomoći. Oni su ustanovili da je u pitanju samo dim i tražili da stanari ugase šporete na drva, pretpostavljajući da su oni uzročnici dima” rekla je Ivana Filipović, stanarka zgrade čiji se krov zapalio.

Ona smatra da je napravljen propust, jer niko stručan nije došao da utvrdi prvo stanje na terenu nakon prvog poziva.

“Do dvanaest sati se sve raščistilo. Međutim, kada sam jutros krenula na posao u sedam sati, zapazila sam dim na krovu. Rekla sam komšinici da dim izlazi iz krova, a ne iz odžaka. Ona mi je potvrdila i dodala da su zidovi vreli. Komšinica je odmah nazvala vatrogasce jer se pojavio plamen, svi smo se uspaničili“, rekla je ona.

Vatrogasne ekipe su gasile požar do deset sati ujutru. Komandir smene Vatrogasne službe iz Lapljeg Sela Miodrag Tomić je potvrdio da su vatrogasci dolazili predhodnog dana ali da, po njihovoj proceni, tada nije bilo potrebe da se reaguje.

“U sedam ujutru smo dobili poziv i informaciju da se zapalila krovna konstrukcija zgrade. Nismo mogli da se popnemo na krov spolja, pa smo pozvali ekipu iz Prištine. Požar je lokalizovan, jednom doktoru je u spavaćoj sobi pao krov. Požar je najverovatnije nastao kao posledica nečišćenja dimnjaka, ljudski faktor je isključen. Još uvek ne znamo kolika je materijalna šteta”, rekao je on.

U stanovima na četvrtom spratu, koji se nalaze ispod krovne konstrukcije, pričinjena je velika materijalna šteta. Spavaća soba i nameštaj u sobi jednog od stanara su potpuno izgoreli.

“Sinoć oko jedanaest sati su me pozvali i saopštili da gori dimnjak zgrade, da izlazi ogromna količina dima sa drugog i trećeg sprata. Sve se to smirilo oko jedan noću. Bio sam dežuran sinoć i na putu do stana video sam požar na krovu. Dva sina i supruga su spavali u sobi koja je izgorela. Sve mi je uništeno” rekao je vidno uznemiren Saša Mirić.

U drugom stanu je izgoreo deo krova, a nameštaj u spavaćoj sobi je takođe uništen. Stanari nisu primetili požar sve dok im vatrogasci nisu pokucali na vrata.

Dok su vatrogasci gasili požar, usled velike količine upotrebljene vode, srušili su se plafoni u preostala dva stana sa četvrtog sprata.

“Ovo se ne dešava prvi put, palio se odžak i ranije, ali nije nikada zahvatio grede na krovu. Zgrada je jako loše urađena, grede su spojene sa odžakom. Sinoć su vatrogasci došli odmah nakon poziva i utvrdili da nema osnova za intervenciju. Danas su došli jako brzo, došla je i ekipa iz Prištine, ali im ne rade stube, pa u prvom trenutku nisu mogli da pokrenu stepenice i odmah ugase požar”, rekao je upravnik zapaljene zgrade Igor Jovanović u čijem stanu se plafon naknadno obrušio.

Ljudskih žrtava i povređenih u jutrošnjem požaru nije bilo. Policijski inspektori koji su na licu mesta vršili uviđaj nisu želeli da iznesu više detalja o ovom slučaju.Ostale vesti

IPKO uvećao profit
Telekomunikaciona kompanija IPKO je u prva tri meseca ove godine povećala operativni profit za 15 odsto u odnosu na isti period pre godinu dana.
  • 16.05.2022
Ajeti: Gradonačelnica ima sluha za probleme Albanaca u Gračanici

Potpredsednik Opštine Gračanica za zajednice Ljeutrim Ajeti rekao je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa” Medija centra Čaglavica da se problemi Albanaca koji žive na teritoriji opštine Gračanica, ne razlikuju mnogo u odnosu na ostale zajednice, koje žive u ovoj većinski srpskoj opštini.

  • 16.05.2022
Otvoren link za prijavu mladih za drugi krug pomoći od 100 evra
Prijave za pomoć države za mlade od 16 do 29 godina, u iznosu od po 100 evra, počele su u ponoć na sajtu Uprave za trezor i trajaće do 31. maja.
  • 16.05.2022
Opsednuti fizičkim izgledom više nego ikada, a nikad više gojaznih osoba
Gojaznost nije nov problem. Od sedamdesetih godina prošlog veka do današnjih dana, smatra se da je broj osoba sa prekomernom težinom porastao tri puta. Tokom pandemije Kovida-19, možda smo samo postali svesniji tog problema...
  • 16.05.2022
Slikanje i muzika u Velikoj Hoči
Nevladina organizacija „Aktiv“, u saradnji sa Privatnim kulturnim centrom „Akvarijus“ iz Kosovske Mitrovice, organizovala je tokom ovog vikenda kulturne aktivnosti u Velikoj Hoči.
  • 15.05.2022
Kosovo: Aktivno samo 35 inspektora rada
Zamenik glavnog inspektora Inspektorata rada Agim Milaku je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da su angažovana 35 inspektora rada koji nadgledaju sprovođenje zakona o radu širom Kosova.
  • 15.05.2022