Vesti
Društvo

Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija
Sa današnje sednice Kriznog štaba (Foto Opština Gračanica)

Kako se navodi u saopštenju, Кrizni štab opštine Gračanica održao je danas sednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija.

„Naglašeno je da je od prve polovine februara epidemiolška situacija svakim danom sve lošija sa tendencijom pogoršanja. Razlog tome je nedovoljna primena anti kovid mera među stanovništvom, privrednim i poslovnim subjektima i većim delom institucija“.

Takođe, Кrizni štab je usvojio predlog da se od svih direktora obrazovnih i vaspitnih institucija zatraži detaljan izveštaj o preseku stanja nakon čega će se zavisno od procene preduzimati dodatne mere.

„S obzirom da su smeštajni kapaciteti u bolnicama skoro popunjeni, a priliv pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom povećan doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta kako bi se svima pružila adekvatna medicinska pomoć“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da će inspekcijski organi u saradnji sa Policijom sprovesti detaljnu kontolu ugostiteljskih objekata, privrednih i poslovnih subjekata kao i banaka i primeniće se mere u skladu sa zakonom.

Odeljenje Javnih službi opštine Gračanica od pojačaće aktivnosti na dezinfekciji javnih institucija i površina.

„Javnim institucijama preporučuje se smanjenje broja radnika te organizovanje rada od kuće u svakom sektoru gde za postoji mogućnost“.

Кrizni štab je pozvao stanovništvo „da najozbiljnije shvati situaciju u kojoj se nalazimo i da je krajnje neodgovorno i neozbiljno organizovati društvene aktivnosti, porodična okupljanja i proslave i ne pridržavati se propisanih mera“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.

Stojanović: Redovne i vanredne kontrole na terenu

Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da oblasti visokog rizika kao što su gastronomija, banke i ustanove koje pružaju šalterske usluge, poštuju propisanu meru nošenja zaštitnih maski ali ne i održavanje fizičke distance. Ona napominje da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora.

„U saradnji sa policijom sprovodimo i vanredne kontrole koje se odnose na poštovanje anti kovid mera i radnog vremena. Ono što smo na početku uradili jeste da smo izdali sva moguća upozorenja, prvo i osnovno je da svi subjekti iz oblasti gastronomije moraju da poštuju higijensko-sanitarne uslove i obavezno nošenje maski. Svima je izdat nalog za obaveznu dezinfekciju i deratizaciju, kako unutra tako i spolja, obavezno je poštovanje socijalne distance“, kazala je Stojanovićeva i dodala da je organizovanje bilo kakvih proslava zabranjeno.

„Naš plan je da već od sutra posetimo sve biznise i izdamo nalog i upozorenje za primenu redukovanog broja gostiju, stranaka ili radnika, a taj broj će podrazumevati korišćenje 30 odsto kapaciteta“, navela je ona.

Kada su u pitanju zaraženi i članovi njihovih porodica, Stojanovićeva napominje da se njima određuje mera izolacije od 14 dana.

„Kontrolu osoba u izolaciji vršimo pozivom na njihov broj telefona ili odlaskom na njihovu adresu“, navela je ona.

Stojanovićeva podseća da kazna za nenošenje maske iznosi 35 evra, dok je taj iznos upola manji ukoliko ona bude plaćena odmah ili u roku od 15 dana.

 

 Ostale vesti

Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021
Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021