Vesti
Društvo

Kozarev: KiM najveća srpska svetinja

U Kosovskoj Mitrovici danas je obeleženo 18 godina od početka NATO agresije, a zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev izjavio je da će Kosovo i Metohija ostati najveća srpska svetinja i da će se Srbija uvek zalagati za očuvanje mira.
Kozarev: KiM najveća srpska svetinja
Dušan Kozarev (Foto RTS)

Kozarev je u Mitrovici uz predstavnike lokalne samouprave, mitrovičkog okruga, građane i predstavnike SUBNOR-a položio cveće na “Spomenik istine” i odao poštu stradalima u NATO bombardovanju 1999. godine.

"Mi smo ovde ne samo živi svedoci toga da je Kosovo i Metohija i 1999. godine bila i 2017. ostala i uvek će biti naša najveća svetinja, Mi smo živi garant da će i naša deca, potomci, biti ti koji će čuvati slavu naših predaka i dostojanstveno štititi slobodu, čast i identitet našeg naroda u ovoj našoj kolevci", istakao je Kozarev.

On je poručio i naglasio “da ćemo uvek biti tu da čuvamo mir, slogu, da gradimo stabilnost, dobrosusedstvo i komunikaciju sa svima, a u interesu potomostva”.

"Iako ne volimo ratove i stradanja, mi najbolje znamo koliko je to loše. Kad treba da se branimo, branimo se i kad bude trebalo da se branimo branićemo se", kazao je on.

Građanima se na obeležavanju godišnjice NATO bombardovanja obratio i predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić koji je istakao da je nevino stradao srpski narod na prostoru KiM i čitave Srbije.

"Pre 18 godina setimo se kako je na današnji dan počelo i kako je završilo. Ne smemo zaboraviti, ali mi smo oni koji praštaju, dogovaraju se i žele budućnost i mir. Mir i sloboda su najneophodniji", kazao je Spirić koji je najavio izgradnju u Kosovskoj Mitrovici spomenika stradaloj braći Milić.

Prisutnima se obratio i načelnik mitrovičkog okruga Vasa Jelić i predstavnik SUBNOR-a, a godišnjica NATO bombardovanja obeležena je i u Zvečanu.Ostale vesti

Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020
Svetski mediji: Haotični protesti u Beogradu, suzavac i sukobi na sve strane
Svetski mediji su pisali o drugoj večeri protesta u Beogradu, navodeći da je policija ponovo ispaljivala patrone suzavaca na hiljade demonstranata okupljenih ispred Skupštine Srbije, i da je bilo povređenih, uključujući i neke opozicione lidere, tokom haotičnih sukoba.
  • 09.07.2020
Baklje i suzavac ispred Skupštine Srbije
Građani Beograda, Novog Sada, Niša protestuju na ulicama svojih gradova. U oba grada izneli su zahteve za imenovanje novog Kriznog štaba, pozivaju na odgovornost komandanata u policiji nakon jučerašnjih protesta.
  • 08.07.2020