Vesti
Društvo

“Kupovaćemo srpsko i ako poskupi”

Ministarka industrije, preduzetništva i trgovine u Vladi Kosova Rozeta Hajdari najavila je mogućnost uvođenja mera protiv konditorskih proizvoda iz centralne Srbije, radi, kako je navela, zaštite lokalnih proizvođača od uvoza. Privrednici i meštani u opštini Gračanica smatraju da je ova odluka politička, te poručuju da će proizvode iz centralne Srbije kupovati čak i ukoliko budu poskupeli. 
“Kupovaćemo srpsko i ako poskupi”
Ilustracija (Foto Kim)

Najavu da će uvesti mere na konditorske proizvode iz centralne Srbije iz Vlade Kosova opravdavaju time da proizvodi koji se uvoze na teritoriju Kosova imaju enorman porast i štete domaćim proizvođačima, te da je ove godine došlo do povećanja uvoza iz centralne Srbije, za razliku od prošle.

“Izvoz Kosova je samo jedan odsto u 2020. i sada u 2021. Preduzećemo mere protiv konditorskih proizvoda kao što su keks i slatkiši koje proizvodi Srbija, jer su ti proizvodi imali enormno povećanje uvoza. Pogledaćemo dokaze i onda ćemo odlučiti o merama", izjavila je ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, ovu najavu iz Vlade Srbije ocenjuju kao političku.

Sa druge strane, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Tatjana Matić izjavila je da, ukoliko se najava Vlade Kosova sprovede u delo, pomenuta trgovinska barijera bi bila još jedan u nizu primera kršenja Sporazuma CEFTA i obaveza preuzetih u Briselskom dijalogu.

Predsednik Asocijacije privrednika KiM Saša Sekulić, kazao je za RTV Kim da najavljene mere nisu ništa novo, niti neočekivano.

„Jednom smo imali takve mere sa taksama 10 i 100 odsto i mislili smo da je tome kraj. Međutim, juče sam pročitao da se najavljuje mera na konditorske proizvode i to je nažalost politička odluka. Privrednici veoma dobro sarađuju, međutim, političari su ti koji umesto da privrednicima stvaraju bolji put, imamo ovakve odluke od kojih će svi imati štete, i potrošači a pogotovo firme koje su zastupnici za tu robu”, rekao je on.

Sekulić koji u Gračanici poseduje firmu koja se bavi proizvodnjom konditorskih proizvoda, iste ne može da plasira na kosovsko tržište, iako živi i radi na Kosovu, jer kod albanskih trgovinskih lanaca ne postoji interesovanje za proizvode srpskih privrednika.

“Proizvodi iz centralne Srbije nas ne ugrožavaju, poznato je da ovih 18. godina nismo mogli da nađemo naše proizvode na tržištu Kosova. Ugrožavanje domaćih proizvođača je samo izgovor političara. Svoje proizvode plasiramo samo u srpskim sredinama, razgovarali smo sa vlasnicima velikih marketa Albancima, ali nismo mogli da se dogovorimo“, rekao je Sekulić.

“Kupovaćemo robu iz Srbije čak i ukoliko poskupi”

Meštani Gračanice negoduju zbog najavljenih mera. Kažu da su navikli su na proizvode iz centralne Srbije jer su kvalitetniji i da za iste neće žaliti novac.

“Ovom najavom oni samo kvare naše međuljudske odnose između Srba i Albanaca i ovo ničemu ne vodi, pogrešno od tako odgovornih ljudi, da ovako nešto rade. I ukoliko budu poskupeli i dalje ćemo kupovati proizvode iz centralne Srbije. Znam da je ono što proizvodi Kosovo neispitano”, naveo je Slobodan Krstić.

“Ne može nam niko ništa, mi jedemo naše. I ako uvedu mere ponovo ćemo da jedemo slatkiše, robe će biti uvek. Neka poskupi koliko hoće. Ono što se voli uvek će da se kupi”, kazao je Žika Milenković.

“Običan narod negoduje ukoliko dođe do tih mera, navikli smo na proizvode koji dolaze iz centralne Srbije, ne podcenjujemo ni njihovu robu, ali navika je navika. Ne znam da li ugrožavaju sopstvenu proizvodnju, ali narod svakako negoduje”, rekao je Nenad Lalić.

Podsetimo, Vlada Kosova donela je 8. oktobra ove godine dve odluke o antidamping merama zaštite za određene proizvode koji se uvoze iz Srbije. Jedna odluka nameće antidamping meru od 3 centa po kilogramu na uvoz životinjskog i živinskog koncentrata, dok druga odluka nameće meru od 3 centa za građevinske blokove poreklom iz centralne Srbije.Ostale vesti

Tvrdišić kaže da još nije dobio odluku o suspenziji

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić kazao je za Radio Kim da nije dobio odluku Radio televizije Kosova o suspenziji, te da ne želi ni da komentariše pisanje medija.

  • 30.09.2023
’’Venac’’ nastavlja sa školom folklora u Gračanici i Lapljem Selu
"Venčeva škola folklora" nastavlja sa radom, pa će sva zainteresovana deca starija od sedam godina moći će da se upišu u periodu od 3. do 31. oktobra.
  • 29.09.2023
Tuga i neizvesnost kod Mitrovčana: Ljudi treba da žive kao slobodna bića
Dešavanja na severu Kosova poslednjih dana nisu nikoga ostavila ravnodušnim, a građani sa kojima je razgovarao Radio Kosovska Mitrovica kažu da se osećaju tužno, zabrinuto, neizvesno, bez snage, bez volje.
  • 29.09.2023
Novinari svoje istraživačke priče koje ukazuju na korupciju treba da šalju i tužilaštvu

Iako se novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom suočavaju sa brojnim izazovima u svom radu, njihova uloga je izuzetno važna kad je u pitanju borba protiv korupcije i ni u jednom društvu ne može biti efikasne i efektivne borbe protiv korupcije bez medija, rekla je novinarka Klan Kosova Adriana Tači Mehmeti na konferenciji „Dekodiranje transparentnosti: redefinisanje kosovkog antikorupcijskog narativa“.

  • 29.09.2023
HO “Srpska solidarnost” obezbedila sveske i školski pribor đacima na Kosovu

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost" je i ove godine, poput prethodnih šest, organizovala tradicionalnu akciju „Sveske solidarnosti“ sa ciljem da obezbedi sveske i školski pribor đacima na Kosovu.

  • 29.09.2023
Jeste li fleksitarijanac?
Fleksitarijanci su osobe koje se trude da jedu malo ili nimalo mesa ili ribe. Prema najnovijim istraživanjima, značajan procenat Nemaca spada upravo u tu kategoriju - 38 odsto, prema anketi urađenoj povodom Svetskog dana vegetarijanaca, 1. oktobra.
  • 28.09.2023