Vesti
Društvo

Kraj školske godine, sutra počinje mala matura

Nastava za osnovce i srednjoškolce završava se danas i od sutra počinje letnji raspust. Osmaci su sa nastavom završili ranije 8. juna, dok su maturanti gimnazija slavili kraj školovanja 25. maja.
Kraj školske godine, sutra počinje mala matura
OŠ Kralj Milutin (Foto Kim arhiva)

Za male maturante sutra počinje mala matura i trajaće tri dana. Prvi dan (23. jun) rezervisan je za test iz srpskog jezika koji počinje u devet i završava se u 11 sati, drugog dana đaci će rešavati test iz matematike, dok će u petak polagati kombinovani test (istorija, geografija, biologija, hemija, fizika).

Za posebno nadarenu decu prijemni ispit u specijalizovane gimnazije, umetničke i muzičke škole, kao i bilingvalna odeljenja organizovani su od 7. maja do 16. maja.

Ova školska godina protekla je u znaku epidemije virusa korona. Nastavu u školi svaki dan tokom cele godine imali su samo učenici nižih razreda - od prvog do četvrtog. Viši razredi osnovne škole i učenici u srednjim školama išli su po kombinovanom modelu - dan u školi, dan kod kuće, odnosno nedelju dana u školi, nedelju dana kod kuće.Ostale vesti

Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021
Ranč „Sfens“: Ostvarenje dečjih snova uz konje
Na kraju uske, gotovo neprohodne ulice koja vodi ka srednjevekovnoj tvrđavi Zvečan, nalazi se ranč „Sfens“. Njegovi vlasnici, Aleksandar Arsenijević i Lena Ilić, su zaljubljenici u konje. Imaju francuskog kasača italijanskog porekla Nerka, boričkog arabera Karima, engleskog galopera Marakeša i ponija Smokija.
  • 24.07.2021
Kurti pozvao građane na vakcinaciju protiv kovida-19

Premijer Kosova Aljbin Kurti pozvao je građane da se prijave za vakcinaciju protiv koronavirusa i naveo "da je pandemija stavljena pod kontrolu, ali da sada preti širenje delta varijante koronavirusa".

  • 23.07.2021
Vladika Teodosije sa polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole
Episkop raško-prizrenski Teodosije razgovarao je danas u porti manastira Gračanica sas polaznicima Prizrenske letnje duhovne škole.
  • 23.07.2021