Vesti
Društvo

Laplje Selo: Maturanti uz tremu polagali srpski jezik

Učenici koji završavaju osmogodišnje školovanje polagali su danas ispit iz maternjeg jezika. Sutra se polaže matematika, a u petak kombinovani test. U Osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti danas je polagalo 66 učenika.
Laplje Selo: Maturanti uz tremu polagali srpski jezik
Učenici nakon završenog testa iz srpskog jezika i književnosti (Foto Kim)

Završni ispit iz maternjeg jezika za sve učenike koji nastavu pohađaju po planu i programu Republike Srbije počeo je u devet sati. Tokom naredna dva sata učenici su pokušali da tačno odgovore na 20 pitanja, sa kojih maksimalno mogu da osvoje 10 bodova.

“Ja sam uradio sve i nadam se da mi je tačno. Želeo bih da upišem Elektrotehničku školu u Sušici. Nadam se da ću u tome uspeti”, rekao je Damnjan Smiljić iz Lapljeg Sela.

“Spremao sam se oko mesec dana. Planiram da upišem ekonomsku ili muzičku školu u Lapljem Selu. Zadovoljan sam testom, videćemo kako će komisija da oceni”, kaže Luka Stojanović iz Donje Brnjice.

U Osnovnoj školi “Miladin Mitić” u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagali su učenici ove, ali i škola iz Ugljara, Kosova Polja i Donje Brnjice.

Supervizor današnjeg testiranja Slađana Kostić kazala je da je ispit protekao bez problema, iako su učenici na početku imali tremu.

“Izradi testa iz srpskog jezika i književnosti pristupilo je 66 učenika. Svi su došli na vreme. Ispit je počeo na vreme, što je najvažnije, završili smo u predviđenom roku”, kazala je Kostićeva.

Za upis u željenu četvorogodišnju srednju školu učenici treba da imaju minimum 50 bodova ukupno sa testova i opšteg uspeha tokom školovanja. Bodovanje se obavlja tako što se uspeh na kraju šestog razreda, zaokružen na dve decimale, pomnoži sa četiri, a opšti uspeh na kraju sedmog i osmog razreda pomnoži sa pet. Tim bodovima, dodaju se oni sa maturskog ispita, koji predstavlja zvaničan završetak osmogodišnjeg školovanja.

Direktor Osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić kaže da su u ovoj školi organizovani i probni testovi, kao i pripremna nastava.

“Probni test je bio organizovan aprila meseca, kao i u ostalim školama. Učenici su nakon završetka redovne imali pripremnu nastavu iz srpskog jezika, matematike i predmeta koji se polažu kombinovano. Zavisi od učenika ko je kako ozbiljno shvatio, bilo je dece koja su redovno dolazila na pripremnu nastavu, a bilo je i onih koji nisu. Ja se nadam da se to neće puno odraziti na rezultate”, rekao je Karadžić.

Kako su uradil test iz maternjeg jezika učenici mogu već sada da vide, jer je Ministarstvo prosvete objavilo rešenja. Konačni rezultati biće objavljeni u petak, nakon završetka sva tri testa.Ostale vesti

Protesti peto veče zaredom
Oko 19 sati počela je protestna šetnja u Novom Sadu, a namera učesnika protesta je da blokiraju policijsku stanicu u Radničkoj ulici, objavila je Agencija Beta. U Beogradu ispred Narodne skupštine i u Pionirskom parku okupilo se nekoliko stotina ljudi, javlja agencija Fonet. Protest se održava i ispred Skupštine grada u Nišu.
  • 11.07.2020
Pomoć Eparhije diseldorfsko-nemačke za ambulantu u Prizrenu
Eparhija diseldorfsko-nemačka u periodu od 7. do 19. aprila sakupila je 23.000 evra, a ta suma je između ostalog iskorišćena za kupovinu medicinske opreme koja će biti data na korišćenje ambulanti u Prizrenu.
  • 11.07.2020
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020