Vesti
Društvo

Kroz ružičaste naočare Kosovo je bezbedno za novinare

U izveštajima međunarodnih oganizacija Kosovo se tretira kao delimično slobodno društvo za rad novinara, izjavio je gostujući u emisiji Sporazum glavni i odgovorni urednik Radio Televizije Kim Goran Avramović.
Kroz ružičaste naočare Kosovo je bezbedno za novinare
Iz emisije Sporazum (Foto tv Mir)

„Ja se slažem sa tom projekcijom samo kada bi na stvarnost gledali kroz ružičaste naočare, što je čest slučaj u izveštajima međunarodnih organizacija“, rekao je Avramović.

Sa druge strane, predsednik Društva novinara u Južnoj Mitrovici Hisni Sulja smatra da na Kosovu postoje uslovi za slobodan rad nezavisnih medija, ali da to u velikoj meri zavisi i od samih novinara.

“Novinar treba da bude profesionalan i iskren u svom radu. Budi realan, poštuj jednu i drugu stranu, piši kako jeste i onda si bezbedan”, savetuje Hisni Sulja, koji se novinarstvom na Kosovu bavi gotovo pola veka.
Urednica portala „Crno beli svet“ Sanja Sovrlić smatra da pravi koreni nebezbednosti novinara leže u nedovoljnom funkcionisanju institucija.

“Prestali smo da brojim napade na novinare tokom obavljanja njihovih zadataka. To govori da se novinari ne osećaju bezbedno, a brojni nerešeni slučajevi ubistava i napada na novinare šalju poruku da oni koji napadnu novinare neće snositi nikakve posledice”, ocenila je Sovrlićeva.

Ona je podržala inicijativu Udruženja novinara Srbije registrovanog na Kosovu da se novinarima dodeli pravni status službenog lica, što bi uticalo na njihovu bolju pravnu zaštitu.

Sagovornici Sporazuma izrazili su važnost procesa koji se trenutno vodi na inicijativu novinarskih udruženja na Kosovu, uz podršku OEBS-a, koji treba da rezultita formiranjem komisije koja bi se bavila slučajevima 15 novinara koji su kidnapovani ili nestali tokom oružanih sukoba na Kosovu 1998 i 1999.godine i u periodu nakon toga. Kao konsultant na poslu formiranja ove komisije angažovan je direktor Fondacije B92 Veran Matić koji vodi Komisiju za istinu o ubistvima novinara u Srbiji.Ostale vesti

Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021