Kršenje prava manjinskih zajednica

Iako po Ustavu Kosova, svaki građanin ima jednaka prava u praksi to i nije baš slučaj. Manjinske zajednice često su diskriminisane na različitim nivoima, a njihova prava, iako su zagrantovana Ustavom i zakonima, se krše.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa konferencije o manjinskim pravima (Foto Kim)

NVO Aktiv je, u saradnji sa više drugih organizacija, ovu temu detaljno istraživala, beveći se radom Savetodanvog veća za zajednice, procesom povratka, „tihim odlaskom“ stanovnika, bezbednošću, jezičkim pravima, pristupu dokumentima, ali i ravnopravnim učešćem svih zajednica u organizaciji i vođenju javnih službi.

Kvote

Iako Zakon o državnoj službi Kosova predviđa prag od minimum 10% rezervisanog za upošljavanje predstavnika nevećinskih zajednica, ove kvote nisu ispunjene. Politički savetnik predsednika Kosova, Ardian Arifaj to pravda time da se se na raspisane konkurse često ne javljaju pripadnici nevećinskih zajednica.

“Konkursi prođu a da ne budu ni primećeni i da se predstavnici zajednica ne prijavljuju. Kao predsedništvo, mi u samom kabinetu imamo jednog kolegu iz srpske zajednice, iz Štrpca koji predstavlja zajednice u svakodnevnom radu Predsedništva, imamo i u administraciji Predsedništva”, kaže Arifaj navodeći da je su u institucijama poput KBS i Policije te kvote ispunjene.

Savetodavno veće

Savetodavnom veću za zajednice se zamera nedovoljno direktinih kontakta sa građanima i nedovoljno inicijative. Tokom prošle godine Veće je iniciralo samo jednu stvar, a to je početak izrade novog Zakona o zajednicama. Darko Dimitrijević koji je u Veću bio u dva mandata kaže da je bilo sastanaka sa gađanima i da su to bile korisne debate. On međutim, kaže da mnogo toga zavisi od predstavnika zajednica u centralnim institucijama.

“Mandat članova Veća je kratak, oni se veoma brzo menjaju, zato je u ovom mandate pokrenuta i inicijativa da se taj Zakon o zajednicama menja i da se možda utiče I na to da budući članovi imaju malo duži mandat. Tu su kapaciteti ograničeni, budžet, sve je ograničeno”, kazao je Dimitrijević.

Povratak raseljenih je jedan od gorućih problema. Tokom prošle godine se na Kosovo vratilo samo 232 povratnika. U povratničkim sredinama se kuće obijaju, prisutne su krađe, bezbednost nije na najvišem nivou, čak je bilo i hapšenja.

Povratak

Dejan Radivojević, izvršni direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju smatra da ne postoji strateško planiranje što je vrlo bitna stvar u ovom segmentu.

„Sa druge strane su fondovi presušili u poslednjih par godina i mislim da i sama EU koja podržava nekoliko velikih projekata koji su vezani za povratak ne posvećuje dovoljno pažnje samom procesu. Broj povratnika je poražavajuć, 232 povratnika je stvarno mali broj, s druge strane imamo ministarstvo koje se fokusira na tzv.opstanak, što je takođe diskutabilno gde i šta se radi.„

Preporuke

Šef odseka za praktične politike NVO Aktiv Kejleb Vaug je predstavljajući izveštaj izrazio nadu da će preporuke dovesti do uspostavljanja nekog održivog mehanizma koji će biti rukovođen od strane civilnog društava.

„Takođe da se stvori jedno okruženje koje će biti da se uspostavi poverenje među visokim nivoima vlasti, među narodom, što znači stvoriti neki socijalni momentum, neki politički momentum za puno poštovanje ljudskih i građanaskih prava na Kosovu“, kazao je Vaug.

Osim o pomenutim temama na konferenciji se govorilo i o zabranjavajućem odlasku mladih sa Kosova, kršenju prava na jezik, problemima sa vađenjem dokumenata.

Ostale vesti

 • "Najveće poverenje građanja u Instituciju Ombudsperosna"

  Institucija Ombudsperson na Kosovu obeležava 19 godina postojanja. Smatra se da je institucija od najvećeg poverenja, što potvrđuju i brojne žalbe koje joj upućuju građani. Na primere kršenja ljudskih prava zaštitniku građana, sve više ukazuju i pripadnici srpske zajednice.

 • Trovanje pasa se nastavlja

  Trovanje pasa se nastavlja

  U Kosovskoj Mitrovici nastavlja se trovanje životinja, na dečijem igralištu pronađena su tela dva psa. Marijana Pantić iz Udruženja za zaštitu životinja „Šapa“ rekla je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da su ovaj slučaj, kao i prethodne prijavili policiji, ali da još uvek nema informacija o tome ko truje pse.

 • U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta

  U Gračanici obeležen Međunarodni dan deteta

  Povodom obeležavanja Međunarodnog dana deteta u predškolskoj ustanovi “Đurđevak” u Gračanici, nastavnici i učenici Medicinske škole priredili su za najmađe niz kreativnih aktivnosti kojima su hteli da im ukažu na poštovanje njihovih prava.

 • U Francuskoj objavljen strip

  U Francuskoj objavljen strip "Dobrodošli na Kosovo"

  U Francuskoj je objavljen istorijski strip "Dobrodošli na Kosovo", a kako je rekao osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon, priča prati život mladog Dimitrija koji se iz izbeglištva vraća na Kosovo neposredno pre pogroma 2004. godine.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane