Vesti
Društvo

Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija
Sa današnje sednice Kriznog štaba (Foto Opština Gračanica)

Kako se navodi u saopštenju, Кrizni štab opštine Gračanica održao je danas sednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija.

„Naglašeno je da je od prve polovine februara epidemiolška situacija svakim danom sve lošija sa tendencijom pogoršanja. Razlog tome je nedovoljna primena anti kovid mera među stanovništvom, privrednim i poslovnim subjektima i većim delom institucija“.

Takođe, Кrizni štab je usvojio predlog da se od svih direktora obrazovnih i vaspitnih institucija zatraži detaljan izveštaj o preseku stanja nakon čega će se zavisno od procene preduzimati dodatne mere.

„S obzirom da su smeštajni kapaciteti u bolnicama skoro popunjeni, a priliv pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom povećan doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta kako bi se svima pružila adekvatna medicinska pomoć“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će inspekcijski organi u saradnji sa Policijom sprovesti detaljnu kontolu ugostiteljskih objekata, privrednih i poslovnih subjekata kao i banaka i primeniće se mere u skladu sa zakonom.

Odeljenje Javnih službi opštine Gračanica od pojačaće aktivnosti na dezinfekciji javnih institucija i površina.

„Javnim institucijama preporučuje se smanjenje broja radnika te organizovanje rada od kuće u svakom sektoru gde za postoji mogućnost“.

Кrizni štab je pozvao stanovništvo „da najozbiljnije shvati situaciju u kojoj se nalazimo i da je krajnje neodgovorno i neozbiljno organizovati društvene aktivnosti, porodična okupljanja i proslave i ne pridržavati se propisanih mera“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Stojanović: Redovne i vanredne kontrole na terenu

Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da oblasti visokog rizika kao što su gastronomija, banke i ustanove koje pružaju šalterske usluge, poštuju propisanu meru nošenja zaštitnih maski ali ne i održavanje fizičke distance. Ona napominje da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora.

„U saradnji sa policijom sprovodimo i vanredne kontrole koje se odnose na poštovanje anti kovid mera i radnog vremena. Ono što smo na početku uradili jeste da smo izdali sva moguća upozorenja, prvo i osnovno je da svi subjekti iz oblasti gastronomije moraju da poštuju higijensko-sanitarne uslove i obavezno nošenje maski. Svima je izdat nalog za obaveznu dezinfekciju i deratizaciju, kako unutra tako i spolja, obavezno je poštovanje socijalne distance“, kazala je Stojanovićeva i dodala da je organizovanje bilo kakvih proslava zabranjeno.

„Naš plan je da već od sutra posetimo sve biznise i izdamo nalog i upozorenje za primenu redukovanog broja gostiju, stranaka ili radnika, a taj broj će podrazumevati korišćenje 30 odsto kapaciteta“, navela je ona.

Kada su u pitanju zaraženi i članovi njihovih porodica, Stojanovićeva napominje da se njima određuje mera izolacije od 14 dana.

„Kontrolu osoba u izolaciji vršimo pozivom na njihov broj telefona ili odlaskom na njihovu adresu“, navela je ona.

Stojanovićeva podseća da kazna za nenošenje maske iznosi 35 evra, dok je taj iznos upola manji ukoliko ona bude plaćena odmah ili u roku od 15 dana.

 

 Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021
Pavićević: Novinari nemaju obavezu da najave prelaz

Oficir za vezu Vlade Srbije sa Prištinom Dejan Pavićević, izjavio je da novinari nemaju obavezu da se najave kako bi prešli na Kosovo, prenosi Tanjug.

  • 18.02.2021