Vesti
Društvo

Kurti obećao Nacionalnu strategiju za tretman pasa lutalica

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da će biti izrađena Nacionalna strategija za održivo i efikasno upravljanje populacijom pasa, kao i da će tražiti pomoć od stranih partnera kako finansijska sredstva ne bi bila problem za njenu implementaciju.
Kurti obećao Nacionalnu strategiju za tretman pasa lutalica
Pas lutalica u Gračanici (Foto Kim arhiva)

Kurti je rekao da je nažalost u prošlosti ovo pitanje bilo zanemareno, te da nije bilo koordinacije između lokalnog i centralnog nivoa.

„Veliko prisustvo pasa lutalica je problem za same pse i njihovu dobrobit, ali je i problem za bezbednost građana i javnog zdravlja uopšte. Posebno su ugrožena deca, a Institucija ombudsmana je utvrdila da je došlo do kršenja prava dece napadima pasa lutalica. Nažalost, u prošlosti je ovo pitanje bilo zanemareno i nije bilo koordinacije između lokalnog i centralnog nivoa. Moramo da se pozabavimo ovim problemom iz njegovih korena, da obezbedimo održiva i efikasna rešenja. Smatramo da je uzrok problema nedostatak upravljanja i kontrole pasa od strane vlasnika, njihov nekontrolisani uzgoj, kao i prodaja i uvoz iz susednih zemalja“, kazao je Kurti.

On je takođe naveo da je podrška centralnog nivoa, bilo kroz osmišljavanje i sprovođenje politika ili finansijski od vitalnog značaja za lokalni nivo.

"Od Ministarstva za lokalnu samoupravu se očekuje da koordinira i podrži lokalni nivo u izgradnji kapaciteta za pravilno sprovođenje mera za upravljanje populacijom pasa sa i bez vlasnika. Od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, kao jednog od glavnih aktera, očekuje se preispitivanje važećih podzakonskih akata, kao i donošenje novih podzakonskih akata", naveo je kosovski premijer.Ostale vesti

Džefri Hovenijer u poseti Severu Kosova
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer posetio je danas Sever Kosova gde je razgovarao sa predsednikom Srpske liste i ministrom Goranom Rakićem.
  • 17.05.2022
Poslanica Samoopredeljenja osuđena na tri godine zatvora
Osnovni sud u Prizrenu izrekao je osuđujuću presudu protiv dvoje okrivljenih i oslobađajuću presudu za četvoro okrivljenih za krivično delo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
  • 17.05.2022
KP apeluje da se ne koristi vatreno oružje na proslavama
Iz Kosovske policije apeluju na građane da ne koriste vatreno oružje tokom održavanja različitih proslava i manifestacija, kako ne bi doveli u opasnost sebe i druge.
  • 17.05.2022
Novi Sad: Regionalna konferencija

Dvodnevna završna konferencija regionalnog projekta "Mediji za sve (Media for All)", koja se održava 17. i 18. maja, počela je u Novom Sadu.

  • 17.05.2022
Pokrenut sajt o srpsko-albanskom prijateljstvu
Nevladina organizacija Aktiv iz Severne Mitrovice pokrenula je prvi veb sajt pod nazivom “Srpsko-albansko prijateljstvo”. Sajt sadrži obimnu internet bazu koja pruža vizuelno, tekstualno i dokumentarno znanje o srpsko-albanskim odnosima na srpskom, albanskom i engleskom jeziku.
  • 17.05.2022
Debata o biznisu mladih: Bez početkog rizika, ideje nije moguće sprovesti u delo
U Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici održana je debata na temu „Mladi i početni biznisi“.
  • 16.05.2022