Vesti
Društvo

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara

Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Ilustracija (Foto Pixabay)

Prodaja vatrometa i petardi biće omogućena od 19 do 31. decembra, a upotreba je moguća od 26. decembra do 2. januara, saopštili su iz kosovskog MUP-a.

Naglasili su da roditelji moraju da povedu računa o svojoj deci dok koriste petarde i vatromete, te da su odgovorni za sve aktivnosti na svom imanju ili javnom prostoru gde se pali vatromet.

„Mora pažljivo da se pročita uputstvo na ovim pirotehničkim sredstsvima, ako se petarda ne upali prvi put, ne paliti je više“, naveli su.

Takođe apeluju na građane da ne upotrebljavaju oružje za vreme praznika uz slogan „slavi srcem, a ne oružjem“.

Pozvali su građane da koriste oružje samo na dozvoljenim lokacijama – poligonima i da ga čuvaju na bezbednom mestu.

„Upotreba oružja tokom proslava i praznika može da se pretvori u tragediju“, navode iz kosovskog MUP-a.Ostale vesti

Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022
Zbog duga za vodu izvršitelji posećuju domaćinstva u Goraždevcu
Stanovnici Goraždevca tvrde da nemaju regulisan odnos sa regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje „Hidrodrini“. Ugovori i regulisanje plaćanja u prošlosti nisu mnogo zanimali građane, a ni pomenutu kompaniju, zbog čega su pokrenuti postupci pred javnim izvršiteljem. "Nudimo rešenje", poručuju iz vodovoda.
  • 27.01.2022
Obeležavanje Svetog Save na severu Kosova
U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save  na severu Kosova u osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.
  • 27.01.2022
Težak život porodice Džavrić u Brestoviku kod Peći
Draško Džavrić iz povratničkog sela Brestovik kod Peći već godinama teško živi i izdržava porodicu. On živi sa suprugom i dvoje dece.
  • 26.01.2022
Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta
Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić negirao je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je odgovoran za propust u lečenju jedanaestomesečnog sina Melite i Fadilja Zećirija. On tvrdi da su nehigijenski životni uslovi razlog za bakterijsku infekciju koju je dete dobilo.
  • 26.01.2022
Priština: Protest protiv poskupljenja struje
Uz moto "Ni cent više", nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu u Prištini protiv poskupljenja struje. Okupljeni su od Vlade i Skupštine Kosova zahtevali da ne dozvole poskupljenje struje predviđeno od prvog februara.
  • 26.01.2022