Vesti
Društvo

Kurti posetio poplavljena mesta

Premijer Kosova Aljbin Kurti posetio je južni deo Mitrovice i sela Lisica i Srbicu, obišavši mesta pogođena poplavama. 
Kurti posetio poplavljena mesta
Kurti u poseti poplavljenim mestima (Foto Fejsbuk Aljbin Kurti)

„Zahvaljujući svačijem zalaganju i solidarnosti jednih sa drugima, nismo izgubili nijedan život u poplavama“, naveo je Kurti u objavi na Fejsbuku.

Sa druge strane, konstatovao je da je pričinjena znatna materijalna šteta, oštećeni su objekti i javna infrastruktura, stambene kuće, poljoprivredna gazdinstva i preduzeća.

Kurti je precizirao da je u Srbici uništeno ili oštećeno devet manjih mostova. Navodi i da se u mestu Lauša usled poplava na farmama udavilo 10.000 kokošaka.

Kurti je posetio i meštane sela Lisica u južnom delu Mitrovice, koje se nalazi duž magistralnog puta Priština-Leposavić, odnosno nedaleko od lokacije gde se Sitnica uliva u Ibar.

„Poplave u mitrovačkom selu Lisica, prema rečima meštana, posledica su zastoja skoro 300 metara toka reke Ibar kao posledica izgradnje stadiona u severnom delu grada“, naveo je Kurti.

On tvrdi i da su se Ibar i Sitnica spojili i pretvorili u jezero, da ima dosta uginulih životinja, te samim tim i rizik od epidemije.

„Pripadnici KBS i policije, vatrogasci i javna preduzeća podelili su evakuisanim porodicama hranu, odeću i ćebad, lekove i higijenske pakete. Vlada i opštine rade zajedno na podršci građanima u prevazilaženju ove situacije“, zaključio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

On je posetio ove opštine zajedno sa ministrom KBS-a, Armendom Mehajem i ministrom lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem. Sastao se sa gradonačelnicima Srtbice i Južne Mitrovice, Fadiljem Nurom i Bedrijem Hamzom.

 Ostale vesti

’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023
Stanari u Lapljem Selu dobili stambena rešenja
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić uručila je stambena rešenja porodicama koje žive u stambenim zgradama u Lapljem Selu, a koje na ista čekaju više od jedne decenije.
  • 26.01.2023