Vesti
Društvo

Lakše do posla za žene

U organizaciji Centra za depolitizaciju kosovskog društva i NVO "Moravski biser" juče je u Šilovu održana radionica o položaju i ulozi žena u preduzetništvu. Cilj sastanka je bio da se pomogne ženama da lakše dođu do posla u svojim lokalnim sredinama.
Lakše do posla za žene
Sa radionice u Šilovu o položaju i ulozi žena u preduzetništvu ( Foto: Puls)

Radionici je prisustvovalo tridesetak žena srpske nacionalnosti svih uzrasta iz regiona Gnjilana, a na skupu su govorili i savete davali direktori departmana za finansije sve četiri opštine sa srpskom većinom u ovom delu Kosova: Ranilug, Novo Brdo, Parteš i Klokot.
 
„Žene su posebno ugrožene prilikom zapošljavanja. Zato smo pokrenuli ovu akciju sa ciljem da ih ohrabrimo, motivišemo i posavetujemo u pravcu samozapošljavanja, odnosno pokretanja sopstvenog biznisa“, kaže za Puls direktor Centra za depolitizaciju kosovskog društva Nebojša Simić.
Kada bi svaka od prisutnih žena pokrenula svoj biznis i zaposlila samo po jednog radnika, posao bi našlo čak 60 ljudi, ističe Simić.
 
Sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora: Dragana Petrović iz organizacije Moravski biser, Vesna Jovanović iz udruženja žena u Partešu i drugi.
 
„Bilo je krajnje vreme da se položaj žena u kosovskom društvu poboljša, a to je nemoguće bez zapošljavanja. U ovoj fazi žene su naučile šta je i kako se piše biznis plan, što je preduslov za pokretanje sopstvenog biznisa“, kaže Dragana Petrović.
 
Projekat „Žene u preduzetništvu“, koji sprovodi Centar za depolitizaciju kosovskog društva u Kamenici, finansira je američka ambasada u Prištini.Ostale vesti

Od ponoći iz Srbije stiglo 16 kamiona sa robom

U prvih 12 sati od uklanjanja takse, na Kosovo je ušlo 16 kamiona sa robom iz centralne Srbije, izjavio je portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci.

  • 01.04.2020
Počeo upis u Muzičku školu „Stevan Mokranjac“
U toku je prijavljivanje učenika za upis u prvi razred srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Priština – Gračanica, profesor Nemanja Đorđević poziva sve zainteresovane učenike završnog razreda osnovnih škola da se prijave.
  • 01.04.2020
CPT: Konkurs za stažiranje diplomaca
Nevladina organizacija „Centar za mir i toleranciju“ (CPT) iz Gračanice, objavljuje konkurs za novi ciklus programa “Unapređenje uključivanja diplomaca iz nevećinskih zajednica u administraciju centralnog i lokalnog nivoa na Кosovu"
  • 01.04.2020
Danas počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Danas počinje upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije. Iako škole ne rade zbog epidemije koronavirusa, upis će se vršiti elektronskim putem.
  • 01.04.2020
Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica prohodni
Sneg od jutros pada pojačanim intenzitetom, svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni i saobraćaj se odvija nesmetano, navodi se u saopštenju.
  • 01.04.2020
Počinje upis u prvi razred i predškolsko obrazovanje
Upis dece u prvi razred i predškolsko obrazovanje za 2020/2021. godinu u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva obrazovanja Republike Srbije počinje sutra 1. aprila i trajaće do 31. maja ove godine.
  • 31.03.2020