Vesti
Društvo

Kurmehaj zahteva izveštaj KP o boravku dvojice Srba u Dečanima

Glavni tužilac Osnovnog suda u Peći, Agim Kurmehaj zatražio je hitan izveštaj Kosovske policije u Dečanima o boravku dvojice srpskih državljana u ovoj opštini, prenosi Kosova Press.  
Kurmehaj zahteva izveštaj KP o boravku dvojice Srba u Dečanima
Agim Kurmehaj (Foto Gazeta Express)

Kurmehaj rekao je da o slučaju trovanja više od 1.500 ljudi u Dečanima još uvek nije moguće doneti jasne zaključke.

"Po prijemu informacija o slučaju u Dečanima, angažovao sam dva tužioca koji se intenzivno bave ovim slučajem i koji su bili u direktnom kontaktu sa svim ostalim institucijama koje se bave razjašnjavanjem ovog slučaja. Intenzivno radimo. Bavimo se uglavnom sumnjama u ljudski faktor koji je mogao prouzrokovati ovu posledicu. U ovoj fazi ne možemo doći do jasnih zaključaka, ali verujem da ćemo vrlo brzo razjasniti celu situaciju", rekao je Kurmehaj.

On je govorio i o dvojici Srba koji su, prema nekim navodima, viđeni u blizini izvora vode koja snabdeva opštinu Dečani.

"Budući da tužilaštvo nije obavešteno o ovom slučaju, zatražio sam od dečanske policije da sastavi hitan izveštaj, a zatim ćemo se pozabaviti neophodnim radnjama u tom pravcu", dodao je Kurmehaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da "Beoograd ima analizu kretanja dva lica sa tablicama novosadskim i da ona nisu bila ni 500 metara blizu izvorišta vode".

U vodi u Dečanima pronađene određene bakterije

Prištinski Institut za javno zdravlje saopštio je danas da su u uzorcima vode uzetih u ponedeljak iz regiona Dečana identifikovane neke bakterije koje mogu da utiču na zagađenje vode za piće.

Preporučeno je, između ostalog, da se poveća kontrola sanitarne i zdravstvene inspekcije, ali i da su timovi zaduženi za regionalni vodovod na terenu i deblokiraju kanalizacione čvorove i pronalaze slabe tačke u mreži, gde se voda za vodosnabdevanje meša sa kanalizacijom i septičkim jamama.

"U toku su mikrobiološka ispitivanja uzoraka dobijenih od pacijenata sa znacima infekcije gastrointestinalnog trakta radi otkrivanja različitih virusnih, bakterijskih i parazitskih patogena", navodi se u saopštenju Instituta.

Navedeno je i da nadležni timovi nastavljaju intenzivan rad na terenu radi pronalaženja uzorka epidemije.

Jedna od preporuka za sada je i da se poveća i kontrola sanitarne i ekološke inspekcije u otkrivanju nelegalnih priključaka na vodovodnu mrežu.

Takođe, strogo je zabranjeno da se bunari priključuju na vodovodnu mrežu.

I Predsednik opštine Dečani Baškim Ramosaj saopštio je danas da su ispitivanja Instituta za javno zdravlje pokazala da su u uzorkovanoj vodi iz nekoliko sela pronađene određene bakterije zbog kojih postoji mogućnost da je voda za piće kontaminirana, ali i da se broj onih koji se žale na zdravstvene probleme smanjuje.

Ramosaj je na konferenciji za novinare rekao da regionalno vodovodno preduzeće "Hidrodrini" više neće biti nadležno za Dečane.

On je rekao da su najnoviji rezultati analize vode doprineli olakšanju građana zbog činjenice da se pojavljuje rezultat koji rasvetljava šta je izazvalo zabrinutost poslednjih dana, prenela je RTK.

Rekao je da smatra štetnim što je javnost bila koncentrisana na informacije iz određenih medija.

Ipak, dodao je, da će razjašnjenju ovog slučaja biti do kraja posvećen, a posebno da bi dobio odgovore na neke teorije zavere.Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021