Vesti
Društvo

Kramon: Neprihvatljivo da ulica ili institucija nosi ime nacističkog saradnika

Nema mesta negiranju Holokausta, bilo na Kosovu ili negde drugde. Nije prihvatljivo da bilo koja ulica, trg ili bilo koja javna ustanova nosi ime nacističkog saradnika ili osuđenog ratnog zločinca, poručila je Viola fon Kramon, poslanica Evropskog parlamenta i izvestiteljka za Kosovo u odgovoru za RTV Kim.
 • 08.02.2022
 • 17:47 h
 • Društvo
 • izvor: Kim, autor Milica Radovanović
 • komentara:
 • pregleda: 629
Kramon: Neprihvatljivo da ulica ili institucija nosi ime nacističkog saradnika
Viola fon Kramon (Benoit Bourgeois/European Union 2019/EP)

Predsednička odlikovanja
Kosovska predsednica Atifere Jahjaga je 2012. godine odlikovala Ordenom slobode Redžepa Mitrovicu, Bedrija Pejanija i Midhata Frašerija.

- Brojne institucije i ulice na Kosovu nose imena kolaboracionista nacista i fašista. Da li smatrate da je ova praksa prihvatljiva? (Poput: Redžep Mitrovica (Rexhep Mitrovica) - Kulturni centar u Južnoj Mitrovici, ulice u Južnoj Mitrovici i Prištini; Bedri Pejani - škola u Peći, ulice u Prištini, Vučitrnu, Kosovu Polju i Prizrenu; Mustafa Kruja - ulica u Prištini; Midhat Frašeri - škola u Peći)

"Nema mesta negiranju holokausta, bilo na Kosovu ili negde drugde. Dolazim iz Nemačke i za mene je posebno osetljivo ne voditi računa o kulturi sećanja ili je zloupotrebljavati u političke svrhe. Stoga nije prihvatljivo da bilo koja ulica, trg ili bilo koja javna ustanova nosi ime nacističkog saradnika ili osuđenog ratnog zločinca", stoji u pisanom odgovoru fon Kramon.

- Upitali smo fon Kramon i da prokomentariše inicijativu restauracije kuće nacističkog kolaboranta, Džafera Deve, odnosno da li smatra da je javnost dovoljno informisana o istoriji kuće i njenog vlasnika?

"Pretpostavljam da, nažalost, ni šira javnost, ni međunarodne institucije, uključujući Kancelariju EU i UNDP, nisu bile adekvatno informisane o svim aspektima ove inicijative. Pitanje je zaista veoma osetljivo i ne može se zanemariti kontekst, ko je sagradio kuću i koja je njena namena. Želim da verujem da nikome nije bila namera da zataška istoriju i rehabilituje poznatog nacističkog saradnika i protagonistu Džafera Devu, već da ovo iskoristi kao javni prostor u plemenite svrhe. Ipak, dobro je što se javnost uznemirila i pokrenula ovo pitanje jer će, nadamo se, pokrenuti javnu debatu i omogućiti zajednicama na Kosovu da kreiraju zajednički narativ o ovom pitanju", istakla je Kramon.

Svoj stav o restauraciji kuće Džafera Deve Kramonova je objavila i na Tviteru.

 


Podsetimo, prethodnih dana su se na ovu temu, između ostalih, oglasili ambasador Nemačke na Kosovu Jern Rode, ali i potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao i direktor izraelskog Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof.

Evropska unija i UNDP, zajedno sa kosovskim Ministarstvom kulture, omladine i sporta, počeli su restauraciju kuće Džafera Deve u Južnoj Mitroviici, a objasnili su da je cilj da taj projekat "doprinese stabilnosti i miru“.

Po obnovi, kako su predvideli, kuća treba da služi za kulturne i društvene događaje, dok će na prvom i drugom spratu biti smešten Regionalni centar za kulturno nasleđe.Ostale vesti

Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
 • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
 • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
 • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
 • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
 • 28.06.2022
Milorad Arlov: Uvek mora postojati način
"Želim svima koji žive na Kosovu i Metohiji, Srbima i Albancima, da žive mirno i dostojanstveno. Uvek mora postojati način da bude miran suživot. Mir je najvrednije što može da bude među svim narodima", rekao je predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu Milorad Arlov nakon vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica.
 • 28.06.2022