Vesti
Društvo

Lakše do posla za žene

U organizaciji Centra za depolitizaciju kosovskog društva i NVO "Moravski biser" juče je u Šilovu održana radionica o položaju i ulozi žena u preduzetništvu. Cilj sastanka je bio da se pomogne ženama da lakše dođu do posla u svojim lokalnim sredinama.
Lakše do posla za žene
Sa radionice u Šilovu o položaju i ulozi žena u preduzetništvu ( Foto: Puls)

Radionici je prisustvovalo tridesetak žena srpske nacionalnosti svih uzrasta iz regiona Gnjilana, a na skupu su govorili i savete davali direktori departmana za finansije sve četiri opštine sa srpskom većinom u ovom delu Kosova: Ranilug, Novo Brdo, Parteš i Klokot.
 
„Žene su posebno ugrožene prilikom zapošljavanja. Zato smo pokrenuli ovu akciju sa ciljem da ih ohrabrimo, motivišemo i posavetujemo u pravcu samozapošljavanja, odnosno pokretanja sopstvenog biznisa“, kaže za Puls direktor Centra za depolitizaciju kosovskog društva Nebojša Simić.
Kada bi svaka od prisutnih žena pokrenula svoj biznis i zaposlila samo po jednog radnika, posao bi našlo čak 60 ljudi, ističe Simić.
 
Sastanku su prisustvovali i predstavnici civilnog sektora: Dragana Petrović iz organizacije Moravski biser, Vesna Jovanović iz udruženja žena u Partešu i drugi.
 
„Bilo je krajnje vreme da se položaj žena u kosovskom društvu poboljša, a to je nemoguće bez zapošljavanja. U ovoj fazi žene su naučile šta je i kako se piše biznis plan, što je preduslov za pokretanje sopstvenog biznisa“, kaže Dragana Petrović.
 
Projekat „Žene u preduzetništvu“, koji sprovodi Centar za depolitizaciju kosovskog društva u Kamenici, finansira je američka ambasada u Prištini.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022