Vesti
Društvo

Laplje Selo: “Ne tražimo krivce, već čist vazduh i vodu”

Nepodnošljivi smrad iz reke Gračanke širi se Lapljim Selom i Preocem godinama unazad. Najteže je meštanima koji žive tik do rečnog korita, posebno u letnjim mesecima kada nivo vode opada, a temperature rastu. Oni su na ovaj ekološki problem ukazivali organizovanjem sastanka, peticijama i protestima, ali odgovora od nadležnih nema.
Laplje Selo: “Ne tražimo krivce, već čist vazduh i vodu”
Zagađena Gračanka (Foto Kim)

Nekada reka iz koje su vadile ribe, sada je izvor zagađenja. U njoj, kako tvrde meštani, trenutno nema živih stvorena, jer tu stanuju teški metali koji dolaze iz anonimne fabrike u Ajvaliji. Tok Gračanke koji prolazi kroz Laplje Selo i Preoce godinama unazad menja boju i miris, u zavisnosti kakve se materije u nju slivaju.

Oni koji automobilima prolaze kroz Laplje Selo zatvaraju prozore, a meštani koji žive do same reke ih i ne otvaraju. Međutim, smrad koji iz nje dolazi svakako dopire i do njihovih kuća.

Na kući Kostadina Mitića su roletne spuštene, u dvorštu smrdi, a strahuje i od zagađenja bunara.

“Ni vrata od hodnika ne možemo da otvorimo jer smrad ulazi u kuću. Nema ni deset metara između kuće i reke. Ali nije to samo kod mene problem, nego i kod ostalih koji žive pored reke. To je sve zagađeno. Ovo ranije nije bilo, ovo je nakada bila najčistija reka, tu smo pecali ribe”, kaže Mitić.

“Ako ovde ostanete desetak ili petnaestak minuta videćete koliki je to smrad. Taj smrad se pojačava noću, najintenzivnije je negde posle 12h, ili 1 sat. Pre pet ili šest noći nisam mogao da zaspim do 4 sata ujutru, ustajao sam nekoliko puta zbog smrada, nije moglo da se diše. Ja već imam problema sa grlom, operisao sam rak, ali se moje stanje pogoršalo mnogo u odnosu na prethodnih pola godine”, kaže Stević.

Prema tvrdnjama meštana, ali i po rezultatima analiza koje su urađene, u Gračanku se slivaju teški metali, među kojima i živa. Koja je fabrika odgovorna za ovakvo stanje to niko ne zna ili ne želi da kaže, ali znaju da su posledice po zdravlje ljudi moguće, što potvrđuju i dokumenti iz zdravstvenih ustanova u Gračanici i Beogradu, odnosno iz Gradskog zavoda za javno zdravlje i Centra za higijenu i humanu ekologiju.

“Mi imamo sve dokaze da je reka zagađena. To smo predali Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Imamo analize Hitne službe (Gračanica-Laplje Selo) koji pokazuju da je ta voda toliko zagađena da šteti zdravlju. Analize iz Beograda pokazuju da postoje teški metali od kojih i živa i nikl”, kaže predstavnik sela Slaviša Todić.

Problem sa zagađenjem reke datira od 2012. godine. Na njega su više puta ukazivali meštani, organizujući proteste i sastanke sa nadležnima ali, kako tvrde, odgovora nema. Razočarani u institucije najavljuju preduzimanje radikalnijih mera.

“Da pokušamo sa blokadom puta i ako to ne da rezultate jedino što nam preostaje, jer mi ovde ne možemo da opstanemo, je da se selimo”, kaže Todić.

Dragan Stević kaže da meštani nisu dužni da utvrđuju šta je problem i koje su materije prisutne u vodi, niti da traže krivca, već: “Mi tražimo od nadležnih organa, opštinskih pre svega, da nam omoguće da jednostavno imamo čist vazduh”, kaže Stević.

Iz opštine Gračnica kažu da razumeju nezadovoljstvo građana, uz opravdanje da su, ono što je bilo u njihovoj moći učinili, te da je sada sve na Opštini Priština kojoj Ajvalija teritorijalno pripada, a pre svega na Ministarstvu za zaštitu životne sredine kao centralnoj instituciji.

“Mi nismo naišli na raspoloženje od strane centralne vlasti da se ti problemi reše je, pre svega, postoji komunalni inspektor na centralnom nivou koji ovo treba da reši i mi smo to prijavili kod njih jer naša inspekcija iz Opštine Gračanica ne može da vrši svoje delatnosti na teritoriji Prištine. Mi svoju inspekciju iz Opštine Gračanice u Opštinu Priština da reši taj problem, već samo da ukažemo na problem što jesmo uradili i Opštini Priština i Ministarstvu za zaštitu životne sredine u Prištini”, kaže za RTV Kim direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović.

Zamenica ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja Milena Zdravković kaže da su na njen lični zahtev ispitani svi mogući zagađivači i da je Ministarsto ispred kojeg ona dolazi uradilo dosta, ali da i dalje radi na rešavanju tog problema.

„Trenutno se pravi procena izgradnje kanalizacione mreže, kako na terenu Ajvalije, tako i na terenu Gračanice, Lapljeg Sela, Preoca, pa sve do reke Sitnice. Postoji raspoloženje među ljudima koji tamo rade, da se ovaj problem reši. Nije tačno da Ministarstvo ništa nije uradilo, moji lični napori kako politički tako i individualni kao neko ko živi u Lapljem Selu, su uloženi i uspela sam da obezbedim sredstva za saniranje potoka Kravarice koja je jedna od pritoka i koja ima veliki problem sa kanalizacijom koja dolazi iz Ajvalije“, rekla je Milena Zdravković.

Zdravkovićeva napominje „da su sve naše reke u velikom problemu", i da reka Gračanka ima niz zagađivača koji trenutno utiču na njeno stanje.

„Problemi dolaze iz kanalizacije koja se sliva iz okolnih sela, kao što su Gračanica, Ajvalija, a konfiguracija terena Lapljeg Sela je takva da je ono na ravnici gde voda stoji i manji protok vode sprečava odliv te kanalizacije dalje. Inspekcija je izlazila na teren kako u Opštini Gračanica tako i u Opštini Priština, gde su ustanovili da postoje i drugi zagađivači kao što su pogoni za recikliranje, otpad koji dolazi iz domaćinstva, postoje i tragovi teških metala iz rudničkih jama i sve se to sliva u reku Gračanku“.

Osim meštana Laljeg Sela i Preoca, sa ovim problemom se suočavaju i stanovici albanskog sela Dobrevo, a otpadne vode iz Gračanke ulivaju se u reku Sitnicu.Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021