Vesti
Društvo

L. Selo: Škole tople još nekoliko dana?

Škole koje funkcionišu unutar objekata OŠ “Miladin Mitić” u Lapljem Selu nalaze se u teškoj situaciji jer imaju malu količninu drva za ogrev. Nadležni iz Opštine Gračanica najavljuju da će problem ubrzo biti rešen.
L. Selo: Škole tople još nekoliko dana?
OŠ "Miladin Mitić", Laplje Selo (Foto KIM)

Đaci koji školu pohađaju u Lapljem Selu mogli bi da zateknu hladne učionice ukoliko se ne reši problem snabdevanja ogrevom, koga ima samo za još par dana.

Direktor Ekonomske škole Živorad Lažić kaže da je situacija sa ogrevom loša jer se učionice greju od ranih jutarnjih sati pa sve do kasno uveče.

“U decembru smo kupili drva i tek sada možemo da ih platimo. Opština Gračanica nam je pomogla tako što nam je dala 24 metara drva i kasnije još 10 metara, ali će to trajati, u najboljem slučaju, do srede. Nama ovde u školi, uključujući i isturena odeljenja Osnovne škole „Miladin Mitić“ u Čaglavic i Preocu, dnevno treba 2,5 do 3 metra drva”, rekao je Lazić KIM radju.

Iako su direktori obrazovnih ustanova koje se nalaze u Lapljem Selu upozoravali na ovaj problem, od nadležnih su dobijali obećanja koja do danas nisu ispunjena.

“Sve tri škole su početkom prošle godine podnele zahtev Kancelariji za Kosovo i Metohiju da nam se ugradi centralno grejanje. Očekivali smo da taj problem bude rešen pre početka nove školske godine, međutim to nije završeno. Obećali su da će to biti završeno u toku letnje pauze”, istakao je Lazić.

U opštini Gračanica tvrde da će uskoro pronaći rešenje za ovaj problem. Direktor odeljenja za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Dragan Dimitrijević rekao je da je opština već pomagala školama koje su ostale bez ogreva dopremajući im manje količine drva.

“Nećemo dozvoliti da nastava bude obustavljena zbog ogreva. Problem će uskoro biti rešen i veće količine drva za ogrev će biti dopremljene školama”, kazao je Dimitrijević.
 
Osim Ekonomske, u Lapljem Selu su smeštene i Osnovna škola “Miladin Mitić” i Gimnazija izmeštena iz Prištine.Ostale vesti

Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023