Vesti
Društvo

“Kupovaćemo srpsko i ako poskupi”

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u Vladi Kosova Rozeta Hajdari najavila je mogućnost uvođenja mera protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, radi, kako je navela, zaštite lokalnih proizvođača od uvoza. Privrednici i meštani u opštini Gračanica smatraju da je ova odluka politička, te poručuju da će proizvode iz centralne Srbije kupovati čak i ukoliko budu poskupeli. 
“Kupovaćemo srpsko i ako poskupi”
Ilustracija (Foto Kim)

Najavu da će uvesti mere na konditorske proizvode iz centralne Srbije iz Vlade Kosova opravdavaju time da proizvodi koji se uvoze na teritoriju Kosova imaju enorman porast i štete domaćim proizvođačima, te da je ove godine došlo do povećanja uvoza iz centralne Srbije, za razliku od prošle.

“Izvoz Kosova je samo jedan odsto u 2020. i sada u 2021. Preduzećemo mere protiv konditorskih proizvoda kao što su keks i slatkiši koje proizvodi Srbija, jer su ti proizvodi imali enormno povećanje uvoza. Pogledaćemo dokaze i onda ćemo odlučiti o merama", izjavila je ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, ovu najavu iz Vlade Srbije ocenjuju kao političku.

Sa druge strane, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić izjavila je da, ukoliko se najava Vlade Kosova sprovede u delo, pomenuta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu.

Predsednik Asocijacije privrednika KiM Saša Sekulić, kazao je za RTV Kim da najavljene mere nisu ništa novo, niti neočekivano.

„Jednom smo imali takve mere sa taksama 10 i 100 odsto i mislili smo da je tome kraj. Međutim, juče sam pročitao da se najavljuje mera na konditorske proizvode i to je nažalost politička odluka. Privrednici veoma dobro sarađuju, međutim, političari su ti koji umesto da privrednicima stvaraju bolji put, imamo ovakve odluke od kojih će svi imati štete, i potrošači a pogotovo firme koje su zastupnici za tu robu”, rekao je on.

Sekulić koji u Gračanici poseduje firmu koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, iste ne može da plasira na kosovsko tržište, iako živi i radi na Kosovu, jer kod albanskih trgovinskih lanaca ne postoji interesovanje za proizvode srpskih privrednika.

“Proizvodi iz centralne Srbije nas ne ugrožavaju, poznato je da ovih 18. godina nismo mogli da nađemo naše proizvode na tržištu Kosova. Ugrožavanje domaćih proizvođača je samo izgovor političara. Svoje proizvode plasiramo samo u srpskim sredinama, razgovarali smo sa vlasnicima velikih marketa Albancima, ali nismo mogli da se dogovorimo“, rekao je Sekulić.

“Kupovaćemo robu iz Srbije čak i ukoliko poskupi”

Meštani Gračanice negoduju zbog najavljenih mera. Kažu da su navikli su na proizvode iz centralne Srbije jer su kvalitetniji i da za iste neće žaliti novac.

“Ovom najavom oni samo kvare naše međuljudske odnose između Srba i Albanaca i ovo ničemu ne vodi, pogrešno od tako odgovornih ljudi, da ovako nešto rade. I ukoliko budu poskupeli i dalje ćemo kupovati proizvode iz centralne Srbije. Znam da je ono što proizvodi Kosovo neispitano”, naveo je Slobodan Krstić.

“Ne može nam niko ništa, mi jedemo naše. I ako uvedu mere ponovo ćemo da jedemo slatkiše, robe će biti uvek. Neka poskupi koliko hoće. Ono što se voli uvek će da se kupi”, kazao je Žika Milenković.

“Običan narod negoduje ukoliko dođe do tih mera, navikli smo na proizvode koji dolaze iz centralne Srbije, ne podcenjujemo ni njihovu robu, ali navika je navika. Ne znam da li ugrožavaju sopstvenu proizvodnju, ali narod svakako negoduje”, rekao je Nenad Lalić.

Podsetimo, Vlada Kosova donela je 8. oktobra ove godine dve odluke o antidamping merama zaštite za određene proizvode koji se uvoze iz Srbije. Jedna odluka nameće antidamping meru od 3 centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata, dok druga odluka nameće meru od 3 centa za građevinske blokove poreklom iz centralne Srbije.



Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021