Vesti
Društvo

“Krši se autonomija Prištinskog univerziteta”

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, pozvao je premijerku Anu Brnabić na nalaženje obostrano prihvatljivog rešenja koje će, kako se navodi, doprineti očuvanju i opstanku tog Univerziteta, kao jednog od oslonaca srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.
“Krši se autonomija Prištinskog univerziteta”
Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici (Foto arhiva KIM)

Predsednik Saveta Univerziteta doc.dr Božidar Zarković u pismu navodi da se predsednici Vlade obraća u ime celokupne akademske zajednice tog Univerziteta koja je, kaže, uznemirena informacijama da se u Vladi Srbije, bez konsultacija i učešća akademske zajednice Univerziteta, pripremaju kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu što je, kaže, u suprotnosti sa Ustavom Srbije i zakonom proklamovanom institucionalnom autonomijom Univerziteta.

Posle pisma koje je predsedniku Aleksandru Vučiću istim povodom u petak uputio Rektorski kolegijum zajedno sa dekanima fakulteta, Zarković u pismu predsednici Vlade navodi da bi eventualne kadrovske i organizacione promene na Univerzitetu kojima se krši Ustavom i zakonom proklamovana institucionalna autonomija Univerziteta imale nesagledive posledice na međunarodni status visokoškolskog sistema Srbije i samog Univerziteta.

Takve promene negativno bi uticale i na evropski put Srbije, kao i na članstvo Univerziteta u evropskim organizacijama i na učestovanje studenata i nastavnog osoblja u evropskim akademskim programima, dodaje se u pismu.

“Apelujemo na Vas i Vladu Srbije da direktnim odlukama izvršne vlasti u pogledu kadrovskih rešenja suprotnih Zakonu o visokom obrazovanju Srbije i principima autonomije univerziteta, devet meseci pre redovnih izbora na Univerzitetu, ne uspostavljate takav presedan čime se poništava celokupan rad akademske zajednice Univerziteta u Prištini, već da kroz dijalog dođemo do obostrano prihvatljivog rešenja koje će doprineti očuvanju i opstanku Univerziteta, kao jednog od oslonaca srpskog naroda na KiM”, navodi se u pismu predsednici Vlade.

Zarković navodi u pismu i da institucionalna autonomija Univerziteta i akademske slobode, zagarantovane Ustavom Srbije i Zakonom o visokom obrazovanju Srbije, jesu evropske vrednosti koje je Univerzitet prihvatio pristupanjem u punopravno članstvo u Evropskoj univerzitetskoj asocijaciji 2008. godine u Roterdamu i potpisivanjem Magna carta universitatum 2010. godine u Bolonji.

Navodi i da je Univerzitet primljen u članstvo u statusno neutralnom okviru "Kosovo pod Rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244’’ što, smatra, predstavlja dodatni argument za poštovanje i jačanje autonomije Univerziteta u Prištini u komplikovanim političkim uslovima na Kosovu i Metohiji.

Zarković je podsetio da je Univerzitet već bio izložen bojkotu Evropske univerzitetske asocijacije (EUA) od 2004. do 2008. godine zbog direktnog mešanja Vlade Srbije u kadrovsku politiku Univerziteta, a što je imalo za posledicu međunarodno nepriznavanje diploma stečenih na ovom Univerzitetu, isključenje iz svih programa pod okriljem Evropske univerzitetske asocijacije, kao i zabranu službene saradnje članica EUA sa Univerzitetom u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Zarković kaže da celokupna akademska zajednica Univerziteta veruje u politiku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji se za sve vreme svog političkog delovanja zalaže za unapređenje rada Univerziteta i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.Ostale vesti

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022
Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
  • 05.10.2022
Istekao rok za prijave kandidata za direktora “Inex Šar planina Brezovica”
Rok za prijave na konkurs za radno mesto upravnog direktora “Društvenog preduzeća Inex Šar planina Brezovica” istekao je juče u 16 časova.
  • 05.10.2022
Poziv studentima da nastave školovanje u Mitrovici
Rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) pozvao je brucoše iz centralne Srbije koji su položili prijemni ispit, a zbog prekomernog broja ne mogu da upišu fakultete na kojima su se prijavili, da to učine na nekom od fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.
  • 04.10.2022